loader
Foto

Galerie foto

Programe dedicate Micii Uniri, la TVR 1

La împlinirea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, telespectatorii pot urmări programe speciale dedicate zilei de 24 ianuarie: ediţii speciale ale emisiunilor TVR 1, documentare, transmisiuni directe de la manifestările din Iaşi şi Bucureşti.

 

Emma Zeicescu
Perfect Imperfect

Unirea într-un singur stat a fost pentru români idealul de veacuri. Unirea Naţiunii s-a împlinit treptat, în diferite etape istorice. Marţi, 24 ianuarie, TVR 1 ne propune să retrăim, pe parcursul zilei, cele mai importante evenimente ale unuia dintre momentele însemnate din istoria naţională, Mica Unire.

O ediţie specială a emisiunii Perfect Imperfect demarează seria programelor speciale de la TVR 1 din 24 ianuarie. Programată mai devreme decât de obicei, adică începând cu ora 10.30, ediţia specială Perfect Imperfect, transmisă în direct, ne propune să reflectăm la o temă de mare actualitate: „Ziua Unirii - români uniţi de sărbători şi dezbinaţi în zile obişnuite. Cât de unită mai este societatea românească în momente importante ale ţării?” Istoricul şi politologul Andrei Ţăranu, scriitorul Florin Iaru şi redactorul şef al revistei „Historia”, Ion M. Ioniţă sunt invitaţii Emmei Zeicescu la Perfect Imperfect, program în care telespectatorii vor putea urmări şi transmisiuni directe de la manifestările dedicate Unirii de la Iaşi şi Bucureşti. Emisiunea este transmisă simultan şi la TVRi.

(w882)

Hai să dăm mâna cu mână! - este şi invitaţia realizatorilor emisiunii Tezaur folcloric, programată la TVR 1 marţi, 24 ianuarie, de la ora 12.35, iar la TVRi de la ora 17.30 . Cântecele care ne-au însoţit istoria, care au sudat legături de suflet între generaţii de interpreţi vor fi ascultate în interpretarea celebrelor voci: Maria Tănase (care interpretează Hora Unirii), Sofia Vicoveanca, Grigore Leşe, Sava Negrean Brudaşcu, Veta Biriş, Mariana Anghel, Ioan Bocşa, Nicolae Furdui Iancu, Drăgan Muntean, dar şi ale tinerilor Stana Stepănescu, Florin Boita, Oana Tomoioagă, Letiţia Boroi, Ancuţa Corlatan, Ovidiu Homorodean, Ovidiu Olari, Cristian Fodor, acompaniaţi de Ansamblul folcloric Periniţa, al Centrului Cultural Ion Manu din Otopeni.

(w882)

România s-a născut la Iaşi este titlul documentarului care continuă seria programelor speciale de la TVR 1 din 24 ianuarie, difuzat de la 13.30 (preluat şi difuzat de TVR Internaţional de la 17.00). Realizatoarea Gabriela Baiardi îşi propune să explice de ce Iaşul este oraşul unirii românilor . Sunt multe evenimente istorice legate de numele oraşului Iaşi, iar cele mai importante sunt scoase în evidenţă de istoricii Ion Agrigoroaei, Gheorghe Iacob şi Adrian Cioflanca.

(w882)

Aceeaşi idee este urmărită şi în documentarul Iaşi, capitală de Război, pe care telespectatorii îl pot urmări la TVR 1 începând cu ora 15.00 (programat de TVRi de la ora 21.00). Între noiembrie 1916 şi noiembrie 1918, inima României refugiate a bătut la Iaşi. De aici a fost condusă ţara în acei doi ani de cumpănă. Parlamentul, Guvernul şi familia regală s-au mutat la Iaşi. Mii de români din sudul ţării au fugit din calea războiului, cei mai mulţi ajungând direct la Iaşi. Populaţia oraşului a crescut de la 75.000 la peste 300.000 de persoane, fără a pune la socoteală şi numeroasele trupe ruseşti care au staţionat aici. Cum s-a trăit atunci în Iaşi, unde i-a găzduit „oraşul rezistenţei naţionale” pe toţi cei care i-au bătut la porţi, ce rol a jucat regina Maria în acei doi ani de lipsuri, foamete şi frig, ce cicatrici a lăsat pe „obrazul” Iaşului lunga perioadă refugiului, aflăm din documentarul realizat de Gabriela Baiardi, Relu Tabără şi Loredan Baiardi.

(w882)

O ediţie specială România 9, dedicată zilei de 24 ianuarie, moderată de Ionuţ Cristache, poate fi urmărită la TVR 1 de la ora 21.00. Ediţia este difuzată de TVRi începând cu ora 23.00.

23:00 Documentar

* Phoenix. Har/Jar

Phoenix. Har/Jar” reuneşte membrii formației din perioada de dinaintea plecării din 1977 şi punctează momentele importante din cronologia tumultuoasă a trupei, de la primele apariții din 1962 sub numele de „Sfinții”, până în prezent, povestind, în premieră, întâmplările prin care au trecut în țară, relația cu

Securitatea, momentele în care au hotărât să fugă din România şi cum au reuşit s-o facă, dar şi viața pe care au dus-o peste hotare înainte şi după Revoluția

din ’89.

Filmul documentar este realizat de Televiziunea Română prin Casa de Producție TVR

Regia Cornel Mihalache

Scenariul: Cornel Mihalache și Claudia Nedelcu Duca

Montaj film Roxana Elekes

Producator Claudia Nedelcu Duca

XX AUDIENTA GENERALA (AG)

1:00 Petrecere...cu cântec! (R)

Prezintă Iuliana Tudor

Română. Jurnalist Anamaria Voicu. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Iuliana Tudor

(Reluare)
 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1