loader
Foto

„Poveste după poveste”, la TVR 1: „Cianurile, aurul și ardelenii”

Ce s-a întâmplat și ce mai e de făcut la Roşia Montană? O istorie care a durat mai mult de 25 de ani - în reportajul Irinei Luca. Am căutat să înțelegem mai multe în noua ediţie „Poveste după poveste”, luni, 19 decembrie, ora 18.00, la TVR 1.

 

Poveste după poveste

Emisiunea „Poveste după poveste” de la TVR 1 ne arată schimbările din societatea noastră, după situațiile de criză. Luni, 19 decembrie 2022, „Poveste după poveste” a ajuns la Roșia Montană, localitatea din România unde există cel mai mare zăcământ de aur și argint din Europa, cu o valoare estimată la 20 de miliarde de dolari.

Astăzi, Roșia Montană este o comună cu drumuri neasfaltate, case dărâmate, fără canalizare și gaze.

(w882)

În iulie 2021, peisajul cultural minier Roșia Montană a fost înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO și pe lista Patrimoniului Cultural în pericol, recunoscându-se vulnerabilitatea sitului și necesitatea unor măsuri urgente.

Localnicii nu mai au speranțe: blocați între compania care a încercat să pornească exploatarea și deciziile, de multe ori contradictorii, ale clasei politice, între autorități locale, lipsite de inițiativă și Guvern, ei văd cum, pe zi ce trece, rămân tot mai puțini.

(w882)

Poveste după poveste merge pe urmele unei istorii care a durat mai mult de 25 de ani. Cu imagini de arhivă și povești ale locuitorilor de pe muntele de aur, cu rememorări ale protestelor care au cuprins toată țara și explicații de la specialiști în comunicare, încercăm să înțelegem ce s-a întâmplat și ce mai e de făcut.

(w882)

De 15 ani, statul român a fost dat în judecată de Gabriel Resources, pentru un prejudiciu de 4,4 miliarde de dolari, ca urmare a faptului că nu a putut începe exploatarea. Se așteaptă încă verdictul”, ne pune în temă Irina Luca, realizatoarea ediţiei.

Astăzi, au rămas în Roșia Montană în jur de 2.000 de locuitori: o parte au vândut proprietățile și s-au mutat lângă Alba Iulia, într-un cartier construit de RMGC.

Alții au plecat să muncească în străinătate.

Și mai sunt câțiva care au ales să rămână şi îi cunoaștem la „Poveste după poveste” pe: Sorin Jurcă, luptător împotriva proiectului de la bun început; pe Claudia Apostol, arhitectă din București, salvatoare a caselor de patrimoniu; familia Iancu, susținători ai proiectului, rămași aproape singuri într-un sat izolat care urma să fie acoperit de cianuri; Doru Almășan, fost miner, povestind despre vremurile când la Roșia existau dispensar, cinematograf, restaurant și sală de popice – acum, spune el, Roșia se transformă într-un muzeu al satului; Tică Darie, suceveanul care, după ce a creat brandul „Made in Roșia Montană” visează să deschidă un bistro, să devină primar și să vadă în jur oameni fericiți; Adrian Petri, IT-ist și proprietar de pensiune, cel care spune poveștile Roșiei și pune umărul la salvarea caselor de patrimoniu.

(w882)

Un reportaj de Irina Luca

Directori de imagine: Iulian Ene, Doru Iacovescu, Dan Stoian, Mihai Patrașcu

Montaj: Eleonora Ștefănescu

Sunet: Valentin Bartolomeu; Postprocesare sunet: Nicolae Ganciu

Producător: Mihaela Căciuleanu

 

3:10 Telejurnal (R)

Ştiri

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

(Reluare)

4:00 Meteo (R)

(Reluare)
 
Procedura în materia dreptului administrativ

Procedura în materia dreptului administrativ

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Ce este procedura în materie de contencios administrativ şi care sunt normele procedurale aplicabile? Într-un litigiu, care pot fi părţile ...

Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 7:00, la TVR 1, urmărim o  ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre hipertensiunea arterială, Caravana ...

1917: Un an, două revoluții, la

O nouă ediție a emisiunii "Teleenciclopedia" este difuzată sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 19:00, la TVR 1.

 

#tvr1