loader
Foto

„Ora Regelui”, o lecţie săptămânală de istorie, la TVR 1

Am vorbit despre evenimentele Casei Regale a României şi sâmbătă, 10 iunie, ora 14.30. Reportaje despre elita producătorilor români cu statut de Furnizor al Casei Regale a României sau despre semnificaţia zilei de 10 Mai, în sumarul ediţiei.

 

Ora Regelui

„De ce este important să ne cunoaştem istoria?” ne întrebăm cu gândul la un prezent dificil și la un viitor nesigur. La ce ne mai serveşte să explorăm trecutul? „Istoria este cea dintâi carte a unei naţii”, spunea Nicolae Bălcescu, „într-însa îşi vede trecutul, prezentul şi viitorul”.

(w882)

Și acum, peste ani, rezistența prin educație a din ce în ce mai multor personalități sau organizații încearcă să repare ani de neadevăr și dezinformare. Astăzi vi-i prezentăm pe câțiva temerari care se încăpăţânează să reînvie pagini din istoria României și țin lecţii în școli, în muzee sau în aer liber - Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”. Alcătuită din voluntari, asociația ce poartă numele Regelui Marii Uniri promovează tradiţiile militare româneşti şi cultivă respectul faţă de identitatea naţională.

(w882)

„Democrația nu înseamnă alegeri pe care oricine le poate numi libere dacă deține autoritatea, nici permisiunea de a scrie în presă orice pentru a se putea afirma că există libertatea cuvântului. Democrație înseamnă măsură în toate și înțelegere pentru toți. Democrația nu se dovedește prin vorbe, ci prin fapte. De aceea ea nu poate renaște din minciună sau jumătăți de adevăruri”, sunt cuvintele de povață ale Regelui Mihai.

Cu gândul la părintele care nu și-a abandonat principiile, Custodele Coroanei Române, Principele Radu și Principesa Sofia, au adus cinstire memoriei sale.

(w882)

Ziua Națională de 10 Mai este sărbătorită, în fiecare an, și printr-o ceremonie militară care se desfașoară în fața Palatului Regal, la statuia Regelui Carol I, fondatorul statului român modern.

10 Mai, ziua în care a început domnia lui Carol I, în 1866, ziua în care, în 1877, Senatul României a votat Proclamația de Independență față de Imperiul Otoman și ziua în care, în 1881, Parlamentul a votat transformarea țării în regat, iar Principele Carol a fost încoronat ca Rege al României.

Una dintre cele mai faste din istoria țării, 10 Mai, Ziua Națională a românilor, începând din 1866, a cărei celebrare a fost interzisă pentru prima dată în 1917, de ocupația germană, iar a doua oară, de regimul comunist, după abdicarea forțată a Regelui Mihai, în 1947, a fost repusă în drepturi abia cu doi ani în urmă.

(w882)

În mod tradițional, atât Familia Regală cât și instituții ale statului, majoritatea culturale sau reprezentanțe diplomatice, precum și artiști din generații diferite sărbătoresc această zi prin mai multe evenimente. Elita producătorilor români care se bucură de statutul de Furnizor al Casei Regale a României aniversează momentul creării Asociației Furnizorilor.

(w882)

Tot pentru a celebra ziua de 10 Mai, Federația Română de Oină, aflată sub patronaj regal, a organizat Cupa Reginei și Cupa Regelui, sărbătorind, la 120 de ani de la alcătuirea unui regulamentului, Ziua Naţională a Oinei, sport atribuit de anul acesta oficial românilor.

(w882)

Garden Party, petrecerea de 10 mai din grădina Palatului Elisabeta, a avut un caracter diferit anul acesta, fiind dedicată Republicii Moldova, pentru a marca sprijinul pe care Familia Regală și statul român îl acordă fraților români de peste Prut.

„Ora Regelui” se vede la TVR 1 – sâmbătă, 10 iunie 2023, ora 14.30, iar la TVR Internațional, în aceeaşi zi, de la ora 16.30. TVR Moldova difuzează ediţia joi, 15 iunie 2023, ora 16.00.

Prezintă: Bogdan Șerban-Iancu

Producător: Lidia Voicu

Realizatori:  Diana Ilica, Adelina Dumitrescu, Bogdan Șerban-Iancu

credit foto: romaniaregala.ro; asociatiaferdinand.org

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)

12:00 Teleshopping

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, este Ion Dragne, avocat.

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 7:00, urmăriți pe TVR 1 o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”. Aflați de la specialiștii invitați în cadrul ...

 

#tvr1