loader
Foto

Galerie foto

„Ora Regelui”, la TVR 1: Vizită regală în Suedia | VIDEO

La Palatul Regal din capitala statului, Majestatea Sa Margareta și Principele Consort au fost oaspeții Majestăților lor Regale Regele Carl XVI Gustav și Regina Silvia. Jurnalista Camelia Csiki a adus întreaga poveste a vizitei la „Ora Regelui”, pe 1 aprilie, ora 14.30.

 

Ora Regelui

Regatul Suediei, un stat care a trecut de două sute de ani de pace, celebru în istorie pentru poziția sa de neutralitate, a jucat de multe ori rolul de mediator. Ca partener de dialog, Suedia se bucură de un nivel ridicat de credibilitate și, de asemenea, este binecunoscută pentru sistemul său de asistență socială, medicală și de educație. Este membră a Uniunii Europene de 28 de ani și, în ciuda faptului că participă, în cadrul Parteneriatului pentru Pace, de 14 ani deja la acțiuni sub egida ONU, abia acum este interesată de calitatea de membru NATO. În prima jumătate a anului, Suedia asigură președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, astfel încât devine o zonă în care este cu atât mai importantă discutarea contextului geostrategic din partea noastră de lume, cu cât mai mare este îngrijorarea provocată de conflictul armat din Ucraina.

(w882)

Foto: Jeanette Jansson/Kungl. Hovstaterna

„Securitatea frontierelor de est ale UE și NATO. O perspectivă românească” – a constituit tema de reflecție pentru cercetătorii Institutului Suedez al Afacerilor Externe și diplomații europeni prezenți la discursul Custodelui Coroanei române, susținut la invitația ambasadorului Jakob Hallgren, președintele institutului.

„Obiectivul pe care mi l-am asumat acum, atât cu sprijinul Guvernului României, cât și cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova, este acela de a fi siguri, pur și simplu, că Republica Moldova nu este mistuită de tragedia care afectează acum Ucraina, că guvernul ei reformist este sprijinit în atingerea obiectivului său și că cetățenilor din Moldova li se permite să decidă propriul viitor, în loc să aibă viitorul decis de alții”, a atras atenția Custodele Coroanei.

(w500)

Foto: Sebastian Olaru AGERPRES

(w882)

La Crucea Roșie Suedeză - ©Sebastian Olaru AGERPRES

La Palatul Regal din capitala statului, Majestatea Sa Margareta și Principele Consort au fost oaspeții Majestăților lor Regale Regele Carl XVI Gustav și Regina Silvia. Familia Regală română, aflată în vizită în Suedia pentru a zecea oară în ultimele trei decenii, a avut ocazia să întâlnească, în aceste zile, oficialitățile de la Stockholm, dar și alți diplomați ai Europei. Contribuția României în cadrul Națiunilor Unite și Uniunii Europene, securitatea Europei de Sud-Est și aspirațiile Republicii Moldova au fost temele celor mai multe dintre reuniuni. Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au vorbit cu liderii politici și cu societatea civilă despre România și Moldova, acolo unde pleda pentru cauza țării, cu mai bine de 20 de ani în urmă, Regele Mihai.

(w882)

La ICR Stockholm ©Sebastian Olaru AGERPRES

(w882)

La Universitatea Suedeză de Apărare

Cu un venit mare pe cap de locuitor și un nivel înalt al calității vieții, Regatul Suediei reprezintă un model în sine, nu doar o gazdă pentru aceste dezbateri.  De aceea vizita de acum a Familiei Regale române a avut un caracter complex și a presupus de asemenea întâlniri în mediul academic, cu oameni de știință, cu studenți și profesori, cu artiști și cu membri ai comunității de români.

(w882)

În emisiunea „Ora Regelui” de la TVR 1, jurnalista Camelia Csiki și directorul de imagine Claudiu Petringenaru aduc relatarea specială a vizitei regale. Aceasta se dovedește, ca în multe alte ocazii, o extraordinară oportunitate de a ne cunoaște ca state, popoare, culturi, ca părți ale continentului, îndepărtate către Est și către Nord, dar apropiate în idealurile comune, europene.

(w882)

„Ora Regelui” se vede la TVR 1 sâmbătă, 1 aprilie 2023, ora 14.30, iar la TVR Internațional, tot sâmbătă, 1 aprilie 2023, de la ora 17.10. La TVR Moldova, ediţia poate fi urmărită joi, 6 aprilie 2023, ora 16.00.

Director de imagine: Claudiu Petringenaru

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Camelia Csiki

credit foto: Jeanette Jansson/Kungl. Hovstaterna; Sebastian Olaru AGERPRES

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)

12:00 Teleshopping

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, este Ion Dragne, avocat.

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 7:00, urmăriți pe TVR 1 o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”. Aflați de la specialiștii invitați în cadrul ...

 

#tvr1