loader
Foto

Povestea culorilor tăcute, la „Dosar România”, în culisele unui film documentar premiat | VIDEO

Pe 7 mai, de la ora 18.00, am văzut la TVR 1 making of-ul filmului „Când culorile au tăcut”, povestea celor opt luni de zile în care echipa Televiziunii Române, coordonată de Alina Amza, a documentat în profunzime viețile a două gemene care şi-au pierdut vederea la 24 de ani.

 

Dosar România

Iulia Stoian a intrat în culisele documentarului „Când culorile au tăcut”, realizat de Alina Amza împreună cu echipa Televiziunii Române. Filmul, a cărui premieră a avut loc la Ateneul Român în prezența a sute de spectatori, spune povestea cutremurătoare a Silviei și Irinei, surori gemene care, la numai 24 de ani, şi-au pierdut vederea în proporţie de 80%.

(w882) Irina Croc

(w882)

(w882)

Evenimentul tragic a avut loc în urma șocului provocat de moartea neașteptată a tatălui lor, care a accelerat retinopatia pigmentară atipică, boală cu care cele două surori se luptă încă din copilărie. În decurs de numai 10 zile, Irina și Silvia au fost nevoite să facă tranziția la un cu totul alt stil de viață și au decis să își transforme frica de viitor în motivație pentru creștere personală și profesională. Making of-ul filmului „Când culorile au tăcut” spune povestea celor opt luni de zile în care echipa Televiziunii Române, coordonată de Alina Amza, a documentat în profunzime viețile celor două protagoniste, înregistrând evenimente importante pentru acestea și observând, în detaliu, viaţa lor cotidiană, adaptată cu dexteritate la deficiența lor de vedere. Suntem martori la crearea unui documentar de excepţie duminică, 7 mai, de la ora 18.00, urmărind un nou episod „Dosar România”, la TVR 1.

(w882)

Aflăm, cu această ocazie, maniera în care, cu empatie și fără a supralicita emoția unei povești încărcate de neprevăzut, camerele Televiziunii Române s-au apropiat de Irina și Silvia. „Este foarte simplu și foarte comercial să extragi lacrimi din ochiul privitorului, lucrul acesta este cel mai ușor și îți aduce și audiență, pentru că lumea oftează în fața televizoarelor. Cred că arta este de a arăta o poveste autentică fără a trezi mila privitorului. Nu știu dacă este o rețetă pentru ce am făcut, dar am cântărit foarte bine fiecare vorbă a lor, fiecare încadrare în spațiu în fața camerei și tot ce ar fi putut trezi alt sentiment a fost înlăturat", povesteşte Alina Amza, realizatorul filmului documentar „Când culorile au tăcut”.

(w882) Alina Amza

(w882)

Dincolo de întâmplarile cu umor sau dificultate din timpul filmărilor, making of-ul „Povestea culorilor tăcute” suprinde și maniera în care difuzarea documentarului le-a schimbat viața celor două surori gemene, aceastea făcând, însoțite de echipa TVR, primii paşi în activism, susținând drepturile persoanelor cu dizabilități din România.

(w882) Comisar Eu

Irina Crocker povestește despre audiența lor cu Helena Dalli, Comisar European pentru Egalitate: „Această întâlnire a declanșat o dorință în doamna Comisar ca noi să ajungem la Bruxelles în conferință, să vorbim și să putem să facem proiecte împreună pentru România. Păi, asta mi se pare cel mai mare câștig, de departe, acesta este, de fapt, obiectivul, cu cât mai multe lucruri pentru persoanele nu numai cu deficiențe de vedere, pentru orice grup vulnerabil”. Silvia Stelea completează spusele surorii sale cu misiunea pe care simt amândouă că au dobândit-o odată cu scăderea acuității vizuale: „Având în vedere dizabilitatea, trebuie să gândim măreț. Putem să facem de toate noi. Cu asta vrem să îi împuternicim pe copii și pe oamenii care au deficiențe de vedere sau alte dizabilități văzute și nevăzute. Să gândească măreț. Să ajungă pe culmile pe care ei și le doresc.”

(w882) Silvia Ste

Ce se află în spatele unui film premiat, cum găsești un subiect, cum reacționezi ca jurnalist când descoperi că există oameni care, deși și-au pierdut vederea, au câștigat pariul cu viața? Intrăm, aşadar, în culisele unui documentar de excepţie, aflând „Povestea culorilor tăcute”, la „Dosar România”, duminică, 7 mai, de la ora 18.00, la TVR 1.

12:00 Teleshopping

12:30 Glob cooker

(BRÈVES ET RECETTES DU GLOBE-COOKER, Franţa 2014)

*Fred Chesneau, un bucătar-şef care a străbătut mare parte din lume în căutarea unor reţete autentice, ne găzduieşte în fermecătorul său atelier parizian, şi ne povesteşte istoria unor produse renumite, înainte de a le găti.

Episodul 7: Stridii. Redactor Gabriela Onea

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, este Ion Dragne, avocat.

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 7:00, urmăriți pe TVR 1 o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”. Aflați de la specialiștii invitați în cadrul ...

 

#tvr1