loader
Foto

Galerie foto

O poveste ca în filme. Filmul „Când culorile au tăcut”, la „Dosar România” | VIDEO

În urma unui eveniment tragic, în decursul a 10 zile, două surori gemene şi-au pierdut vederea în proporţie de 80%. Şocul suferit nu le-a doborât, ci le-a îndârjit să ducă o viaţă frumoasă. Povestea lor, spusă de Alina Amza, la TVR 1, pe 11.12, ora 17.30.

 

Dosar România

Au arătat tuturor celor care le-au cunoscut că sunt un exemplu de ambiţie, perseverenţă, forţă şi că au ajuns acolo unde puţini oameni reuşesc să fie. Oricine altcineva s-ar fi prăbuşit sau ar fi căutat mila celor din jur. Silvia şi Irina, însă, au învăţat să se reconstruiască.

O poveste adevărată, despre două surori gemene, învingătoare amândouă, ne-a adus Alina Amza la „Dosar România”, pe TVR 1, duminică, 11 decembrie, de la ora 17.30.

(w882)

Când culorile au tăcut ne prezintă povestea de viaţă a două eroine, Silvia şi Irina, surori gemene, care, datorită forţei interioare, ambiţiei şi dorinţei de a depăşi orice barieră, au reuşit să învingă greutăţi pe care cu greu ni le-am putea imagina”, ne-a introdus Alina Amza, realizatoarea filmului, în povestea celor două surori.

(w882)

(w882)

Irina şi Silvia se aflau la început de drum, aveau 24 ani, câştigau concursuri de frumuseţe, terminau facultatea în scurt timp. Şocul morţii tatălui lor, însă, le-a agravat retinopatia pigmentară atipică. Aveau din copilărie această boală a retinei, dar nu le provocase probleme de vedere până atunci. Distruse din cauza durerosului eveniment, în doar câteva săptămâni, gemenele şi-au pierdut mai mult de 80% din acuitatea vizuală şi au fost nevoite să se adapteze rapid la o viaţă în care abia mai zăreau frânturi de lumină.

Silvia lucrează la o firmă de telemedicină din România. „În tot ceea ce trăim noi este vorba despre alegere, despre felul în care îţi impui să vezi viaţa”, povesteşte Silvia. „Alegi să fii fericit sau... să te izolezi, în depresie. Şi noi, amândouă, am ales bucuria fiecărei clipe pe care o trăim”, adaugă Silvia.

La rândul ei, Irina, a plecat în Olanda pentru a lucra acolo, pe cont propriu, fără niciun alt sprijin. Nu s-a ferit niciodată de încercările vieţii şi a reuşit să izbândească întotdeauna. În prezent, lucrează la o companie de asigurări de sănătate, tot în România.

(w882)

Chiar dacă nu a fost deloc simplu, chiar dacă s-au izbit de greutăţi provocate de ceilalţi, dar şi de starea lor de sănătate, Silvia şi Irina au demonstrat tuturor celor care le-au cunoscut că ambiţia, perseverenţa, forţa le-au dus unde puţini oameni reuşesc să fie.

Cele două gemene au o viaţă socială plină, fac sport constant, merg la dans, au joburi complete şi pasiuni pe care le urmăresc şi, în plus, sunt invitate să susţină prezentări inspiraţionale în română sau în limba engleză, pe care o vorbesc fluent. Ascultându-le, oamenii din public preiau puterea exemplului şi simt imediat nevoia reevaluării propriilor vieţi.

(w882)

Invitatul special al documentarului a fost actorul Andi Vasluianu, care s-a lăsat prins şi surprins de povestea de viaţă fabuloasă a gemenelor Silvia şi Irina.

Când culorile au tăcut este documentarul care înfăţişează profilul unor învingătoare şi tulburătoarea lor poveste de viaţă, dar este un film care aduce bucurie privitorului şi oferă speranţă şi încredere tuturor celor care vibrează alături de Silvia şi de Irina”, a mai spus Alina Amza, realizatoarea filmului pe care l-am văzut duminică, 11 decembrie, la „Dosar România”.

(w882)

Realizator - Alina Amza

Producător - Răzvan Butaru

 

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)

12:00 Teleshopping

 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

 

#tvr1