loader
Foto

Galerie foto

Lecție despre sensul vieții, cu psihiatrul şi scriitorul Irvin Yalom, la Garantat 100%

Este profesor emerit de psihiatrie la Universitatea Stanford. Din Palo Alto, California, într-un dialog plin de înţelepciune, cu Cătălin Ştefănescu, Irvin Yalom ne-a vorbit despre „O chestiune de viaţă şi de moarte". Pe 9 mai, ora 23.00, la TVR 1.

 

Cătălin Ştefănescu
Garantat 100%

La „Garantat 100%", Cătălin Ştefănescu ne răsfaţă cu o întâlnire eveniment pe 9 mai, când una dintre cele mai influente personalități ale psihiatriei și psihoterapiei moderne oferă un interviu în exclusivitate Televiziunii Române. Nu rataţi o ediţie emoţionantă „Garantat 100%” - duminică, 9 mai, ora 23.00, la TVR 1!

(w882)

„De peste jumătate de secol, eminentul psihiatru Irvin Yalom uimește lumea cu poveștile sale despre psihicul uman, împletite cu înțelepciune, înțelegere și umor. Acum, cu o sinceritate și un curaj uluitoare, ne împărtășește cea mai dificilă experiență din viața sa: pierderea soției, statornica sa tovarășă de viață încă din adolescență. Parteneri până la sfârșit, până și în scrierea împreună a acestei cărți, cei doi ne comunică un portret trainic al doliului - teroarea, durerea, negarea și acceptarea reticentă. Dar ceea ce ne rămâne este mult mai mult decât o poveste profundă despre pierderea durabilă - este o poveste de neuitat, dureroasă și frumoasă despre iubirea care dăinuie", notează New York Times.

După o boală chinuitoare, Marilyn Yalom, soția psihiatrului invitat la „Garantat 100%”, a murit. În ultimele luni de viață, a hotărât, împreună cu soțul său, să scrie o carte despre plecarea din această lume ca experiență pur personală, nu ca o relatare a ceea ce li se întâmplă altora. A rezultat un volum sfâșietor, o carte despre care se va vorbi mult.

Doi mari savanți și profesori universitari de anvergură mondială, soțul și soția, aflată în ultimele luni de viață, scriu împreună o carte despre ei, despre iubirea lor fabuloasă, despre carierele lor, despre cercetările lor și despre despărțire, prin moartea unuia dintre ei.

Fiecare citește capitolul scris de celălalt, și apoi îl scrie pe al său. Volumul poartă titlul „O chestiune de viață și de moarte”, iar în România e publicat la Editura Vellant, în traducerea Petronelei Rotar și a lui Vifor Rotar.

(w500)

Această carte, „O chestiune de viaţă şi de moarte", este tema principală a discuţiei dintre Cătălin Ştefănescu şi invitatul său, psihiatrul şi scriitorul Irvin Yalom. Întreaga ediţie „Garantat 100%” de duminică se constituie într-un dialog extrem de emoționant, în cadrul căruia Irvin Yalom vorbește despre vieți netrăite și anxietate, despre nevoia de a-ți trăi viața din plin, despre frica de moarte, despre iubirea care se poate dovedi mai puternică decât moartea, despre puterea de a „naviga prin sfârșitul vieții”.

(w882)

„De la înălțimea unei experiențe profesionale colosale, la vârsta de 90 de ani, doctorul Irvin Yalom ne predă o lecție despre sensul vieții fiecăruia dintre noi, despre puterea de a privi în interiorul nostru și despre șansa la înseninare și înțelepciune care se găsește, în fond, la dispoziția oricui”, spune Cătălin Ştefănescu, moderatorul şi realizatorul „Garantat 100%”.

Despre Irvin Yalom, invitat la „Garantat 100%”

Născut în 1931, Irvin Yalom este unul dintre marii psihiatri și psihoterapeuți contemporani, lucrările sale, atât cele științifice, cât și cele literare, devenind puncte de referință în știința și cultura ultimilor 50 de ani.

(w882)

Irvin Yalom e profesor emerit de psihiatrie la Stanford University, California, doctor în medicină, autorul a numeroase lucrări de specialitate, devenite ulterior cărți de referință în domeniu, dar şi al câtorva romane, în care experiența în psihoterapie se împletește cu pasiunea pentru filosofie și cu continua căutare a sensului ultim al existenței umane.

Într-o epocă dominată de „Nu te ataşa de pacienţi” şi „Nu le povesti clienţilor despre viaţa ta”, sfaturile lui Irvin Yalom („Lasă pacientul să conteze pentru tine”, „Fă vizite la domiciliu”), ne fac să ne amintim de umanitatea pe care o împărtăşim cu restul lumii.

Irvin Yalom, M.D. este autorul prestigioaselor lucrări de psihoterapie The Theory and Practice of Group Psychotherapy – vândută în peste 700.000 de exemplare, Existential Psychotherapy şi Inpatient Group Psychotherapy, al cărţilor aflate la graniţa dintre ficţiune şi documentar: Călătoria spre sine, Privind soarele în față, Darul psihoterapiei, Mama şi sensul vieţii, precum şi al romanelor Plânsul lui Nietzsche, Minciuni pe canapea şi Soluţia Schopenhauer.

Cea mai recentă carte a sa, „O chestiune de viaţă şi de moarte", subiectul principal al dialogului cu Cătălin Ştefănescu - este scrisă de Irvin Yalom împreună cu soţia sa, Marilyn Yalom, o desăvârșită şi erudită scriitoare. Făcând dovada unui imens curaj, soții Yalom scriu împreună povestea grijii emoționale și morale pe care și-o poartă unul altuia. A Matter of Death and Life este punctul culminant al căutării înțelepciunii de-o viață a cuplului Yalom în arta de a trăi și de a muri.

 

1:20 Dosar România (R)

Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

3:00 Vorbeşte corect!

( best of ) Special *Gianina Corondan (1)

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1