loader
Foto

Galerie foto

Operatorul Vivi Drăgan Vasile, invitat la Nocturne de la TVR 1 şi TVR HD

Luni, 14 octombrie, de la ora 24.00, şi pe TVR+

 

Marina Constantinescu
Nocturne

A semnat imaginea unor filme româneşti de referinţă – Moromeţii, Filantropica, Nuntă mută, Occident, Despre oameni şi melci. Operatorul şi directorul de imagine care declară că „filmul este o poveste extraordinară" vine la ediţia Nocturne de luni, 14 octombrie. Emisiunea va putea fi urmărită la TVR 1, TVR HD dar şi pe www.tvrplus.ro.

Marina Constantinescu l-a provocat pe Vivi Drăgan Vasile la o discuţie legată de peliculă versus digital. Nici nu se putea ca invitatul să nu facă o pledoarie bazată pe argumente tehnice, dar şi sentimentale, în favoarea peliculei: „Excluzând faptul că este mai ieftin şi mai rapid, sistemul digital este şi va fi veşnic sub peliculă... Roşul electronic nu va fi niciodată precum roşul chimic sau roşul de pictură", spune Vivi Drăgan Vasile.

Invitatul vorbeşte deschis despre conştiinţa jurnalistului, a operatorului şi despre manipulare. „Cel de la cameră decupează din realitate o porţiune. Nu cred că există documentare obiective", este de părere Vivi Drăgan Vasile, recunoscând responsabilitatea pe care trebuie să o aibă cel care dirijează cadrele şi unghiurile de filmare.

Din punctul de vedere al lui Vivi Drăgan Vasile, „regia este o vocaţie, nu e neapărat o meserie. Imaginea este o meserie". În ceea ce priveşte filmele româneşti premiate international, Vivi Drăgan Vasile încearcă să rămână obiectiv, recunoscând că nu tot ce e bun îi place. De exemplu, „filmarea mişcată, denumită camera vie, e potrivita doar acolo unde povestea impune acest procedeu. Şi nu doar de dragul noului”, mai continuă directorul de imagine....

Noul sezon al emisiunii Nocturne a început pe 7 octombrie cu un invitat special: Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului Internaţional George Enescu, recent încheiat, ediţia fiind un omagiu adus participanţilor extraordinari şi prestaţiilor încântătoare din Festival.

 

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR1.

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile." Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook - http://bit.ly/NocturneTVR1.

21:00 Gala umorului

*Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Gala umorului, una dintre cele mai longevive productii ale Televiziunii Române din epoca modernă, vă propune în continuare întâlnirea cu marii actori ai Generaţiei de Aur în scheciuri celebre, momente şi schiţe comice.

Jurnalist Iulia Ioanitoaia

Producător Cosmin Dumitru

22:30 Vis sau realitate?

Prezintă Sebastian Felix Topescu

În acest nou sezon, Basti Țopescu îşi propune să fie și mai aproape de telespectatori, oferindu-le o pauză pentru a visa. În fiecare ediție, Basti se transformă în „creatorul de visuri”, invitând câte o celebritate să pășească alături de el în lumea fanteziei, pentru a-și împlini visul cel mai nebunesc pentru o zi. Datorită formatului nou și calității emisiunii, "Vis sau Realitate" a fost nominalizată la categoria “Original Formats” în cadrul premiilor “Pitch and Play Live!” și se bucură de un succes în continuă creștere.

Invitat Dan Frînculescu

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1