Ora Regelui, la TVR 1: ediție specială ”Regina-mamă Elena”
vineri, 18 octombrie 2019
Doumentarul realizat de Camelia Csiki ne dezvăluie personalitatea şi viaţa, precum şi rolul jucat de Regina-mamă Elena în istoria României şi în viaţa M.S. Regelui Mihai I. TVR 1 îl difuzează sâmbătă, 19 octombrie, ora 16.00, în ediţia specială Ora Regelui.
Alte legături
Ora Regelui

“Ţie în exil, îţi este mai greu decât oricărui alt fiu, şi totuşi cred ca eşti recunoscător că ea este în final adormită şi în pace şi fără durere sau grijă. Nimeni nu o mai poate răni. Pentru ea, totul s-a terminat. Pentru noi, şi mai ales pentru tine, rămâne durerea, dar şi memoria unei fiinţe umane minunate, măreaţă şi bună, răbdătoare şi curajoasă. Din zi în zi, pierderea ei se va transforma în consolare, cu toate amintirile minunate pe care le ai.”  Sunt gîndurile de mîngîiere către Regele Mihai din partea Principesei Ileana a României. (Detroit, 30 noiembrie 1982)

(w500)

Istoria zbuciumată a Familiei Regale Elene din care făcea parte Principesa Elena și mai apoi aceea a Familiei Regale Române în care a intrat prin căsătoria cu Principele Moștenitor Carol, viitorul rege Carol al II-lea, i-au adus celei cunoscute de români drept Regina-Mamă Elena un destin tragic. Cei care au avut onoarea de a o cunoaște spun însă ca Regina era un exemplu de demnitate și onoare. Trei trăsături de caracter revin deseori în relatările Regelui despre mama sa: credința profundă în Dumnezeu, un nivel impresionant de cultură și dragostea pentru familia sa, pentru fiul și pentru nepoatele sale, pe care i-a pus întotdeauna pe primul loc în deciziile sale.

(w640)

Emisiunea „Ora Regelui” de sîmbătă, 19 octombrie, îi dedică Reginei-Mamă Elena o ediție specială, în care telespectatorii vor putea urmări un documentar în premieră dedicat personalităţii Reginei-mamă Elena a României. Realizatoarea Camelia Csiki a început documentarea cu jurnalul Elenei și cu Fondul Regina Mamă Elena de la Arhivele Nationale. A descoperit că regina a deschis spitale pentru sărmani şi şcoli în mai multe oraşe, iar prin Fundaţia ei, Aşezămintele Alteţei Sale Principesa Elena, a făcut alte acte de caritate.

(w500)

Sunt multe lucruri pe care românii nu le știu despre viața Reginei-Mamă Elena și au ocazia să le afle de la nepoatele sale, Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principesa Elena, dar și de la alte persoane din anturajul cosmopolit al reginei. Nobili din Florența, Amedeo de Aosta, Duce de Savoia, dar și oficialități italiene, precum și artiști renumiți își amintesc de Regina României care a trăit ultimul exil al vieții ei în Toscana. Elena vorbea șase limbi, greaca, engleza, franceza, germana, româna și italiana, era pasionată de design interior și de artă, ea însăși talentată la desen. Admirația contemporanilor se referă la distincția și farmecul ei, dar și la firea sa plăcută care atrăgea prețuirea celor din jur. La Villa Sparta, reședința mai bine de trei decenii a Reginei-Mamă Elena, realizatoarea Camelia Csiki și directorul de imagine Claudiu Petringenaru au descoperit cu surprindere că actualul proprietar îi menţine spiritul viu, conservînd grădina şi plantele cultivate de ea.  Grădina cu flori și portocali, cărțile și obiectele de artă, împreună cu scriitorii, artiștii, arhitecții, i-au fost prieteni în ultimii ani. Vila amenajată de regină în amintirea Eladei natale a fost oaza de liniște pentru familia fiului său, locul celor mai duioase amintiri pentru nepoatele sale sau al poveștilor nepotului său, Ducele de Savoia, care a locuit o vreme acolo împreună cu mama sa, Principesa Irina a Greciei.

(w640)

(w640)

În România comunistă a anului 1982, când s-a stins Regina-mamă Elena, nu avea cum să ajungă în presa din țară o poveste ca aceasta, publicată de ”Illustrierte Neue Welt”:

“Cu o privire împietrită, Regele Mihai I al României s-a apropat de mormântul alb de marmură din cimitirul Bois-de-Vaux din Lausanne. Pierdut în gânduri, a privit asupra sicriului din lemn de mahon roşu-cărămiziu, îmbrăcat în stindardul Casei Regale a României. Din paltonul său negru a scos o mică cutie din argint şi i-a deschis capacul. În ea se afla pământ românesc din patrie. […] Îndurerat, el a pus pământ din această cutiuţă pe sicriul Reginei Elena. Pământ al patriei, care i-a legat pe Mamă şi Fiu şi în vremuri bune, dar mai mult în vremuri negre.”

(w640)

Sfetnicul înțelept al Regelui, Regina-Mamă Elena i-a fost alături copilului ajuns rege la nici șase ani, apoi tînărului rege Mihai, într-o vreme tulbure nu doar în țară, ci în întreaga lume și după aceea l-a sprijinit în întâlnirile dificile cu liderii comuniști. Profunda sa umanitate, compasiunea pentru durerile oamenilor, au ajutat la salvarea multor evrei din Bucovina și Basarabia. De aceea supraviețuitorii Holocaustului și statul Israel îi cinstesc memoria prin înscrierea numelui sau în Gradina Drepților a Institutului Yad Vashem, ca ”Dreaptă între popoare”.

(w500)

Spiritul justițiar și curajul Elenei sunt completate de integritate, discreție, eleganță și un rafinat simț al umorului. Fascinați de personalitatea reginei, istoricii, maturi sau foarte tineri, au publicat biografii care demonstrează că Elena și-a făcut datoria exemplar față de condiția sa regală. Mama regelui a încercat să îl înduplece pe Papa Pius al XII-lea să  își dea acordul pentru căsătoria ortodoxă a lui Mihai cu Principesa Ana de Bourbon-Parma și l-a convins pe fratele ei, Regele Paul I al Greciei, să organizeze casătoria celor doi în Atena, cu toate onorurile potrivite unui Șef de Stat. ”Regina celor patru exiluri” l-a însoțit pe fiul său când a fost forțat să abdice și l-a susținut în călătoriile din Marea Britanie, Franța și Statele Unite ale Americii, unde au prezentat situația din România și pericolul sovietic asupra întregii Europe.

(w500)

Despre viața prea puțin cunoscută a Reginei-Mamă Elena pe care românii au  iubit-o, dar de afecțiunea cărora a fost îndepăratăi prin împrejurările nefericite ale istoriei vom afla în documentarul Cameliei Csiki, difuzat de TVR 1 sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 16.00. Documentarul conţine imagini în premieră, imagini filmate chiar de Regele Mihai în timpul exilului, documente prețioase din arhive și mărturii în exclusivitate.

Până la sfîrșitul anului, în ”Ora Regelui”, alte povești din viața Reginei-Mamă Elena, în alte trei documentare, dar și în interviuri și reportaje.

Documentarul poate fi vizionat la TVR astfel:

TVR 1 şi TVR HD – sîmbătă, 19 octombrie 2019, ora 16.00

TVR International – sîmbătă, 19 octombrie 2019, ora 17.15

TVR Moldova – duminică, 20 octombrie 2019, ora 1.00

Producători: Lidia Voicu, Cristina Ionescu

Realizator: Camelia Csiki

 

 • 11:00
  Levintza prezintă
  *Emisiunea “Levintza prezintă” își propune să celebreze creativitatea, bunul gust și esteticul. Creatoarea de modă Doina Levintza face o incursiune în lumea stilului şi a eleganței, dar și a istoriei modei. Vom descoperi în această emisiune noile tendințe în fashion şi ce propuneri au creatorii internaționali pentru sezonul toamnă-iarnă 2020-2021, având în vedere perioada dificilă prin care trece întreaga lume. Realizatori: Doina Levintza, Claudia Nicolau Producător Luiza Fulea
 • 11:30
  #Creativ
  Realizator Claudia Spătărescu Producător Anamaria Pleşcan
 • 12:00
  Replay
  Moderator Marian Olaianos Producător Daniela Enăchescu
 • 13:00
  Ediţie specială
  *Bilant cazuri coronavirus
 • 13:15
  Exclusiv în România
  / Producători: Cristina Madgearu şi Marin Găbudean
 • 14:00
  Telejurnal
  * Sport*Meteo Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Producător Violeta Iorgulescu
 • 14:30
  Ora regelui
  *Prezintă: Bogdan Șerban-Iancu Yacht Club Regal Român a oferit titlul de Comodor Custodelui Coroanei, precum predecesorilor Majestății Sale, Regele Ferdinand, Regele Carol al II-lea și Regele Mihai. Majestatea Sa Margareta a conferit decorații regale unor personalități ale vieții publice. Cîteva instituții și organizații au primit Înaltul Patronaj al Majestății Sale și al Alteței Sale Regale Principele Radu. Copiii de la centrele Generații și voluntarii vîrstnici se confruntă cu o nouă provocare: lecțiile on-line. UCIN și UNITER, două dintre cele mai importante competiții culturale și-au ales cîștigătorii. La Sinaia, va fi amplasat, anul viitor, un monument cu bustul Regelui Mihai, la 100 de ani de la nașterea Sa. Un proiect însemnat pentru Domeniul Regal este și cel de refacere a aleilor din jurul Castelui Peleș. Concertul pe care Ateneul Român îl găzduiește anual, în 25 octombrie a fost, încă de la prima ediție, darul Principesei Margareta pentru tatăl său, dar s-a dovedit, și un dar pentru România, fondurile strînse din vînzarea biletelor îndreptîndu-se spre Programul ”Tinere Talente”. Producător Lidia Voicu Realizatori: Diana Ilica, Adelina Dumitrescu
 • 15:30
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 16:00
  Lumea azi
  *Prezintă Ioana Dumitrescu Realizator Ioana Dumitrescu Producători: Anca Lăzărescu, Octavian Manciu Transmisiune directă
 • 16:30
  Banii tăi
  Prezentator şi realizator Monica Ghiurco Producător Otilia Găinar Transmisiune directă
 • 17:00
  Vedeta populară
  (I)Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 17:55
  Vedeta populară
  (II) Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 18:50
  Teleenciclopedia
  * Diego Velazquez-Las Meninas (ep.2/2) Sub tablourile din fundalul capodoperei Las Meninas, se evidențiază, prin luminozitate, unul cu figurile lui Filip al IV-lea şi a soției sale, Maria Ana de Austria. Însă, ele nu sunt reprezentate pe o pânză, ci se reflectă într-o oglindă. Iată indiciul care ne dezvăluie subiectul picturii lui Velázquez. „Oglinda avea scopul de a atrage în interiorul tabloului ceea ce era străin acestuia.”-remarca filosoful francez Michel Foucault. * Conferința de la Ialta (ep.2/5) În 5 februarie 1945, la Palatul Livadia din Ialta (Crimeea) avea loc a doua rundă de negocieri, în formula Roosevelt-Churchill-Stalin. Primul subiect din agendă: soarta și administrarea Germaniei, precum și despăgubirile pe care trebuia să le plătească învingătorilor. * Sonde spaţiale : planetele interioare (ep.2/2) (Premieră) Anterior începuturilor epocii moderne a studiului spațiului, se credea că, având dimensiuni similare cu ale Pământului, „vecina” Venus este primitoare. În realitate, numeroși vulcani aruncă în atmosfera densă gaze toxice, efectul de seră generează temperaturi ce ar lichefia plumbul, iar corpul uman ar fi zdrobit de presiune, instantaneu. Dintre cele 13 sonde sovietice din seria Venera, opt au aterizat, patru transmițând imagini. A urmat saga fantasticelor misiuni Vega, tot sovietice, care urmăreau amplasarea unor baloane în straturile superioare ale atmosferei venusiene, unde temperaturile sunt apropiate celor terestre. Ulterior, câteva sonde au izbutit să cartografieze aproape întreaga suprafață a planetei: „americanca” Magellan, cea a Agenției Spațiale Europene, Venus Express, și mai recent, Akatsuki Venus Climate Orbiter, construită de japonezi. * Insula Rottnest (ep. 7/10) (Premieră) În general pașnice, quokka reușesc să coabiteze fără probleme cu speciile „vecine”, cum ar fi... şopârlele Egernia kingii. Șerpii tigru de pe Insula Carnac și-au adaptat „meniul” „specificului local”: puii din numeroasa colonie de pescăruși argintii. De fapt, la venirea primăverii, toate zburătoarele, „băștinașe” sau „venetice” în insulele Australiei Occidentale, cunosc o veritabilă explozie demografică, iar cuplul de vulturi pescar formează o „familie-model”... Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca. Producător Oana Haşegan
 • 19:45
  Sport
 • 19:51
  Meteo
 • 19:56
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:00
  Telejurnal
  * Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 21:10
  Masca de argint
  Film * Masca de argint ( România, 1985) Regia Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin , Ion Besoiu * Aventuri. În timpul unui banchet fastuos, oferit de un bancher prea darnic, are loc un conflict în care sunt împuşcaţi doi oameni. Asasinul este înveşmântat exact ca justiţiarul Mărgelatu şi spune că acţionează în numele Frăţiei. Rosetti şi ceilalţi membri ai societăţii Frăţia consideră că Mărgelatu şi-a pierdut minţile şi-şi trimit cel mai bun om în căutarea lui. Redactor Gabriela Onea
 • 23:00
  Dosar România
  / Producător Răzvan Butaru
 • 00:00
  Profesioniştii... cu Eugenia Vodă
  ...cu Eugenia Vodă *Best of Invitat Emilia Popescu Emisiune de Eugenia Vodă
 • 01:00
  Lumea azi
  Prezintă Ioana Dumitrescu Realizator Ioana Dumitrescu Producători: Anca Lăzărescu, Octavian Manciu
 • 01:30
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 02:00
  Masca de argint
  ( România, 1985) Regia Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin , Ion Besoiu Aventuri. Redactor Gabriela Onea
 • 03:45
  Viaţa satului
  Partea I Producător Viorel Popescu
 • 03:50
  Meteo
 • 03:55
  Telejurnal
  Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru ATENŢIE! Se schimbă ora! Ora 04,00 devine ora 03,00
 • 05:00
  Viaţa satului
  Partea a II-a Producător Viorel Popescu
 • 05:55
  Imnul României