loader
Foto

”Ora Regelui”: vizită regală la Chișinău | VIDEO

”Ziua de astăzi face legătura între generații, între compatrioți, între culturi și aspirații. Coroana, limba și credința sunt constante ale poporului nostru” , a declarat Majestatea Sa Margareta audienței invitate la Academia de Științe a Republicii Moldova. Despre a douăzecea vizită a Familiei Regale în Basarabia, în ultimele două decenii ați aflat sâmbătă, 2 decembrie, la TVR 1, începând cu ora 14.30.

 

Ora Regelui

(w882) Academia d

Custodele Coroanei române și Principele Radu s-au aflat, anul acesta, atât în Regatul Suediei, în luna martie, cât și în Regatul Spaniei, în luna septembrie, vizite în care au susținut aspirațiile Moldovei, tocmai în perioada în care celor două state le-a revenit Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

(w882) Margareta

”Securitatea UE și NATO la frontiera de est. O perspectivă românească” a fost tema pe care Majestatea Sa a lansat-o în dezbatere la Institutul Suedez de Afaceri Internaționale din Stockholm și mai apoi la Institutul Regal Elcano din Madrid.Pledoaria regală a atras atenția asupra pericolelor la care e expusă țara care, aflată la limita estică a continentului, este totuși una europeană, care respectă valorile și principiile Uniunii.

 

Majestatea Sa a amintit faptul că diversitatea țărilor din familia europeană reprezintă însăși esența alianței, în ea constând puterea acestei uniuni. Moldova este prea puțin cunoscută pe continent, un motiv în plus pentru Custodele Coroanei române să își asume ca scop, atât cu sprijinul Guvernului României, cât și cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova, acela de a fi siguri, că țara nu este mistuită de tragedia care afectează Ucraina, că guvernul ei reformist este sprijinit în atingerea obiectivului său și că cetățenilor din Moldova li se permite să-și decidă viitorul.

(w882) Maia dand

La ”Ora Regelui” veți fi martorii efortului Familiei Regale în susținerea pe care o acordă Republicii Moldova de a se alătura Uniunii Europene. Președintele Maia Sandu a semnalat într-un discurs susținut la Adunarea Generală a ONU că guvernul său se luptă zilnic cu încercările de destabilizare și cu sărăcia. Doamna Maia Sandu i-a confirmat și Majestății Sale pericolele interne, dar mai ales externe, care amenință Basarabia.

În întâlnirea de la Chișinău, Majestatea Sa Margareta a informat-o pe Excelența Sa doamna cu Maia Sandu despre stadiul întâlnirilor avute cu șefi de stat și de guvern cărora le-a expus importanța statului moldovean.

(w882) Universita

Vizita regală la Chișinău a avut în vedere cele mai înalte medii: Banca Națională a Republicii Moldova, Academia de Științe a Moldovei și Universitatea de Stat în care Familia Regală a avut un dialog deschis și profund cu studenții moldoveni. Reunificarea țării, programul Familiei Regale și rolul său în societatea de azi, în România, au fost unele dintre subiectele de interes pentru tinerii prezenți, precum și pentru studenții pe care Majestatea Sa și Principele Radu i-au întâlnit în celelalte țări europene.

(w882) Bnaca Mold

”De fiecare dată când merg în Moldova mă simt ca acasă”, a spus Majestatea Sa, de-a lungul anului,  tuturor oficialilor. ”Și de când ocupația sovietică a dispărut, istoria, limba și tradițiile noastre comune înfloresc din nou, la fel ca amintirea Regelui Ferdinand, străbunicul meu, care a pecetluit crearea României unite la sfârșitul Primului Război Mondial.”

Moldova are un susținător cu o mare influență, în persoana Majestății Sale. De altfel, legăturile diplomatice dintre România și regatele europene vizitate de Custodele Coroanei române sunt puternice. Ele datează din anul 1881, în timpul Regelui Carol I al României, în cazul Regatului Spaniei, și din 1916, în timpul Regelui Ferdinand, în cazul Regatului Suediei. De asemenea, Familia Regală a României se înrudește cu familiile din ambele monarhii europene. Deseori, Majestatea Sa aduce aminte de faptele strămoșilor săi, ca și de angajamentele tatălui, Regele Mihai, luate față de țară.

”Nu văd în gestul vostru de astăzi o recunoaștere a meritelor personale, ci un respect al trecutului, o prețuire a prezentului și o speranță a viitorului.”, a mai spus Majestatea Sa Margareta în Cuvântul de la Academia de Științe a Republicii Moldova.

(w882) Bogdan Ser

Sâmbătă, pe TVR 1, realizatorul Bogdan Șerban-Iancu a prezentat o ediție ”Ora Regelui” de dincolo de Prut, despre legătura dintre Coroana Română și oamenii cu care împartășim limba și istoria neamului.

***

Program de difuzare:

TVR 1 – sâmbătă, 2 decembrie 2023, ora 14.30

TVR Internațional – sâmbătă, 2 decembrie 2023, ora 16.30

TVR Moldova – joi, 7 decembrie 2023, ora 16.00

***

Echipa emisiunii:

Imagine: Mihai Covrig, Grigoruț Stoica

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizator:  Bogdan Șerban-Iancu

***

Sursă foto: romaniaregala.ro

18:30 Omul anului

Moderatori: Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Campania „Omul Anului” promovează un proiect complex al Televiziunii Române prin care se dorește evidențierea poveștilor impresionante ale unor oameni simpli, care au facut fapte deosebite și au inițiat proiecte extraordinare.

Lansată la finalul anului trecut într-o formulă condensată, campania

”Omul Anului” a atras interesul telespectatorilor, promovând oameni care au făcut fapte, gesturi și proiecte impresionate, demne să inspire pe fiecare dintre noi, dovedind că România este și țara faptelor bune.

Producator Oana Turcu

Coordonator campanie Nicolae Cozma

Transmisiune directă

19:30 Omul anului

Reportaj-portret

Episodul 5.

Producator Oana Turcu

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1