loader
Foto

Octavian Nemescu: Educatia rămâne o simplă spoială, nişte morminte zugrăvite

Ediţia „best of” de vineri a emisiunii Nocturne l-a avut ca invitat pe profesorul şi muzicologul Octavian Nemescu, tatăl regretatului regizor Cristian Nemescu.

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Cu un calm şi o blândeţe demne de un dascăl adevărat, Octavian Nemescu a vorbit despre tinerii zilelor noastre, despre cucerirea şi însoţirea lor către valoare, disciplină şi rigoare. Sigur, dezamăgirea (dar şi speranţa) se intuieşte în tonul şi discursul său.

„Educatia, de multe ori, rămâne o simplă spoială, nişte morminte zugrăvite”, spune muzicologul. Invitatul acestei ediţii ne-a purtat prin istorie, şi nu doar prin cea muzicală, zugrăvindu-ne lumi şi timpuri care par să se repete, doar că în contemporaneitate au alte denumiri. Ne-am aflat în prezenţa unui om cult, elev al lui Mihail Jora, care i-a devenit mentor şi care, fără dubiu, i-a îmbogăţit şi sculptat conştiinţa.

Cu emotie şi nostalgie ni l-a descris pe fiul său, aşa cum apare în oglinda sufletească a tatălui: un tânăr muncitor, dăruit, ce pare că a presimţit că nu-i va fi îngăduit prea mult timp pentru dragostea lui - filmul.

„O emisiune ca o lecţie de viaţă, de moralitate, în apropierea muzicii şi a sunetului”, spune Oana Cucuruzeanu, redactorul emisiunii Nocturne.

***

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile"

Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi redactorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe TVR+, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook - Nocturne.

13:00 Oamenii şi legea

* Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

* DIVORŢUL-ETAPE, COSTURI, REZOLVĂRI ÎN INSTANŢĂ

* Invitat ŞTEFAN MOŢEC, avocat

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Ileana Gaiță.

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

Transmisiune directă

13:55 Vorbeşte corect!

* „Vorbeşte corect!” este cel mai longeviv proiect de televiziune dedicat limbii române. În 2024 se împlinesc 25 de ani de la debutul proiectului original „Corect", prima emisiune-concurs de limbă română din mass-media românească

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

 

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o ediţie în care vom afla detalii ...

Ştii ce înseamnă „De departe trandafir, de aproape borș cu… știr”? Expresii şi proverbe care fac referiri la flori, în ediţia specială „Care pe care” de Florii, la TVR 1

Chiar e „floare la ureche” să vorbim corect limba română? Dar cu „corola de minuni a lumii” cum e? „A pune cuiva ghiocei la… ureche”, „a privi la ...

Divorțul, costuri și rezolvări legale

Divorțul, costuri și rezolvări legale

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt motivele și condiţiile pentru obţinerea divorţului? Ce acte trebuie ataşate la cererea de divorț? Ce înseamnă în practică anularea ...

 

#tvr1