loader
Foto

Programe In memoriam Nicolae Manolescu, la Televiziunea Română

Televiziunea Română regretă dispariţia respectatului academician Nicolae Manolescu, critic, istoric literar, profesor şi eseist (1939 -2024) şi îi aduce un respectuos omagiu prin difuzarea unor programe dedicate fostului preşedinte al Uniunii Scriitorilor, personalitate marcantă a culturii române.

 

De la redeschiderea TVR CULTURAL, în luna decembrie a anului 2022, Nicolae Manolescu a colaborat cu Televiziunea Română. Renumitul academician împreună cu Uniunea Scriitorilor și Revista România literară au oferit săptămânal publicului TVR CULTURAL o emisiune dedicată literaturii române contemporane, sub titlul „România literară TV”, din care au fost difuzate două sezoane.

În amintirea regretatului marelui om de cultură, emisiunea „România literară TV” va fi redifuzată în grila de primăvară a TVR CULTURAL, în fiecare sâmbătă, de la ora 15.00, o reverență adusă de Televiziunea Publică unuia dintre cei mai importanți critici literari pe care i-a avut România postbelică. La TVR 1, telespectatorii pot urmări două interviuri de colecţie cu Nicolae Manolescu: luni, 25 martie, de la ora 23.00, în emisiunea „Nocturne”, iar sâmbătă, 30 martie, începând cu ora 23.30, în „Profesioniştii”.

Academicianul Nicolae Manolescu a încetat din viață sâmbătă, 23 martie, la vârsta de 84 de ani. Considerat unul dintre marii critici literari și profesori ai culturii române, Nicolae Manolescu a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1963 și, pentru patru mandate, președinte al Uniunii Scriitorilor. A fost ales membru corespondent al Academiei Române la 24 octombrie 1997, iar la 28 martie 2013 a devenit membru titular al acestui înalt for ştiinţific şi cultural.

Nicolae Manolescu a fost distins cu premii ale Academiei Române, Uniunii Scriitorilor, Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, iar din partea statului francez - cu titlul de „Officier de l'Ordre des Arts et des Lettres”. La 1 decembrie 2000 i-a fost conferit de către Preşedinţia României Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce, iar la 1 decembrie 2008 - Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce.

La Gala Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO în An Centenar, care a avut loc la 27 noiembrie 2018, criticul literar Nicolae Manolescu s-a numărat printre personalităţile cărora le-au fost înmânate diplome de excelenţă în semn de înaltă recunoaştere a contribuţiei remarcabile la împlinirea şi afirmarea idealurilor şi obiectivelor UNESCO. Potrivit unui proiect de hotărâre adoptat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în octombrie 2019 i-a fost conferit titlul de cetăţean de onoare al Capitalei.

14:30 Ora regelui

*Puterea binelui

”Ora Regelui” prezintă un documentar despre moștenirea lui Henry Dunant și a numeroșilor voluntari care l-au urmat, ”Puterea binelui”.

”Henry Dunant, unul dintre cei mai importanți elvețieni ai tuturor timpurilor, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a schimbat cursul istoriei moderne, în calitatea sa de părinte al Crucii Roșii”, spunea Majestatea Sa Margareta despre autorul impresionantei cărți ”Amintiri de la Solferino”.

Cea mai mare rețea umanitară din lume, Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie, cuprinde aproape 100 de milioane de voluntari. Acțiunile lor dovedesc că nevoile umanitare crescânde accentuează importanța unor alianțe puternice la nivel local și global.

Catastrofele naturale, crizele climatice, conflictele, urgențele de sănătate sau migrația nu sunt la timpul trecut. Cei 5000 de voluntari români, alături de cei din întreaga lume, aproape 100 de milioane de confrați, sunt neclintiți în angajamentul lor de a aduce speranță și încredere oamenilor aflați în situații vulnerabile și de a le schimba viața.

Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii, celebrată pe 8 mai, data nașterii lui Henry Dunant, reamintește an de an că în oameni există resurse de înțelegere și de solidaritate, indiferent de nivelul educației, de naționalitatea ori de convingerile religioase pe care le au.

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Realizator: Diana Ilica

Producător Lidia Voicu

15:30 Copiii spun

cu Virgil Ianţu

Lumea se schimbă permanent. Totuși, copiii rămân copii și spun lucruri năstrușnice! Ei văd într un fel aparte lumea, cum numai ei știu s-o explice!

Virgil Ianțu știe cifrul și împărtășește acest secret cu noi, în fiecare editie.

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1