loader
Foto

O nouă ediție „Universul Credinței”: duminică, 21 octombrie

Duminică, 21 octombrie, urmăriți o nouă ediție a emisiunii „Universul Credinței”, de la ora 07:30, pe TVR1 și online pe TVR+. Prima parte a emisiunii începe la ora 7:30, iar cea de-a doua parte de la 8:30.

 

Universul credinţei

În prima parte a emisiunii, Rafael Udriște va prezenta Jurnalul de știri „Universul Credinței”:

Sinaxar. Jurnalistul Silviu Andrei Vlădăreanu ne va vorbi în rubrica „Sinaxar” despre sfinţii acestei săptămâni.

(w882) Andrei Vla

Sfințire. În contextul manifestărilor legate de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, pe 13 octombrie, în campusul studenţesc Tudor Vladimirescu din Iaşi a avut loc sfinţirea bisericii Sfântul Iulian din Tars. A consemnat jurnalista Paula Tăbîrcă

Sărbătoare. Oraşul Năvodari are ca ocrotitoare pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. De aceea, în fiecare an, ziua de 14 octombrie este zi de sarbatoare pentru locuitorii acestei urbe. A consemnat jurnalistul Adrian Bodonea Florea

Sfințire. A fost sărbătoare mare pentru credincioşii parohiei Sfânta Cuvioasă Parascheva şi Sfinţii Români din Negreşti Oaş, judeţul Satu Mare, care în data de 14 octombrie, au sfinţit noua biserică parohială din localitate.

Mănăstirea Dobrești. În data de 14 octombrie, credincioșii din preajma Mănăstirii Dobreşti, județul Timişoara au avut posibilitatea să se închine la veşmântul Sfintei Cuvioase Parascheva, dăruit acestui aşezământ de către PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Biserica Sf. Vasile cel Mare. Duminica trecută, după Sfânta Liturghie, pe strada Polonă din capitala au bătut clopotele Bisericii Sf. Vasile cel Mare, prima biserică din Bucureşti care a aparținut comunităţii române greco-catolice unite cu Roma. Clopotele au răsunat în semn de recunoştinţă şi de dragoste creştinească pentru două personalităţi proeminente ale luptei pentru unitate naţională. Au consemnat jurnaliștii Cristina Andrei şi Daniel Vistorovschi.

Serată. Cu ocazia împlinirii a 10 ani de la reluarea proiectului Ateneul Sfântului Pantelimon, la biserica cu acelaşi nume din Bucureşti a avut loc o serată intitulată "Zece ani într-un Centenar". A consemnat jurnalista Ileana Gaiţă.

Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat luni la Minsk ruperea relațiilor cu Patriarhia de la Constantinopol după decizia acesteia de a recunoaşte o Biserică ortodoxă independentă în Ucraina. Jurnalist Corneliu Vlad Matache.

Referendum. Despre rezultatul Referendumului, jurnalistul Rafael Udrişte a consemnat opiniile unor experți ai ADF International – organizație internațională care apără libertatea religioasă, sanctitatea vieții, căsătoria și familia în întreaga lume.

(w882) Rafael Udr

Cerul cu sfinţi. Angeologia este o doctrină care priveste definirea entităților îngerești a căror existență e consemnată în cele mai diverse culturi, cea asiro-babiloniană, persană, în cea iudaică și, desigur, în cea creștină. Câteva precizări, din Cerul cu sfinți, de la Părintele Dumitru Stăniloae. A consemnat jurnalist Cristina Andrei.

Semnele vremii. Jurnalistul Răzvan Bucuroiu și teologul și publicistul Radu Preda ne oferă o cheie de lectură a marii consultări populare a Referendumului în rubrica “Semnele vremii”.

(w882) Razvan Buc

***

Catedrala Mea - Părintele Constantin Necula. Jurnalist Ileana Gaiţă

(w882) Parintele

***

În partea a doua a emisiunii „Universul Credinței”, de la ora 8:30, urmăriți rubrica “Între cer și pământ”. Luna octombrie este dedicată în biserică catolică misiunilor şi misionarilor. Cu această ocazie se organizează evenimente şi  activităţi menite a sensibiliza credincioşii la solidaritate cu cei aflaţi în drumul de cunoaştere a evangheliei. Despre misiuni şi misionari în reportajul semnat de jurnalistul Ciprian Dumea, care a călătorit în Africa  alaturi de misionarii români din Coasta de Fildeş.

Reportaj. A 11-a întâlnire anuală a Asociației Tinerilor Ortodocși Români din Germania, ATORG, a avut loc, în perioada 5–7 octombrie la Nürnberg. Ediția de anul acesta l-a avut ca invitat pe filosoful Horia-Roman Patapievici, care a conferenţiat pe tema: „Europa - un dar al creştinismului”. O tema de mare actualitate pe care Rafael Udrtişte o va trata în reportajul său.

La final, urmăriți „Bucuria Credinței” cu Părintele Constantin Necula. De la Mănăstirea Cernica, Părintele Constantin Necula vorbește împreună cu Andrei-Victor Dochia pe marginea Evangheliei din duminica a 23 după Rusalii, despre Vindecarea demonizaţilor din ţinutul Gherghesenilor.

Duminică dimineață urmăriți o nouă ediție a emisiunii „Universul Credinței”, de la ora 7:30, pe TVR1 și online pe TVR+. Prima parte a emisiunii începe la ora 7:30, iar cea de-a doua parte de la 8:30, pe TVR1 și online pe TVR+.

Contact: universal.credintei@tvr.ro; facebook.com/universulcredintei

Foto: Mircea Mitrofan

18:00 Punctul critic

Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala.

Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

* Vârstnicii României: singuratate de sarbători

Prezintă Bogdan Muzgoci

Co-moderator Dorin Chioțea

Prof. dr. Gabriel Prada, sef catedra sef de catedra la UMF Carol Davila,

dep. geriatrie si gerontologie, Catalin Dinu, presedinte Asociatia Niciodata Singur, Mugurel Mărgărit, director executiv Fundația Regală Margareta a României

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik,

Raluca Alecu

Producatori: Raluca Neagu, Florenţa Dăscălescu.

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Transmisiune directă

19:35 Jocurile Olimpice

* Eroii. Episodul 2

Producător Daniela Enăchescu

 

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o nouă ediţie în care vom afla ...

Divorțul, costuri și rezolvări legale

Divorțul, costuri și rezolvări legale

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt motivele și condiţiile pentru obţinerea divorţului? Ce acte trebuie ataşate la cererea de divorț? Ce înseamnă în practică anularea ...

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Dacă e marți, este "Telecinemateca" la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, vedem drama „Lili Marleen" (Germania, 1981).

 

#tvr1