loader
Foto

”Ora Regelui”: Peleșul, simbol al puterii și al loialității

Sâmbătă, 21 octombrie, ora 14.30, v-am invitat să urmăriți o nouă ediție a emisiunii ”Ora Regelui” dedicată Castelului Peleș, Academiei de Studii Economice și tinerelor talente ale Fundației Regale Margareta a României.

 

Ora Regelui

La zece ani după cumpărarea moșiei Sinaia și opt ani de la punerea pietrei de temelie, Castelul Peleș era inaugurat cu fast. Între timp, țara devenise suverană și independentă, luând numele de Regatul României.

”Eu, Carol I, Domn și Rege, cu Elisabeta Regina, dupe o silință neobosită de doi ani, în luptă cu un tărâm nestatornic, străbătut de isvoare, isbutit-am a pune la poalele Bucegiului temelia acestei clădiri, în anul mântuirei 1875, iar al Domniei Noastre al IX-lea. Zidirea s-a oprit pe timpul răsboiului pentru Neatârnarea României. Intrat-am în această casă a noastră în anul mântuirei 1883, iar al Domniei Noastre al XVII-lea, datu-i-am nume: Castelul Peleșului.”

(w882) cladire

Regele Carol consemnează succinct, dar mândru și cu multă luare-aminte, ziua inaugurării castelului, în pagina de jurnal intitulată ”Mutarea în Castelul Peleș”. Acest document, transcris pe un pergament cu litere artistice de însăși Regina, se găsește expus actualmente jos în Vestibulul de onoare”, aflăm din volumul ”Povestea Castelului Peleș”, scris de Principele Radu al României.

(w882) Margareta

Poveștile celui mai important edificiu al identității statale românești continuă. Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române a găzduit o seară dedicată împlinirii a 140 de ani de la momentul inaugurării.

(w882) receptie

”Prin valoarea sa artistică, arhitecturală și istorică, Peleșul este o mândrie a creației, a zămislirii și a dăruirii, fiind nu un simbol al puterii, ci al loialității, al legăturii și al legământului etern pe care această familie l-a făcut cu românii și cu țara.”, expunea istoricul Alexandru Muraru în seara festivă care a avut loc la Palatul Regal din București, în prezența multor personalități.

(w882) Ase

Aniversarea altei instituții din vremea domniei Regelui Carol I ne poartă tot în cea mai fertilă jumătate de secol din istoria țării. În anul 1913, a fost semnat decretul regal de înființare a Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale. De la funcționarea într-un spațiu închiriat până la inaugurarea Palatului Academiei și mai apoi a Bibliotecii și a Muzeului, precum și a formării ilustrului corp profesoral au trecut câțiva ani. Dar viziunea modernă a Regelui Carol I precum și a elitei românești a sprijinit progresul națiunii. În ”Ora Regelui”, un mini-documentar despre o remarcabilă instituție de învățămînt, Academia de Studii Economice, la 110 ani.

(w882) ase 2

Majestatea Sa Margareta prețuiește legătura de peste generații și, ca omagiu adus Regelui Carol I și Reginei Elisabeta, Familia Regală oferă anual două burse care le poartă numele. La rândul lor, studenții economiști și-au dorit ca asociația lor să se afle sub Înaltul Patronaj al Principelui Radu.

(w882) talente 2

Pentru tinerele talente ale Fundației Regale Margareta a României, programul național ce le e dedicat înseamnă, pe scurt,  burse, îndrumare, promovare. Înseamnă experiență și studiu, dar și exprimare și schimb de idei, cum se întâmplă în taberele de creație la care participă.

(w882) talente

În vara aceasta, artiștii vizuali și muzicienii au gândit proiectele inspirați de frumusețea Balcicului și de splendidele grădini ale castelului imaginat de Regina Maria. Creațiile lor vor fi prezentate în finalul toamnei, la Gala Tinerelor Talente.

(w882) fata pe sc

Până atunci, după Concertul Regal caritabil din 25 octombrie, Ateneul Român vă invită la expoziția de artă plastică și, desigur, vă propune să le fiți alături, într-un demers destinat exclusiv Tinerelor Talente ale României.

***

Program de difuzare:

TVR 1 – sâmbătă, 21 octombrie 2023, ora 14.30

TVR Internațional – sâmbătă, 21 octombrie 2023, ora 16.30

TVR Moldova – joi, 26 octombrie 2023, ora 16.00 (27 octombrie, ora 1.00)

***

Echipa emisiunii:

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Prezintă: Bogdan Șerban-Iancu

Producător: Lidia Voicu

Realizatori:  Diana Ilica, Adelina Dumitrescu

***

Surse foto: romaniaregala.ro, Facebook


 

 

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1