loader
Foto

O călătorie la capătul Pământului, sâmbătă, la ”Teleenciclopedia” | VIDEO

Sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 19:00, sub genericul emisiunii ”Teleenciclopedia”, descoperiți pe TVR 1 noi subiecte: de la aventurierii artei moderne și războiul civil spaniol, la gastronomia modernă și neîmblânzita Patagonia.

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: LIBERTAD! (ep. 2)

În 1933, Hitler preluase puterea în Germania, iar Italia se zbătea, din 1922, sub cizma lui Mussolini, de asemenea fascist. Europa umanistă se mobiliza împotriva nazismului – Ciuma Brună, ai cărui adepți deportau, deja, evrei și artiști indezirabili. Ascensiunea politică a naționalist-socialiștilor a „sensibilizat” și lumea artistică europeană. Astfel, la 21 iunie 1935, începea în Sala Mutualité din Paris, Congresul Internațional al Scriitorilor, pentru Apărarea Culturii și Civilizației – prezidat de scriitorii André Gide și André Malraux. 230 de literați, reprezentând 39 de țări, inclusiv nume mari ale literaturii mondiale, denunțau fascismul. Participau, printre alții, Heinrich Mann, Robert Musil, H.G Wells, Aldous Huxley, Borís Pasternák, Isaac Babel. Oratorii, antifasciști convinși, au evitat discuțiile despre troțkism, anarhism sau suprarealism, pentru a nu deranja organizatorii și finanțatorii comuniști ai evenimentului.

RĂZBOIUL CIVIL SPANIOL (ep.2)

În octombrie 1938, jurnalistul Joseph Kessel, corespondent al cotidianului francez Paris Soir, era dezamăgit de frontul spaniol: nici pe departe „scenele eroice” pe care ar fi dorit să le zugrăvească în cuvinte. Singurele lupte din Barcelona se dădeau pentru țigări. De doi ani, în orașele mari, se petrecea același scenariu: zilnic, la amiază, sirenele avertizau cetățenii să-și caute un adăpost în subteran.

AUGUSTE ESCOFFIER ȘI GASTRONOMIA MODERNĂ (ep. 4)

La începutul secolului XX, Auguste Escoffier și César Ritz preluau, cu succes, frâiele faimosului Hotel Savoy din Londra. Revista britanică Truth titra: „Savoy a devenit un loc sacrosanct pentru aristocrația internațională, o oază pentru artiști și o Mecca pentru gurmanzi.” Însă, curând, D’Oyly Carte, patronul hotelului, l-a acuzat pe César că ar fi deturnat băuturi în valoare de 6.400 de lire, iar pe Auguste că luase mită de la furnizori. Concediați, au fost contactați de acționarii primului hotel Carlton din Londra.

PATAGONIA (ep.1)

Situată la extremitatea sudică a continentului sud-american, în Argentina și Chile, Patagonia are de circa patru ori suprafața României, însă o populație de zece ori mai redusă. Mărginită de 3.400 km de litoral, cu Pacificul la est și Atlanticul în vest ... deține numeroase lacuri alimentate de cele mai vaste întinderi înghețate, din afara zonelor circumpolare. Iar platourile deșertice și canioanele copleșesc. Neîmblânzită și atemporală, Patagonia oferă călătorilor emoții și experiențe profunde, etalând un model de reconciliere a omului cu natura.

.
Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

***

Program de difuzare:

Sâmbătă, 09.12.2023, TVR 1 HD, ora 19:00

Reluare în 11.12.2023, TVR 1 HD, ora 00:00

 

Foto: pexels.com

 

 

5:40 Floarea nopţii (R)

(KNIGHT FLOWER/NIGHT BLOOMING FLOWER-Coreea de Sud, 2024) Episodul 12(ultimul)

Cu: Lee Hanee, Lee Jong-won, Kim Sang-joong, Lee Ki-woo

*Dramă romantică, serial de aventuri. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, este Ion Dragne, avocat.

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 7:00, urmăriți pe TVR 1 o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”. Aflați de la specialiștii invitați în cadrul ...

Hieronymus Bosch - Ispitirea Sfântului Antonie | VIDEO

"Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție sâmbătă, 11 mai, de la ora 19:00, la TVR 1.

 

#tvr1