“Nunta din Cana” şi Paolo Veronese
miercuri, 11 septembrie 2019
TVR 1 și TVR HD vă aşteaptă sâmbătă, 14 septembrie 2019, de la ora 18.30, la o nouă ediție a emisiunii “ Teleenciclopedia ”. Aceasta va fi transmisă, în reluare, în 14 septembrie, la TVR 1, începând cu ora 24.00.
Alte legături
Teleenciclopedia

PAOLO VERONESE – NUNTA DIN CANA  (ep.2/2) (Premieră)

Pentru Nunta din Cana, Veronese s-ar fi inspirat din scrierile lui Pietro Aretino despre Umanitatea lui Hristos, (publicate în 1535), unde compara episodul biblic, cu strălucirea specifică Renaşterii. Cităm: „Oamenii de vază și nobilii din oraș au participat la această nuntă cu pompă regală”. Neîndoielnic, moda epocii i-a sugerat și costumația nuntașilor, atent schițată și însoţită de notiţe explicative. A exagerat postúri, a amplificat proporţii şi a supralicitat luxul veşmintelor, realizând o mise en scene.

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY (ep.2/5) (Premieră)

(w640)

În 1921, Antoine era devastat: își pierduse fratele (pe François, în vârstă de15 ani) și eşuase în tentativa de a se înrola în Marina Franceză. În 1923, obținea mult visatul brevet de pilot, dar din păcate, la 1 mai, în același an, se prăbușea pe aeroportul Bourget. În urma accidentului, logodnica sa, Louise de Vilmorin, avea să-l părăsească fără nicio explicație, cu toate că Antoine renunțase o vreme să mai piloteze, la insistențele acesteia. Apoi, Exupéry a primit un post la compania de curierat aerian Latécoère. În sfârșit, putea zbura din nou.

CONSTRUCTORII DE CASTELE (ep.4) (Premieră)

În Evul Mediu Mijlociu, Țara Galilor devenise tărâmul castelelor, multe dintre ele fiind construite de regele anglo-saxon Edward I. O bijuterie arhitecturală atribuită acestuia era şi grandiosul castel Caernarfon, finalizat în anul 1330. Chiar și după aproape 700 de ani de existență, legendara fortăreață nu a pierdut nimic din grandoarea de odinioară.

ȘERPII (ep.4/5) (Premieră)

(w640)

Ofiofagii sunt mari consumatori de șerpi. De pildă, Lampropeltis consumă crotali şi alte soiuri ucigaşe. Un „as” al deghizărilor este mocasinul de apă (Agkistrodon piscivorus), în vreme ce viperele de deșert (Cerastes cerastes) vor doar să fie lăsate în pace, scuturându-și „solzii”. De fapt, „efortul” şerpilor veninoşi de a evita orice confruntare are la bază un principiu esențial în natură: economisirea resurselor.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN 
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 • 16:00
  Studio Mondial:
  Costin Deşliu/Tudor Furdui * Live stadion (16,52) Producatori : Daniela Enăchescu/Valentina Stelescu Transmisiune directă st. 2
 • 17:00
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Croaţia-Brazilia (sferturi) Comentator Dragos Bocanaciu Producător: Daniel Chican /Horatiu Rusu Transmisiune directa de la Stadionul Education City, Doha
 • 19:00
  Studio Mondial:
  Costin Deşliu/Tudor Furdui Producatori : Daniela Enăchescu/Valentina Stelescu Transmisiune directă st. 2
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri* Meteo Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Transmisiune directă
 • 20:52
  Live stadion
 • 21:00
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Tarile de Jos-Argentina (sferturi) Comentator Emil Hossu Longin Producător: Daniel Chican /Horatiu Rusu Transmisiune directa de la Stadion Lusail, Al Daayen
 • 23:07
  Studio Mondial:
  Costin Deşliu/Tudor Furdui Producatori : Daniela Enăchescu/ Valentina Stelescu Transmisiune directă st. 2
 • 23:40
  SuperMondial
  Producător Octavian Pescaru Transmisiune directă din st.2
 • 00:15
  Omul şi timpul
  /
 • 01:10

  Zide zi cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 01:20
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Croaţia-Brazilia ( Comentator Dragos Bocanaciu
 • 03:15
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Tarile de Jos-Argentina Comentator Emil Hossu Longin
 • 05:10
  Atelier de sănătate
  * Realizator și moderator Smaranda Vornicu-Shalit Producător Florența Dăscălescu