loader
Foto

Moștenirea prin testament

Marți, 11 iunie, ora 13.00, v-am invitat să urmăriți o nouă ediție a emisiunii ,,Oamenii şi legea” despre avantajele și dezavantajele testamentelor.

 

Oamenii și Legea

Cum definim testamentul şi de ce câte feluri este în România? Care sunt avantajele sau dezavantajele fiecărui tip? Cine poate dispune de averea personală prin testament şi cine poate să primească aceste bunuri? Care este procedura prin care putem moşteni pe cineva şi cum aflăm dacă suntem moştenitorii legali ai defunctului? Mai este nevoie să dezbatem succesiunea în acest caz? Răspunsul, în ediţia de marţi, 11 iunie, a emisiunii ,,Oamenii şi legea”, de la ora 13.00, la TVR 1.

(w882) oamenii 2

De la ora 13:00, invitata Mihaelei OLARU a fost Carmen DIMA, notar.

(w882) oamenii 3

Codul Civil defineşte testamentul ca fiind ,,actul unilateral, personal şi revocabil prin care o persoană, numită testator, dispune, în una dintre formele cerute de lege, pentru timpul când nu va mai fi în viaţă”. Prin urmare, testamentul este: un act unilateral - acesta produce efecte juridice indiferent dacă cel în favoarea căruia se realizează testamentul îl acceptă sau nu; un act personal - se încheie exclusiv de către testator, nu prin reprezentant sau cu încuviinţare; un act solemn - se poate încheia doar într-una din formele prevăzute de lege; un act pentru cauză de moarte - efectele testamentului se produc după decesul testatorului.

(w882) oameni 5

După decesul unei persoanei se pot face două succesiuni: asa numita succesiune legală, când defunctul nu a lăsat niciun testament şi vin rudele la moştenire conform legii, sau succesiune testamentară, când defunctul a lăsat un testament după care să se împartă bunurile. Există situaţii când cele două tipuri de moşteniri pot exista împreună.

(w882) oamenii 4

Dacă lăsaţi un testament în timpul vieţii nu înseamnă că persoanele menţionate în el devin proprietari asupra bunurilor lăsate pur şi simplu automat, în urma decesului dvs. ci trebuie să treacă prin procedura succesorală notarială.

(w882) oameni 6

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numarul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

***

Echipa emisiunii:

MODERATOR

  • av. Mihaela OLARU

JURNALIST TV:

  • Raluca AMZĂR

REALIZATOR

  • Ileana GAIŢĂ

PRODUCĂTOR

  • Mihaela GRECU

6:00 Teleshopping

6:55 Imnul României

 
Claudiu Lucaci: „La JO Los Angeles din 1984, am văzut forța sportului românesc şi pe unii dintre cei mai mari sportivi ai noștri”

În această vară, Jocurile Olimpice aduc sportul de elită şi eroii lui alături de inima ta!... Te provocăm să intri în arena celei mai mari ...

Sportivii români, în direct la TVR, de la Jocurile Olimpice. David Popovici, Simona Radiş, Ancuţa Bodnar şi Eliza Samara concurează din primul weekend

Jocurile Olimpice Paris 2024 sunt în plină desfăşurare, iar în weekend-ul 26-28 iulie, telespectatorii îi pot vedea, în direct la TVR 1 şi TVR ...

Vă așteptăm la o nouă ediție "Teleenciclopedia" sâmbătă, 27 iulie, de la ora 18:55, la TVR 1.

 

#tvr1