loader
Foto

Praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva, la „Universul credinței” | VIDEO

Anul acesta, pe 14 octombrie, am urmărit în direct slujba de la Catedrala Mitropolitană din Iași dedicată ocrotitoarei Moldovei, într-o ediție specială a emisiunii de spiritualitate creștină, la TVR1.

 

Universul credinţei

În 1641, Iașul primea cu evlavie moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Milioane de români s-au nevoit, de-a lungul vremii, să ajungă, măcar o dată în viață – alții, anual – să se închine celei care devenea în scurt timp ocrotitoarea Moldovei.

Anul acesta, pandemia de COVID-19 ne-a schimbat viețile. Accesul la manifestarile publice este limitat din cauza măsurilor de prevenție.

În aceste condiții dificile, Universul credinței încearcă să le aducă acelora care nu pot merge în pelerinaj la Iași bucuria întâlnirii cu Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Miercuri, 14 octombrie, de la ora 10.00, am urmărit la TVR 1 o ediție specială a emisiunii, ce a cuprins slujba de la Catedrala Mitropolitană din Iași, însoțită de interviuri, reportaje și intervenții în direct de la bisericile închinate Sfintei Parascheva din București și Voluntari, acolo unde se află veșminte ale Cuvioasei.

(w882) mitropolie

„Dacă în acest an atipic pelerinii nu pot ajunge la Iași, să se închine la Sfânta Parascheva, încercăm, la Universul credinței, să aducem pelerinajul în casele oamenilor”, spune Victor Dochia, producătorul și gazda emisiunii. Timp de două ore și jumătate, telespectatorii TVR 1 se vor afla cu sufletul la slujba oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. În studioul TVR, alături de Victor Dochia se vor afla Răzvan Bucuroiu, jurnalist și realizator TVR, director fondator al editurii „Lumea credinței”, precum și diaconul Ionuț Mavrichi de la Biroul de Presă al Patriarhiei Române. De asemenea, reporterii emisiunii vor interveni cu relatări de la bisericile din Capitală și din Voluntari închinate Sfintei Cuvioase Parascheva.

(w882) pelerinaj

„Moldova trăieşte în aceste zile una dintre cele mai triste perioade din istoria sa”, afirma Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei. Prin ediția specială Universul credinței din 14 octombrie, TVR 1 aduce credincioșilor o fărâmă de bucurie și speranță în puterea rugăciunii către Sfânta Cuvioasă Parascheva, cea care a fost dintotdeauna „izvor de alinare, de vindecare şi de întărire”.

(w882) slujba Sf

Foto: doxologia.ro

 

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producător Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1