loader
Foto

Galerie foto

O incursiune în istorie, la Garantat 100% de la TVR

Cătălin Ştefănescu ne propune o discuţie cu istoricul şi jurnalistul Manuel Stănescu despre tentativa de asasinat asupra lui Lenin, duminică, 8 martie, de la ora 23.35, la TVR 1, TVR HD şi TVR+   

 

Cătălin Ştefănescu
Garantat 100%

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Cătălin Ştefănescu începe o nouă serie de premiere la Garantat 100% duminică, 8 martie. De la 23.35, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, discuţia cu istoricul Manuel Stănescu i-a fost inspirată realizatorului de un articol cu titlul „Vladimir Ilici Lenin a fost împuşcat”, publicat recent: „Invitatul nostru din seara asta este absolvent al facultăţii de istorie, a lucrat la Ministerul Apărării Naţionale şi scrie în ziarul Adevărul şi în revista Historia. Cu ceva vreme în urmă, a publicat un articol amplu, extrem de interesant, cu titlul Vladimir Ilici Lenin a fost împuşcat. De-aici, cred, poate începe o discuție care să capteze atenția multor compatrioți. Nu doar în emisiunea asta, ci în general, în momentele în care se stă, pur şi simplu, la poveşti despre partea asta de lume şi despre istoria secolului din care am ieşit”, ne pune în temă Cătălin Ştefănescu.

Cum domeniile de interes ale invitatului Garantat 100% sunt istoria militară în secolul XX, precum şi conceptele şi curentele radicale în perioada interbelică, Manuel Stănescu vorbeşte cu pasiune despre acestea şi în emisiune.

Povestea despre tentativa de asasinat asupra lui Lenin este destul de puţin cunoscută la noi. La Garantat 100%, Manuel Stănescu şi Cătălin Ştefănescu vorbesc despre Fania Kaplan, presupusa asasină a lui Lenin, despre atmosfera acelor ani, despre Revoluţia Bolşevică, dar şi despre valul de teroare pe care îl declanşează această tentativă de asasinat. Odată cu Revoluția Bolşevică, începe şi exportul de revoluţie, dar şi exportul de teroare (prima ideea că lupta clasei muncitoare „trebuie să învingă prin orice mijloc, indiferent de prețul care trebuie plătit"). Şi tot la Garantat 100%, cei doi mai subliniază şi faptul că din tranşeele Primului Război Mondial se nasc marile totalitarisme ale anilor care aveau să urmeze în secolul XX.

Ediţia de duminică va ilustra subiectul cu filmări şi fotografii de arhivă.

Despre Garantat 100% la TVR:

Garantat 100%, realizată şi prezentată de Cătălin Ştefănescu, a ajuns la al 16-lea an de când este difuzată de TVR. Întreaga colecţie a emisiunilor Garantat 100% poate fi vizionată şi online, pe portalul video al Televiziunii Române, www.tvrplus.ro. Telespectatorii pot interacţiona cu echipa emisiunii şi pe contul de Facebook Garantat 100%.

4:55 Agrostrategia (R)

Producator Vlad Macovei

(Reluare)

5:45 Floarea nopţii (R)

(KNIGHT FLOWER/NIGHT BLOOMING FLOWER-Coreea de Sud, 2024) Episodul 1

Cu: Lee Hanee, Lee Jong-won, Kim Sang-joong, Lee Ki-woo

*Dramă romantică, serial de aventuri. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

(Reluare)
 

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o nouă ediţie în care vom afla ...

Divorțul, costuri și rezolvări legale

Divorțul, costuri și rezolvări legale

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt motivele și condiţiile pentru obţinerea divorţului? Ce acte trebuie ataşate la cererea de divorț? Ce înseamnă în practică anularea ...

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Dacă e marți, este "Telecinemateca" la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, s-a difuzat drama „Lili Marleen" (Germania, 1981).

 

#tvr1