loader
Foto

O americancă în vacanţă la Veneţia. „De-a lungul verii”, cu Katharine Hepburn, la „Telecinemateca”, pe TVR 1 | VIDEO

Numărul turiștilor dornici să vadă Veneția s-a dublat după lansarea acestui film. Drama romantică în regia lui Sir David Lean, cu Katharine Hepburn şi Rossano Brazzi, s-a difuzat în premieră la TVR 1, marţi, 12 martie, de la ora 21.00.

 

Marea actriţă Katharine Hepburn face un rol de zile mari în producţia „De-a lungul verii” (SUMMERTIME – SUA, Regatul Unit, 1955), în rolul unei fete care vine ca turistă la Veneţia şi se întoarce femeie. Pentru prima dată într-un film, vom descoperi pânza ţesută a canalelor Veneţiei şi ne vom bucura de splendoarea unuia dintre oraşele fabuloase ale lumii!

Se spune că „De-a lungul verii” este filmul favorit al regizorului David Lean (dintre propriile filme), de al cărui nume se leagă cunoscutele pelicule „Doctor Jivago” (Oscar în 1966), „Lawrence al Arabiei” (Oscar în 1963) sau „Marile speranţe” (1948).

(w882)

„De-a lungul verii”, filmul pe care telespectatorii îl pot urmări sub genericul „Telecinemateca” deţine două nominalizări la premiile Oscar: pentru cea mai bună actriţă în rol principal (Katharine Hepburn) şi cel mai bun regizor (David Lean).

(w882)

Drama romantică programată la TVR 1 pentru marţi, 12 martie, ora 21.00, o are în prim plan pe Jane Hudson, o americancă necăsătorită, trecută de 40 de ani, care îşi îndeplineşte în sfârşit visul de-o viaţă: petrece o vacanţă la Veneţia. Deşi se mândreşte cu statutul ei de femeie independentă, Jane descoperă că, până şi într-un oraş fascinant ca Veneţia, plimbatul de una singură poate fi o experienţă puţin tristă. Dar totul se va schimba pe terasa unei cafenele, unde îl întâlneşte pe chipeşul Renato, proprietarul unui magazin de antichităţi, în faţa căruia Jane îşi deschide în sfârşit inima.

(w882)

Numărul turiștilor dornici să vadă Veneția s-a dublat după lansarea acestui film... De altfel, regizorul recunoaşte că la filmările pentru „De-a lungul verii/Summertime” a întâmpinat probleme cu localnicii, ba chiar a trebuit să doneze bani pentru restaurarea unei biserici locale. Fiind vârful sezonului turistic, câțiva comercianți și gondolieri au susținut că filmările le perturbă afacerile. Prin urmare, pentru a ieși din impas, Sir David Lean a plătit pentru a compensa veniturile pierdute, precum și pentru munca de restaurare de la biserică.

Katharine Hepburn a fost mai mult decât impresionată de experiența ei de lucru cu regizorul Sir David Lean. A cerut chiar să participe la sesiunile de editare alături de el, pentru a-l urmări în acţiune. În autobiografia ei, actriţa a notat: „Summertime a fost spusă cu maximă simplitate, pe străzi, în Piazza San Marco. Filmam pe străzi mici de doar câțiva metri lățime. Soarele venea și pleca în câteva minute. A fost o parte foarte emoționantă și vă spun că a trebuit să fiu atentă pentru a-i oferi lui David suficient de ceea ce solicita la filmări. Dar a fost palpitant... Mi se părea că pur și simplu reuşea să absoarbă Veneția. A fost a lui! Avea un adevărat dar fotografic! A gândit într-un mod descriptiv, iar cadrele lui spun şi compun povestea. Era capabil de o super concentrare! Mi-a făcut o impresie foarte profundă și definitorie, cu siguranţă a fost unul dintre cei mai interesanți regizori cu care am lucrat vreodată”.

Poate de aici şi dedicarea actriţei. Programul de filmare pentru Katharine Hepburn  se întindea adesea de dimineața până seara, ceea ce însemna, în medie, douăsprezece ore de filmare pe zi. Soarele fierbinte al Veneției a făcut-o pe Hepburn să remarce de mai multe ori că era mai cald decât filmările ei din Africa pentru „The African Queen (1951)”.

(w500)

Ați urmărit în premieră filmul „De-a lungul verii” (SUMMERTIME – SUA, Regatul Unit, 1955) marţi seară, de la ora 21.00, la TVR 1.

Regia: David Lean

Cu: Katharine Hepburn, Rossano Brazzi, Isa Miranda, David McGavin

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait și Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

14:40 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

.

Producător Victor Dochia

 
„Petrecere... cu cântec!”, ediţie specială de Paşti! Nicolae Furdui Iancu aniversează 45 de ani de carieră

Iuliana Tudor ne-a invitat să sărbătorim cele patru decenii şi jumătate de cântec ale vocii Ţării Moţilor împreună cu Mariana Ionescu ...

Ediţie de colecţie „Tezaur folcloric”, de Paşti la TVR 1 | VIDEO

Vasilica Dinu, Elena Mimiș Trancă, Aurelia Popescu Preda, Leontina Fărcaș, Gheorghe Roșoga, Polina Gheorghe, dat şi alţi tineri și talentați ...

„Cum dai mielu'?” - Ediţie specială de Paşti „Gala umorului”, la TVR 1 | VIDEO

Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba ne-au propus momente umoristice din arhivă care ne-au readus în atenţie marii actori ai comediei româneşti: Amza ...

 

#tvr1