loader
Foto

Galerie foto

Savant, activist, filosof si erou - invitat la Garantat 100%

Revista TIME l-a declarat unul dintre cei 11 eroi ai medicinei. Profesorul şi savantul Paul Alan Cox şi Cătălin Ştefănescu au stat de vorbă despre etnomedicină, conservarea habitatelor naturale, la Garantat 100% din 8 mai, ora 23.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

 

Cătălin Ştefănescu
Garantat 100%

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

„Invitatul nostru este una dintre marile personalităţi ştiinţifice ale lumii. E un savant care a făcut istorie în etnobotanică şi etnomedicină, demonstrând, de-a lungul anilor, importanţa excepţională a studierii şi folosirii experienţei tradiţionale a popoarelor în utilizarea plantelor medicinale.
Cu ani în urmă, şi-a vândut casa pentru a obţine banii cu care a salvat de la tăiere o pădure din insulele Samoa” - îşi prezintă Cătălin Ştefănescu invitatul Garantat 100% din 8 mai, ediţie ce poate fi urmărită la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 23.00.

Paul Alan Cox e prezent pe toate continentele la congrese, predă cursuri, face muncă de cercetare şi e unul dintre cei mai fervenţi şi eficienţi militanţi pentru conservarea habitatelor naturale.

Este licenţiat în botanică şi filosofie la Brigham Young University. Are un doctorat în biologie la Universitatea Harvard. Este câştigător de două ori al Premiului Bowdoin, pentru literatură (!), tot la Harvard.

Are studii şi cercetări la Universităţile Berkeley şi Melbourne. Este profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi la Universitatea Uppsala din Suedia.

(w500)

Profesorul Paul Alan Cox este şi director al Grădinilor botanice naţionale din Hawaii şi din Florida şi preşedinte al Societăţii Internaţionale de Etnofarmacologie, dar şi director al Institutului de Etnomedicină de la Jackson Hole, Wyoming.

Şi tot Paul Alan Cox este descoperitorul prostratinului, o substanță cu efecte în tratatrea HIV, a cancerului, a bolii Alzheimer şi a tumorilor pancreatice.

A fost distins cu multe premii internaţionale de prestigiu şi vorbeşte mai multe limbi şi dialecte polineziene. Revista TIME l-a declarat unul dintre cei 11 eroi ai medicinei. Pe 8 mai, Paul Aln Cox este invitatul lui Cătălin Ştefănescu la Garantat 100%. Ediţia se vede la TVR 1, TVR HD şi TVR+ duminică, 8 mai, de la 23.00.

(w500)

Despre Garantat 100%

Le-a dat garanţii la fiecare ediţie, iar după 17 ani, telespectatorii o recunosc drept una dintre cele mai de succes emisiuni culturale. Cătălin Ştefănescu prezintă la TVR 1 „felul nostru de a face televiziunea”: Garantat 100%. Întreaga colecţie a emisiunilor Garantat 100% poate fi vizionată şi online, pe portalul video al Televiziunii Române, www.tvrplus.ro. Telespectatorii pot interacţiona cu echipa emisiunii şi pe contul de Facebook Garantat 100%.

22:00 Dosar România

* DINCOLO DE AURUL APUSENILOR

Exploatarea aurului în Apuseni este astăzi amintire. Se spune că 1% din aurul lumii a fost scos din măruntaiele acestor munți, dar prețul plătit a fost pe măsură. Ultimii 30 de ani au fost cei mai agitați. În patrulaterul aurifer Zlatna-Brad-Abrud-Roșia Montană, mineritul aurifer de subteran a fost îngropat și apoi inundat.

Acolo au pierit mulți mineri sub tone de rocă, dar au mai murit și la suprafață, cu praf în plămâni, bolnavi de silicoză, cerând mai mult aer.

Mineritul aurifer a fost închis definitiv, la începutul anilor 2000.

Absorbiți de interminabilul scandal de la Roșia Montană, puțini români au auzit de proiectul minier de la Rovina, o localitate din județul Hunedoara, aflată la numai câțiva kilometri de municipiul Brad. Acest proiect minier seamănă izbitor cu eșuatul proiect minier de la Roșia Montană prin dimensiunile sale și potențiala durata pe 30 de ani. La fel ca la Roşia Montană, exisă susţinători dar şi opozanţi ai proiectului minier.

Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

23:45 Punctul critic (R)

Producator Florenţa Dăscălescu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

(Reluare)
 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1