loader
Foto

Galerie foto

„Pe urmele unui ritual”, în noua ediţie „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Aţi auzit despre ritualul datului/cititului în ciubăr? Şi pentru cei care ştiu, şi pentru cei care nu au habar despre acest obicei, realizatorul Alexandru Munteanu a surprins în filmul său documentar simplitatea şi pacea unei civilizaţii rurale pe care de dispariţie. Joi, 13 iunie, ora 21.00, în noua ediţie „Dosar România”, la TVR 1.

 

Dosar România

Echipa „Dosar România” a pornit „Pe urmele unui ritual”.

​ La limita dintre magie și credință, un străvechi ritual este pe cale de dispariție în satele din Transilvania. Jurnalistul Alexandru Munteanu documentează povestea datului/cititului în ciubăr în satele din judeţul Sibiu, dar şi la Rodna, în Bistriţa-Năsăud. Ritualul era prezent în toată Transilvania intramontană.

(w882)

În anii '90, într-o deplasare la Jina, lângă Poiana Sibiului, operatorul Florin Ioniţă a aflat şi relatat realizatorului Alexandru Munteanu povestea unui miliţian repartizat să muncească la faţa locului. Omul legii a fost surprins să afle că localnicii de prin satele de lângă Sibiu nu aveau nevoie de nimeni să le împartă dreptatea, nici de organe competente care să rezolve nelegiuirea. Toate acestea se rezolvau, dând în ciubăr... Cu alte cuvinte, când se constatau furturi, crime sau alte fapte împotriva legii sau preceptelor morale, cel care indica faptaşul era ciubărul... Neîncrezător până la capăt, miliţianul se lasă prins în jocul ritualic şi fură un căpăstru de cal. În urma organizării ritualului ciubărului, indiciile duc tocmai la făptaş.

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

„Aşa că am plecat să studiem acest fenomen pe arcul interior al Carpaţilor, să vedem dacă mai există azi şi dacă mai funcţionează... Am încercat să trăim lucrurile, nu doar să le privim, pentru a înțelege mai bine mecanismele unei societăți nealterate de cotidian”, ne-a mărturisit Alexandru Munteanu, realizatorul filmului. Ce a descoperit am aflat în documentarul „Pe urmele unui ritual”, ce a fost difuzat în premieră la TVR 1 joi, 13 iunie, de la ora 21.00.

(w882)

De sute de ani, sătenii din Mărginimea Sibiului practică ghicitul în ciubăr. Copile cu vârsta între 5 şi 10 ani văd în apa din putină pe cei care au furat sau au făcut crime, pe cei necuviincioşi. Aşezate în cerc în jurul unei putini cu apă, acoperite cu o pătură groasă, în întuneric, privind apa limpede, spun indiciile apărute, care duc la dezlegarea misterului. Se dă un verdict, iar cei vinovaţi sunt marginalizaţi, excluşi din comunitate.

(w882)

Au dat autenticitate şi ne-au explicat mai multe despre ritual, pe de-o parte, oameni care au participat la această judecată a ciubărului, precum şi specialişti – etnologi, antropologi.

(w882)

„Oricine poate face acest obicei”, ne asigură Lele Paraschiva „Acest obicei e constuit pe o credinţă”, adaugă Eleonora Sava, conf. Univ. dr. la Universitatea Babeş-Bolyai. „E un amestec între ritualuri magice, arhaice şi ritualuri creştine!”, punctează şi Alexandra Anca, masterandă la aceeaşi Universitate. „Apoi cine nu crede nu crede!”, concluzionează Lele Paraschiva.

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

Un film despre cum se poate menține liniștea socială plecând de la un ciubăr. O întoarcere la esențial, la simplitatea și pacea unei civilizații rurale pe cale de dispariție ne-a propus Alexandru Munteanu în filmul său „Pe urmele unui ritual”. Joi, 13 iunie, ora 21.00, în premieră la TVR 1.

 

18:30 Punctul critic

(redifuzare) Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala.

Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

Prezintă Bogdan Muzgoci

Co-moderator Izabela Marinescu

Alergiile, mereu mai multe și mai grave

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik,

Raluca Alecu

Producatori: Beatrice Cioba, Florenţa Dăscălescu. Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

19:35 Jocurile Olimpice

* Eroii. Episodul 28

Producător Daniela Enăchescu

 
Dreptul de proprietate prin uzucapiune

Dreptul de proprietate prin uzucapiune

publicat: miercuri, 26 iunie 2024

Cum putem dobândi dreptul de proprietate prin uzucapiune sau prin posesia de lungă durată? Cum poate fi contestat acest drept şi cine este ...

Sophia Loren e „Frumoasa morăriţă”, la „Telecinemateca”, pe TVR 1 | VIDEO

Marţi, la „Telecinemateca”, ne delectăm cu o comedie ai cărei protagonişti sunt Sophia Loren şi Marcello Mastroianni. Pe Carmela, soţia morarului ...

Sarah Nicole Smith – „Mama de peste 9 mări și 9 țări”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 27 iunie, de la ora 18.30, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi ...

 

#tvr1