loader
Foto

Galerie foto

Noi pagini de istorie şi biologie, la Teleenciclopedia

Aventura cunoaşterii face un nou popas în ediţia de sâmbătă, 27 iunie, a emisiunii Teleenciclopedia , de la ora 18:50, pe TVR 1 și online pe TVR+.

 

Teleenciclopedia

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Vă prezentăm sumarul noii lecţii de sâmbătă seara:

Comori toscane. De la Valdarno la Casentino

La Teleenciclopedia din această săptămână, ne amintim că, în secolul al XV-lea, se zidea în San Giovanni Valdarno – oraşul natal al marelui pictor Masaccio – Biserica Santa Maria delle Grazie. Muzeul său, inaugurat în 1864, găzduiește valoroase opere de artă sacră, din plină Renaştere. Le-am descoperit împreună!

Lemnul de Indii

Amerindienii condimentau mâncărurile, din carne şi legume, cu frunzele verzi ale arborelui de Indii. Mai târziu, spaniolii l-au „botezat” piper de Jamaica, iar englezii i-au spus simplu all spices.

Sanctuarul din Delphi

Acum 17 veacuri, cel mai influent nucleu spiritual al Eladei – sanctuarul lui Apollo – era dat uitării. Abia la sfârşitul secolului al XIX-lea au fost descoperite impresionantele vestigii ale civilizaţiei delfice. Mai multe detalii am aflat sâmbătă, la Teleenciclopedia.

Armata delfinilor

Ştiaţi că delfinii sunt însoţiţi ,,la pescuit” de corbii albi marini (Morus capensis)? Aceştia, odată întorşi „acasă”, pe insula Bird, se pregătesc de „sezonul de împerechere”. Ne împrietenim cu delfinii şi îi cunoaştem mai bine, într-un nou episod, sâmbătă seara.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu.

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1