loader
Foto

O nouă ediție „Universul Credinței”: "Cerul cu sfinţi", "Dragoste şi jertfă"

Duminică, 23 septembrie, urmăriți o nouă ediție a emisiunii "Universul Credinței", de la ora 7:30, pe TVR 1 și online pe TVR+. Prima parte a emisiunii începe la ora 7:30, iar cea de-a doua parte de la ora 8:30.

 

Universul credinţei

În prima parte a emisiunii, Rafael Udriște va prezenta Jurnalul de știri „Universul Credinței”:

Piatra de temelie a bisericii de pe platoul Bucegilor: La 100 de ani de la Marea Unire și la 90 de ani de la înălțarea Crucii de pe Caraiman a fost pusă în apropierea monumentului de pe platoul Bucegilor piatra de temelie a unui lăcaș de cult spre veșnica pomenire a eroilor căzuți în războiul pentru reîntregirea neamului. Mai multe amănunte le veți afla din materialul realizat de jurnalista Ileana Gaiță.

Expoziție la Cluj: Crucea de la comunitate la comuniune. După o călătorie spirituală prin mai multe localități, Expoziția intitulată  „Crucea de la comunitate la comuniune” a fost vernisată și la Cluj. Prin prezentarea unor exponate care fac parte din patrimoniul cultural și religios autohton, organizatorii au ținut să omagieze împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire.

Expoziția Imago Romaniae de la Muzeul de Istorie. Inaugurată la Muzeul Național de Istorie în contextul celebrării Centenarului Unirii, expoziția Imago Romaniae -  Imaginea României își propune să prezinte prin intermediul cărților tipăriturilor și obiectelor de artă diferite contexte istorice în care factorul de coeziune l-a reprezentat apartenența la creștinism. Urmăriți așadar materialul realizat de Ciprian Dumea.

Hramul Sf. Iosif cel Nou de la Partoș. Jurnalistul Adrian Bodonea Florea vă prezintă un material despre sărbătoarea hramului Catedralei Mitropolitane din Timișoara și despre manifestările care au avut loc cu acest prilej și care exprimă evlavia pe care enoriașii din Arhiepiscopia Timișoarei o au față de Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș.

Vernisajul expoziției de icoane pe sticlă a familiei Mușat. La Muzeul Țăranului Român a avut loc vernisajul expoziției de icoane pe sticlă care fac parte din colecția familiei Mușat. Jurnalista Cristina Andrei vă introduce în atmosfera acestui eveniment religios și cultural de excepție și vă dezvăluie câteva din tainele exponatelor realizate de această familie de iconari.

(w882) Cristina A

Expoziție Centenar la Alba Iulia. În cadrul manifestărilor dedicate centenarului, la Alba Iulia a avut loc în această săptămână simpozionul „Asociația Astra, contribuția la Actul Marii Uniri”. Înființată la Sibiu în 1861 sub conducerea mitropolitului Andrei Șaguna, Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA) a militat de la început pentru realizarea unei singure națiuni. Mai multe amănunte le veți putea afla urmărind materialul realizat de jurnalista Ileana Gaiță.

Invitat: Jurnalistul Rafael Udriște îl va avea ca invitat în studio pe părintele diacon Ionuț Mavrichi, consilier patriarhal. Vor dezbate în emisiune poziția Bisericii Ortodoxe Române în legătură cu unirea dintre bărbat și femeie ca fundament al familiei. În cadrul dialogului, părintele Francisc Ungureana, Secretarul Conferinței Episcopilor Catolici din România, va prezenta comunicatul respectivului for în legătură cu aceeași problemă.

După Jurnalul „Universul Credinței” va urma rubrica „Cerul cu sfinți”. Cristina Andrei vă invită la o nouă călătorie în lumea duhovnicilor care este sinonimă cu lumea bisericii. Din nou în prim plan părintele Arsenie Papacioc, unul dintre mărturisitorii temnițelor comuniste și îndrumătorii mai multor generații de credincioși.

Jurnalista Anna de Hillerin vă invită duminică dimineață să urmăriți rubrica „Viitorul în Dar”, o campanie marca „Universul Credinţei” în parteneriat cu Fundația SOS   Satele Copiilor România.

(w882) Ana de Hil

În finalul primei părți, Răzvan Bucuroiu vă prezintă „Semnele Vremii” împreună cu profesorul și teologul Radu Preda, invitatul permanent al emisiunii. Donald Trump a readus, declarativ, realitățile religioase în acțiunea și discursul politic. Dar oare este nevoie de o administrație branșată la realitățile creștine? Se poate face asta în Statele Unite, pe termen lung? Dar în Europa? Sunt întrebări la care profesorul Radu Preda răspunde  limpede și la obiect în cadrul rubricii „Semnele Vremii”.

(w882) Universul

 

***

În partea a doua a emisiunii „Universul Credinței”, de la ora 8:30, urmăriți „Bucuria Credinței” cu părintele profesor Constantin Necula. Din simplii pescari în Marea Galileii, apostolii au devenit după întâlnirea cu Mântuitorul pescari de oameni. Despre misiunea de pescari în apele tulburi ale acestei lumi pe care o exercită urmașii apostolilor pe linie harică, episcopi, preoți, diaconi, ne vorbește duminică părintele profesor Constantin Necula.

(w882) Interviu N

...

La final, urmăriți un documentar despre Mănăstirea Orșova. „Dragoste și jertfă” - un reportaj realizat de jurnalista Ileana Gaiță despre un mare ziarist și om politic român, Pamfil Șeicaru și despre jertfa pe care i-a adus-o lui Dumnezeu, din dragoste: ctitoria sa, Mănăstirea Sf. Ana de la Orșova.

***

Duminică, 23 septembrie, urmăriți o nouă ediție a emisiunii „Universul Credinței”, de la ora 7:30, pe TVR 1 și online pe TVR+. Prima parte a emisiunii începe la ora 7:30, iar cea de-a doua parte de la ora 8:30.

Contact: universul.credintei@tvr.ro; www.facebook.com/universulcredintei

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producător Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Doamna Lia de la farmacie – un nou vis împlinit, vineri, la TVR 1

Pe 19 aprilie, Lia Bugnar îşi joacă propriul rol – cel care ar fi putut fi însăşi viaţa ei, dacă scena nu ar fi ales-o. Basti Ţopescu îi ...

„Breaking Fake News!”: despre „Marea resetare”

Duminică, 21 aprilie, ora 19.00, la TVR 1, Marian Voicu va dezbate, cu psihiatrul Gabriel Diaconu, teoria conspirației prin care un „guvern ...

 

#tvr1