loader
Foto

Omul şi timpul: Pactul de la Varşovia - aliat sau agresor? | VIDEO

Cât de aproape a fost România de o invazie sovietică în noiembrie 1968? Pactul de la Varşovia - aliat sau agresor? Rafael Udrişte a analizat evenimentele cu istoricii Adrian Cioroianu și Florian Banu, la „Omul şi timpul”. 13 octombrie, ora 18.00, la TVR 1.

 

Rafael Udriște
Omul şi timpul

Alianță militară dar și organ de represiune, Pactul de la Varșovia a fost unul dintre instrumentele de luptă ale URSS în timpul Războiului Rece. Cine au fost semnatarii pactului și care au fost intențiile acestei alianțe? Rafael Udrişte face o scurtă trecere în revistă a evenimentelor, în debutul ediţiei de joi, 13 octombrie a emisiunii „Omul şi timpul” de la TVR 1.

La opt ani de la începutul Războiului Rece, în mai 1955, în timp ce NATO își propunea să protejeze Europa de Vest de ambițiile expansioniste sovietice, URSS a decis să formeze și ea, în Est, o alianță militară de calibru. Această organizație a țărilor socialiste din Europa de Est a fost semnată de URSS, Albania – care se va retrage, însă, în 1968 –, de Bulgaria, România, Polonia, Ungaria, Republica Democrată Germană și Republica Cehoslovacă. Semnatarii se angajau să se susţină reciproc în caz de agresiune din partea unui stat membru NATO și nu aveau voie să încheie acorduri contrare tratatului sau să se alăture altor coaliții. Altfel spus, era un fel de depunere a armelor în mâinile sovieticilor, împiedicând țările blocului estic să iasă de sub sfera de influenţă a Moscovei.

(w882) florian ba

Țările membre NATO și cele ale Pactului de la Varșovia nu s-au confruntat niciodată frontal în lupte armate, dar gesturile lor au fost în centrul Războiului Rece. În schimb, URSS a folosit această alianță drept justificare pentru agresarea unor ţări membre ale Pactului de la Varșovia – Ungaria, în 1956 și Cehoslovacia, în 1968.

„A fost vreodată România în pericol de a fi ocupată de trupele țărilor aliate? Această ipoteză chiar ar fi fost posibilă în noiembrie 1968 sau era doar o informație falsă aruncată pe frontul Războiului Rece cu cine știe ce scop obscur?”, se întreabă realizatorul şi moderatorul Rafael Udrişte. Despre această ipoteză discută la „Omul și timpul” împreună cu invitaţii săi, istoricii Adrian Cioroianu și Florian Banu. Pe 13 octombrie, de la ora 18.00, la TVR 1.

(w882)

***

Situaţii excepţionale, mai puţin cunoscute, din istoria recentă a ţării noastre, sunt cercetate şi dezvăluite în emisiunea-document a Televiziunii Române „Omul şi timpul”, ce poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte. Producţia ne introduce în intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii româneşti, interne şi internaţionale, din perioada interbelică şi anii comunismului, dar şi imediat după încheierea acestei perioade. Din octombrie 2021, urmărim în fiecare săptămână noi episoade „Omul şi timpul” la TVR 1.

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători: Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Cine și cum răspunde pentru greșelile medicale?

Cine și cum răspunde pentru greșelile medicale?

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Un tânăr a murit din cauza unui tratament administrat greșit! O mama însărcinată pierde copilul din cauza neglijenței cadrelor medicale! Unui ...

TVR difuzează o serie de programe dedicate JO PARIS 2024

Legendele, prezentul şi viitorul olimpismului românesc se întâlnesc la TVR în seriile „#Învingătorii”, „#Eroii” și „#Speranțe”.  TVR va ...

Campania „Omul anului”, ediţia 2024, începe la TVR

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci vor prezenta campania „Omul anului”. În premieră, telespectatorii pot face propuneri pentru titlul ...

 

#tvr1