loader
Foto

"Ora Regelui", sâmbătă la TVR

O nouă ediție "Ora Regelui" a fost programată sâmbătă, 17 decembrie, de la ora 14.30, la TVR 1, și ora 16.30, la TVR Internațional. Emisiunea este difuzată la TVR MOLDOVA, joi, 22 decembrie, ora 16.05 (23 decembrie, ora 2.00).

 

Ora Regelui

Istoria parfumului, aproape la fel de veche ca a omenirii, dovedește că aromele trec peste veacuri, intangibile, păstrîndu-și eleganța și misterul.

În ”Ora Regelui”, am adus cu câțiva ani în urmă, povestea parfumului Reginei Maria. De această dată, vă dezvăluim secrete ale altor regi și regine, despre acest accesoriu nevăzut, dar sublim, care își păstrează fascinația până în zilele noastre.

(w500)

Fie că tratează perioada interbelică, fie că reprezintă colecții de documente ori însemnări pe care le-au lăsat chiar regii României, cărţile cu subiecte din istoria noastră modernă au ocupat şi acum un segment important la Târgul de Carte Gaudeamus. Ele aduc contribuții importante din punct de vedere nu numai istoric, ci și politic, diplomatic, cultural și educațional.

(w882)

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc  a dedicat ultima dezbatere publică organizată anul acesta consecințelor unui episod trist al istoriei: ”Căderea Cortinei de Fier peste România: 75 de ani de  la abdicarea forțată a Regelui Mihai I’’. Ilegitima abdicare, falsă și nerecunoscută de Regele Mihai niciodată, a fost actul care pe Suveran ”l-a unit prin jurămînt, pentru eternitate”, așa cum scrie istoricul Alexandru Muraru în volumul ”Mihai I al României, Regele nostru”.

”Nu mă consider obligat în niciun fel de acest act care mi-a fost impus. Cu neclintită credință în viitorul nostru, animat de același devotamet și dorință de a munci, voi continua să servesc poporul român, de care destinul meu este legat inexorabil.”, declara Regele Mihai în anul 1948.

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

S-au scurs cinci ani de când românii îl petreceau spre veșnicie pe regele lor, plecarea lui îndoliind timp de două săptămîni întreaga țară. Familia regală s-a reunit anul acesta, la Catedrala Patriarhală, într-o ceremonie emoționantă și discretă, precum întreaga viață a Regelui. De-a lungul anilor, însuși Regele Mihai venea să se roage aici alături de mama sa, Regina Elena, și să participe la slujbele oficiate, în mod tradițional, înaintea marilor evenimente.

(w882) 3

(w882) 34

Întîlnirea ambasadorilor, în capitala țării, la finalul fiecărui an, datează din vremea Regelui Carol I. Seara Corpului Diplomatic a fost una dintre primele tradiții pe care le-a reluat Regele Mihai, după căderea dictaturii comuniste. Majestatea Sa Margareta i-a invitat și anul acesta pe diplomații trimiși în România să fie din nou împreună, ca în fiecare an, la Palatul Regal.

(w882) 78

Fotografii colorizate, holograme şi alte instalaţii video interactive, recompun atmosfera din urmă cu un secol, când au avut loc Serbările Încoronării Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria. Vizitatorii pot descoperi la Muzeul Naţional Cotroceni o expoziţie inedită care celebrează centenarul acestui eveniment măreț.

(w882) 22

(w882)

(w882)

Preocuparea pentru ajutorarea semenilor, fie că este vorba despre refugiați, fie despre persoane defavorizate sau despre oameni bolnavi, a adus împreună la Palatul Elisabeta, pe parcursul mai multor zile, Familia Regală și membri ai unor asociații civile.  Cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Ordinul Suveran de Malta, Majestatea Sa Margareta i-a avut oaspeți pe înalți reprezentanți ai Ordinului, alături de Decanul Corpului Diplomatic și de oficiali români.

(w882) 89

foto credit: romaniaregala.ro, muzeulcotroceni.ro, juridice.ro, iiccr.ro

Editor de imagine: Nicolaie Cernat
Prezentator: Camelia Csiki
Redactori: Adelina Dumitrescu, Diana Ilica
Producător: Lidia Voicu
Realizator:  Camelia Csiki

 

23:00 Cu ai mei! (R)

Interviuri realizate într-o atmosferă relaxată cu vedete ale folclorului românesc, despre viaţa lor de dincolo de scenă.

Producător Iuliana Tudor

(Reluare)

23:55 Jocurile Olimpice

* Speranţe. Episodul 5

Producător Daniela Enăchescu

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1