loader
Foto

Galerie foto

Povestea celor 4 subzone ale Maramureşului, într-un mare eveniment folcloric aniversar, de Rusalii, la TVR 1

Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania a sărbătorit, de curând, 65 de ani de existenţă, într-un concert extraordinar desfăşurat la Baia Mare.  

 

Tezaur folcloric

3 zile pline de emoţii, de lacrimi şi zâmbete, pentru a aduce în faţa publicului toată bogăţia Ţării Maramureşului! De la Botez şi până la Nunta din Oaş şi Ţara Lăpuşului, de la baladă şi până la Învârtită şi Tropotită, de la „Floarea de colţ” a lui Ducu Bertzi şi până la „Mociriţa” Angelei Buciu, interpretată în acest concert de AMI, evenimentul prin care Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania a sărbătorit 65 de ani de existenţă a bucurat inimile maramureşenilor şi nu numai.

(w882)

(w882)

Sala Polivalentă „Lascar Pană” din Baia Mare a fost neîncăpătoare pentru iubitorii de cântec, joc şi port românesc, publicul primind fiecare artist cu ropote de aplauze fără sfârşit. Mare parte din acest eveniment a putut fi vizionată de iubitorii de folclor din întreaga ţară la TVR 1, în cadrul emisiunii „Tezaur folcloric”.

(w882)

(w882)

(w882)

Luni, 24 aprilie, de la ora 12.00, la TVR 1 am fost parte dintr-o poveste… Povestea celor 4 subzone ale Maramureşului (Ţara Chioarului, Ţara Lăpuşului, Maramureşul Voievodal şi Ţara Codrului), spusă cu atâta măiestrie şi naturaleţe de Măriuca Verdeş, o interpretă şi culegătoare de folclor din zona Maramureşului, partener de prezentare fiindu-i Mihai Morar, băimărean la rândul lui. Grupuri tradiţionale şi mari artişti din acest colţ de ţară ne poartă, cu gândul şi sufletul, pe uliţele copilăriei şi ale satului tradiţional: Paula Seling, Maria Casandra Hauşi, AMI, Ducu Bertzi, Grigore Leşe, Coconii Maramureşului şi, bineînţeles, gazda evenimentului, Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania (coregrafi Lavinia Paşca şi Dani Bota), orchestra condusă de Eduard Albina.

(w882)

(w882)

Muncă, pasiune, dăruire, sacrificiu şi devotament demonstrează acest colectiv artistic al cărui manager este Iuliana Maria Dragoş, cea care ştie să îşi respecte înaintaşii, dar şi să îi sprijine pe tineri, să le dea aripi şi încredere. Şi, de asemenea, să creeze proiecte unice şi pline de valoare.

În anul 1959 a fost înfiinţat, sub denumirea de Ansamblul de cântece şi dansuri Maramureşul, Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania de azi, care s-a dezvoltat în spiritul cultivării şi promovării valorilor naţionale autentice.

(w882)

De-a lungul colaborării cu echipa emisiunii Tezaur folcloric şi cu Televiziunea Română, Ansamblul Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania s-a dovedit o adevărată şcoală de folclor, o carte în care fiecare pagină este scrisă cu trudă şi sacrificiu de reprezentanţi de marcă din domeniul folclorului.

Producător: Roxana Pletea Popuşoi

3:55 Viaţa satului (R)

Moderator Gabriel Gherghescu

Jurnalişti: Teodor Dumitriu, Bădiţa Dumitru

Producător Gabriel Gherghescu

(Reluare)

6:00 Teleshopping

 
Icoana Maicii Domnului Lidianca - o nestemată a ortodoxiei

Icoana Maicii Domnului Lidianca - o nestemată a ortodoxiei

publicat: sâmbătă, 07 septembrie 2024

Mănăstirea Neamț, cea mai veche așezare monahală din Moldova, păstrează între zidurile ei un adevărat tezaur istoric și duhovnicesc. Biserica ...

Fizica cuantică: un pas către necunoscut

Fizica cuantică: un pas către necunoscut

publicat: vineri, 06 septembrie 2024

Tehnologiile care se bazează pe fenomene cuantice sunt azi peste tot în jurul nostru. Urmăriți în acest documentar pașii decisivi care au permis ...

Secretele neuroplasticității | VIDEO

Secretele neuroplasticității | VIDEO

publicat: vineri, 06 septembrie 2024

Prof.univ.dr. Alexandru Vlad Ciurea și psihoterapeutul Mircea Ilie Dumitru, invitați în această ediție a emisiuunii “Eu pot”, realizată de ...

 

#tvr1