“Ora Regelui”, o incursiune în universul regal românesc
marţi, 23 aprilie 2019
TVR 1 vă invită la o lecție de istorie, politică, diplomație, artă, știintă și educație, ca și constante ale regalității românești, sâmbătă, 27 aprilie 2019, ora 14.30 .
Alte legături
Ora Regelui

Debutul emisiunii este dedicat suveranei României Mari și pleacă de la un eveniment care a avut loc la o librarie bucureșteană: lansarea cărții “Bijuteriile Reginei Maria”. Istoricul Diana Mandache a pus cap la cap documente descoperite în arhive româneşti şi străine, Testamentul Reginei şi inventare mai vechi, prezentând detalii despre bijuteriile suveranei. Volumul ar putea fi un reper pentru inventarierea celor pierdute în Rusia bolşevică împreună cu Tezaurul României, în urmă cu 100 de ani.

(w640)

Regina Maria a pus România pe harta lumii, în urmă cu un secol, și a fost supranumită de revista “Times”, un ambasador irezistibil, cel mai bun diplomat al României interbelice. Familia Regală continuă această moștenire, ca angajament față de suverana Marii Uniri. Una dintre cele mai bune dovezi o veți regăsi pe cea de-a doua filă a cronicii acestei ediții, dedicată unei ceremonii emoționante și simbolice. Majestatea Sa Margareta a primit la Palatul Regal o delegație de 80 de copii din Ucraina. Însoțiți de demnitari ai Statului, de profesori și de reprezentanți ai societății civile. Ei au dăruit Custodelui Coroanei unul dintre cele 100 de exemplare lucrate manual ale “Cărții Binelui”, un manifest al tinerilor ucraineni pentru promovarea binelui, compasiunii, toleranței și libertății. Cei 80 de copii din Ucraina au venit la București spre a înmâna personal Majestății Sale “Cartea Binelui”, așa cum au oferit acest simbol, în Cetatea Vaticanului, Sanctității Sale Papa Francisc și la Istanbul, Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I.

(w640)

Cultura este o valoare incontestabilă a regalității românești, de la începuturi pînă în prezent. Aproape o jumatate de secol, o rînduială fără niciun Dumnezeu a încercat să nege toate meritele Casei Regale a României, jefuind valorile ce-i aparțineau, ba chiar încercând să le șteargă din conștiința ori din amintirea poporului nostru. Despre prețuirea și transmiterea adevăratelor valori, în eseul “Estetică modernă și noblețe eternă”.

(w640)

Familia Regală va petrece Paștele alături de românii din Danemarca. Trimișii speciali ai Televiziunii Române, realizatorul  Camelia Csiki și directorul de imagine Claudiu Petringenaru vă vor prezenta toate momentele vizitei în Copenhaga a Majestații Sale Margareta și a Alteței Sale Regale Principele Radu, în programele de știri și într-o ediție viitoare a emisiunii “Ora Regelui”.

(w640)

“Ora Regelui” poate fi vizionată și la TVR HD sâmbătă, 27 aprilie 2019, ora 14.30. În aceeași zi, de la ora 15.00, o pot urmări și telespectatorii TVR Moldova.

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Cristina Ionescu

 • 17:00
  Vedeta populară
  (I)Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 17:55
  Vedeta populară
  (II) Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 18:50
  Teleenciclopedia
  * Diego Velazquez-Las Meninas (ep.2/2) Sub tablourile din fundalul capodoperei Las Meninas, se evidențiază, prin luminozitate, unul cu figurile lui Filip al IV-lea şi a soției sale, Maria Ana de Austria. Însă, ele nu sunt reprezentate pe o pânză, ci se reflectă într-o oglindă. Iată indiciul care ne dezvăluie subiectul picturii lui Velázquez. „Oglinda avea scopul de a atrage în interiorul tabloului ceea ce era străin acestuia.”-remarca filosoful francez Michel Foucault. * Conferința de la Ialta (ep.2/5) În 5 februarie 1945, la Palatul Livadia din Ialta (Crimeea) avea loc a doua rundă de negocieri, în formula Roosevelt-Churchill-Stalin. Primul subiect din agendă: soarta și administrarea Germaniei, precum și despăgubirile pe care trebuia să le plătească învingătorilor. * Sonde spaţiale : planetele interioare (ep.2/2) (Premieră) Anterior începuturilor epocii moderne a studiului spațiului, se credea că, având dimensiuni similare cu ale Pământului, „vecina” Venus este primitoare. În realitate, numeroși vulcani aruncă în atmosfera densă gaze toxice, efectul de seră generează temperaturi ce ar lichefia plumbul, iar corpul uman ar fi zdrobit de presiune, instantaneu. Dintre cele 13 sonde sovietice din seria Venera, opt au aterizat, patru transmițând imagini. A urmat saga fantasticelor misiuni Vega, tot sovietice, care urmăreau amplasarea unor baloane în straturile superioare ale atmosferei venusiene, unde temperaturile sunt apropiate celor terestre. Ulterior, câteva sonde au izbutit să cartografieze aproape întreaga suprafață a planetei: „americanca” Magellan, cea a Agenției Spațiale Europene, Venus Express, și mai recent, Akatsuki Venus Climate Orbiter, construită de japonezi. * Insula Rottnest (ep. 7/10) (Premieră) În general pașnice, quokka reușesc să coabiteze fără probleme cu speciile „vecine”, cum ar fi... şopârlele Egernia kingii. Șerpii tigru de pe Insula Carnac și-au adaptat „meniul” „specificului local”: puii din numeroasa colonie de pescăruși argintii. De fapt, la venirea primăverii, toate zburătoarele, „băștinașe” sau „venetice” în insulele Australiei Occidentale, cunosc o veritabilă explozie demografică, iar cuplul de vulturi pescar formează o „familie-model”... Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca. Producător Oana Haşegan
 • 19:45
  Sport
 • 19:51
  Meteo
 • 19:56
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:00
  Telejurnal
  * Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 21:10
  Masca de argint
  Film * Masca de argint ( România, 1985) Regia Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin , Ion Besoiu * Aventuri. În timpul unui banchet fastuos, oferit de un bancher prea darnic, are loc un conflict în care sunt împuşcaţi doi oameni. Asasinul este înveşmântat exact ca justiţiarul Mărgelatu şi spune că acţionează în numele Frăţiei. Rosetti şi ceilalţi membri ai societăţii Frăţia consideră că Mărgelatu şi-a pierdut minţile şi-şi trimit cel mai bun om în căutarea lui. Redactor Gabriela Onea
 • 23:00
  Dosar România
  / Producător Răzvan Butaru
 • 00:00
  Profesioniştii... cu Eugenia Vodă
  ...cu Eugenia Vodă *Best of Invitat Emilia Popescu Emisiune de Eugenia Vodă
 • 01:00
  Lumea azi
  Prezintă Ioana Dumitrescu Realizator Ioana Dumitrescu Producători: Anca Lăzărescu, Octavian Manciu
 • 01:30
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 02:00
  Masca de argint
  ( România, 1985) Regia Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin , Ion Besoiu Aventuri. Redactor Gabriela Onea
 • 03:45
  Viaţa satului
  Partea I Producător Viorel Popescu
 • 03:50
  Meteo
 • 03:55
  Telejurnal
  Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru ATENŢIE! Se schimbă ora! Ora 04,00 devine ora 03,00
 • 05:00
  Viaţa satului
  Partea a II-a Producător Viorel Popescu
 • 05:55
  Imnul României