loader
Foto

Poveştile unui ţinut de poveste: Hunedoara. La „Exclusiv în România”, pe TVR 1

În căutare de unicate spectaculoase, echipa emisiunii „Exclusiv în România” a ajuns în judeţul Hunedoara. Muzeul Trenuleţelor Valentin Banciu, cascada Clocota, cu legenda ei răvăşitoare, Capela Rotonda, construită de cavalerii templieri, dar şi lucruri mai puțin știute despre personalitatea aviatorului Aurel Vlaicu, le-ați putut descoperi duminică, 10 decembrie, ora 17.00.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Călătoria echipei „Exclusiv în România” de duminică, 10 decembrie, a început la Hunedoara, unde există un unicat absolut spectaculos: Muzeul Trenulețelor Valentin Banciu. Ochii ne-au fost luați de miile de exponate construite cu detalii uimitoare: garniturile de tren virează printre case care ard, dar în plină acţiunde de salvare a pompierilor, trec pe lângă biserici unde se oficiază nunți sau înmormântări, ajung în gara unde un sudor lucrează la terasament, iar mai apoi opresc în zona montană, unde drujbarii taie copaci și îi stivuiesc.

aceste personaje și acțiuni sunt însoțite de sunete și lumini care fac ca machetele să prindă viață. La ora 17.00, pe TVR 1, alături de Cristian Tabără şi echipa sa am descoperit muzeul care a fost construit în memoria unuia dintre cei mai mari colecționari de trenulețe și mașinuțe din țară noastră, Valentin Banciu, răpus, din nefericire, de o boală necruțătoare.

(w882)

(w882)

Apoi, la Geoagiu Băi, ne-am bucurat să ajungem la cascada Clocota, unde legenda spune că o tânără și-a luat viața ca să nu fie căsătorită cu forța, iar cel care trebuia să îi fie soț a săpat în stâncă o mică grotă unde a așteptat-o, ani la rând, sperând să o mai vadă o dată. Tot în zona se află și băile termale Germisara, cu ape termale tămăduitoare. Au fost descoperite și amenajate prima oară de daci, apoi românii le-au preluat și au extins amenajarea făcând din acest loc echivalentul unui spa al zilelor noastre.

(w500)

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

Capela romanică din Geoagiu, cunoscută sub numele de Capela Rotonda, a fost următorul punct al vizitei echipei „Exclusiv în România”. Potrivit legendelor, capela a fost făcută de cavalerii templieri, în urmă cu o mie de ani, iar dacă acest lucru va fi confirmat de către oamenii de știință, ar putea fi cea mai veche biserică de la noi din țară.

(w500)

Pașii i-au purtat pe călătorii „Exclusiv în România” și în localitatea unde s-a născut Aurel Vlaicu, pionier al aviației române, la muzeul amenajat acolo în memoria marelui aviator.

(w882)

„Nu mică ne-a fost mirarea să aflăm că, pe lângă avioane, Vlaicu a construit și instrumente muzicale, aparate de proiecție, membrane de telefon și a falsificat chiar și bani. În premieră, am aflat lucruri mai puțin știute despre personalitatea marelui aviator chiar de la urmașii lui Aurel Vlaicu”, ne dezvăluie Daniel Georgescu, reporterul de serviciu al ediţiei.

(w882)

(w882)

(w882)

Pe finalul ediţiei, ne-am întors în orașul Hunedoara, de această dată pentru a vedea o expoziție originală, aflată chiar în curtea castelului Huniazilor, care adăpostește multe scene cu instrumente de tortură din perioada medievală. Poate suna dureros, dar pe vremuri, oamenii erau chinuiți în fel și chip, în numele aflării adevărului, dar cumva, ar trebui să nu uităm că uneori imaginația oamenilor poate şi a fost folosită în scopuri morbide.

 

 

4:35 Floarea nopţii (R)

(KNIGHT FLOWER/NIGHT BLOOMING FLOWER-Coreea de Sud, 2024) Episodul 11

Cu: Lee Hanee, Lee Jong-won, Kim Sang-joong, Lee Ki-woo

*Dramă romantică, serial de aventuri. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

(Reluare)

5:40 Floarea nopţii (R)

(KNIGHT FLOWER/NIGHT BLOOMING FLOWER-Coreea de Sud, 2024) Episodul 12(ultimul)

Cu: Lee Hanee, Lee Jong-won, Kim Sang-joong, Lee Ki-woo

*Dramă romantică, serial de aventuri. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

(Reluare)
 
Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, este Ion Dragne, avocat.

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 7:00, urmăriți pe TVR 1 o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”. Aflați de la specialiștii invitați în cadrul ...

Hieronymus Bosch - Ispitirea Sfântului Antonie | VIDEO

"Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție sâmbătă, 11 mai, de la ora 19:00, la TVR 1.

 

#tvr1