loader
Foto

Pe tărâmul fermecat al trovanților de la Bozioru | VIDEO

Teleenciclopedia ne-a invitat sâmbătă, 19 august, să evadăm în lumea naturii, să aflăm noi povești de istorie și să contemplăm arta modernă.

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: PICASSO ŞI  CUBIŞTII

În 1911, Picasso părăsea Orașul Luminilor pentru Céret, un sătuc din Pirineii Orientali. Și-a găsit pacea într-o cabană liniștită, mai întâi alături de Braque și iubita sa, Fernande. Ulterior, li s-a alăturat şi Max Jacob, încântat că Apollinaire nu era prezent şi, deci, nu trebuia să concureze cu el pentru atenția spaniolului. Max Jacob picta și compunea versuri, dar Georges Braque picta mai bine decât el și, în plus, era foarte apropiat de Picasso. Mai ales după ce andaluzul aflase de la Apollinaire că „rivalul” Matisse –  deși provocase un adevărat scandal la Salonul de toamnă din 1905 – respinsese lucrările lui Braque la ediția din 1908.

(w882) picasso si

MARI LIDERI MILITARI – DOMINANŢA RAPIDĂ

Încă de la formarea statului Israel, după cel de-Al Doilea Război Mondial, relațiile sale cu țările arabe învecinate au fost încordate. Pe 22 mai 1967, președintele egiptean Gamal Abdel Nasser ordona blocarea Strâmtorii Tiran – strategică pentru accesul Israelului la Marea Roșie, sporind temerile guvernului în privința unui atac iminent. În dimineața zilei de 5 iunie 1967, Moshe Dayan (atunci Ministru al Apărării) lansa un surprinzător „atac preventiv” împotriva adversarilor arabi. Începea „Războiul de șase zile.

(w882) lideri mil

TROVANŢII DE LA BOZIORU

Pe culmile domoale ale Subcarpaților de Curbură, din nordul județului Buzău, se află comuna Bozioru, tărâm fermecat renumit pentru trovanți – „pietrele vii”. Ciudatele forme de micro-relief reprezintă o formă de trecere de la structura minerală la cea vegetală, deoarece după fiecare ploaie, pietrele „cresc”. Geologii definesc aceste formațiuni dendritice, nodulare, sferoidale, elipsoidale sau cilindrice drept „concreţiuni grezoase”, adică nisipuri cimentate, sau gresii.

(w882) trovantii

 

ATENA

După înființarea Ligii de la Delos, menită să protejeze 200 de orașe-state împotriva atacurilor perșilor, în 454-453 î.C., Pericles reuşea să mute tezaurul alianței în Atena, considerată „mai sigură”, după spusele sale. Curând, a profitat de accesul neîngrădit la argintul aliaților și a decis să-l folosească pentru a finanța reconstrucția edificiilor de pe Acropole, precum și pretențioasa democrație, ce plătea magistrații și aleșii în Boule (echivalentul Senatului din zilele noastre).

 

INDIILE DE VEST

În Indiile de Vest, natura a prosperat extraordinar, profitând de mineralele conținute de cenușa vulcanică, ca și de cele 11-13 ore de lumina solară zilnică şi precipitaţiile bogate. La dezvoltarea pădurilor tropicale din Caraibe contribuie peste 70 de specii de animale, printre care şi liliecii frugivori, cu rol cheie în polenizare şi răspândirea semințelor.

(w882) indiile de

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Program de difuzare:

TVR 1 HD, ora 19:00, sâmbătă, 19 august

Reluare în 20 august, ora 01:00

 

 

5:40 Floarea nopţii (R)

(KNIGHT FLOWER/NIGHT BLOOMING FLOWER-Coreea de Sud, 2024) Episodul 12(ultimul)

Cu: Lee Hanee, Lee Jong-won, Kim Sang-joong, Lee Ki-woo

*Dramă romantică, serial de aventuri. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, este Ion Dragne, avocat.

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 7:00, urmăriți pe TVR 1 o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”. Aflați de la specialiștii invitați în cadrul ...

Hieronymus Bosch - Ispitirea Sfântului Antonie | VIDEO

"Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție sâmbătă, 11 mai, de la ora 19:00, la TVR 1.

 

#tvr1