loader
Foto

Galerie foto

“Ora Regelui”, o incursiune în universul regal românesc

TVR 1 vă invită la o lecție de istorie, politică, diplomație, artă, știintă și educație, ca și constante ale regalității românești, sâmbătă, 27 aprilie 2019, ora 14.30 .

 

Ora Regelui

Debutul emisiunii este dedicat suveranei României Mari și pleacă de la un eveniment care a avut loc la o librarie bucureșteană: lansarea cărții “Bijuteriile Reginei Maria”. Istoricul Diana Mandache a pus cap la cap documente descoperite în arhive româneşti şi străine, Testamentul Reginei şi inventare mai vechi, prezentând detalii despre bijuteriile suveranei. Volumul ar putea fi un reper pentru inventarierea celor pierdute în Rusia bolşevică împreună cu Tezaurul României, în urmă cu 100 de ani.

(w882)

Regina Maria a pus România pe harta lumii, în urmă cu un secol, și a fost supranumită de revista “Times”, un ambasador irezistibil, cel mai bun diplomat al României interbelice. Familia Regală continuă această moștenire, ca angajament față de suverana Marii Uniri. Una dintre cele mai bune dovezi o veți regăsi pe cea de-a doua filă a cronicii acestei ediții, dedicată unei ceremonii emoționante și simbolice. Majestatea Sa Margareta a primit la Palatul Regal o delegație de 80 de copii din Ucraina. Însoțiți de demnitari ai Statului, de profesori și de reprezentanți ai societății civile. Ei au dăruit Custodelui Coroanei unul dintre cele 100 de exemplare lucrate manual ale “Cărții Binelui”, un manifest al tinerilor ucraineni pentru promovarea binelui, compasiunii, toleranței și libertății. Cei 80 de copii din Ucraina au venit la București spre a înmâna personal Majestății Sale “Cartea Binelui”, așa cum au oferit acest simbol, în Cetatea Vaticanului, Sanctității Sale Papa Francisc și la Istanbul, Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I.

(w882)

Cultura este o valoare incontestabilă a regalității românești, de la începuturi pînă în prezent. Aproape o jumatate de secol, o rînduială fără niciun Dumnezeu a încercat să nege toate meritele Casei Regale a României, jefuind valorile ce-i aparțineau, ba chiar încercând să le șteargă din conștiința ori din amintirea poporului nostru. Despre prețuirea și transmiterea adevăratelor valori, în eseul “Estetică modernă și noblețe eternă”.

(w882)

Familia Regală va petrece Paștele alături de românii din Danemarca. Trimișii speciali ai Televiziunii Române, realizatorul  Camelia Csiki și directorul de imagine Claudiu Petringenaru vă vor prezenta toate momentele vizitei în Copenhaga a Majestații Sale Margareta și a Alteței Sale Regale Principele Radu, în programele de știri și într-o ediție viitoare a emisiunii “Ora Regelui”.

(w882)

“Ora Regelui” poate fi vizionată și la TVR HD sâmbătă, 27 aprilie 2019, ora 14.30. În aceeași zi, de la ora 15.00, o pot urmări și telespectatorii TVR Moldova.

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Cristina Ionescu

3:10 Telejurnal (R)

Ştiri

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

(Reluare)

4:00 Meteo (R)

(Reluare)
 
Procedura în materia dreptului administrativ

Procedura în materia dreptului administrativ

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Ce este procedura în materie de contencios administrativ şi care sunt normele procedurale aplicabile? Într-un litigiu, care pot fi părţile ...

Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 7:00, la TVR 1, urmărim o  ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre hipertensiunea arterială, Caravana ...

1917: Un an, două revoluții, la

O nouă ediție a emisiunii "Teleenciclopedia" este difuzată sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 19:00, la TVR 1.

 

#tvr1