loader
Foto

Punerea sub interdicție - Tutela specială

Persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale sunt protejate de lege! Am recapitulat în ediţia de luni, 12 februarie, a emisiunii „Oamenii si legea” informații despre măsurile de ocrotire adecvate pentru astfel de persoane: asistență pentru încheierea actelor juridice, mandat de ocrotire, consiliere judiciară și tutelă specială.

 

Oamenii și Legea

(w882)De la ora 13:00, pe TVR 1, invitata Mihaelei OLARU este ANDREEA CRISTEA, avocat.

(w882)Potrivit legii, tutela specială este dispusă pentru o perioadă de timp ce nu poate depăși 5 ani, iar prin excepție, în cazul în care deteriorarea facultăților mintale ale persoanei ocrotite este permanentă, instanța poate dispune prelungirea măsurii pentru o durată mai mare, care însă nu poate să depășească 15 ani. Dosarul trebuie să cuprindă: proba cu înscrisuri, anchetă socială, raport psihologic și expertiză medico-legală IML pentru stabilirea deteriorării totale a facultăților mintale. Cauza se soluționează cu participarea obligatorie a procurorului, de către judecătoriile competente teritorial de la domiciliul persoanei a cărei ocrotire se solicită.

Orice persoană care are capacitatea deplină de exerciţiu poate desemna prin act unilateral sau convenţie, încheiate în formă autentică, persoana care urmează a fi numită tutore pentru a se îngriji de persoana şi bunurile sale în cazul în care ar fi pusă sub consiliere judiciară sau tutelă specială.

(w882)

Ediția s-a difuzat în premieră în 18 octombrie 2023.

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

MODERATOR
av. Mihaela OLARU

JURNALIST TV
Raluca AMZĂR

REALIZATOR
Ileana GAIŢĂ

PRODUCĂTOR
Mihaela GRECU

 

 

 

10:00 Agrostrategia

Agrostrategia

Emil Dumitru-Vicepreședinte Comisia de agricultură din Camera Deputaților

Rubrica Fermierii României

Fermă de porci din rasele Mangalița și Bazna în județul Caraș-Severin

Producator Vlad Macovei

10:50 Fiica regelui (R)

(THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014) Episodul 10.

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

Dramă istorică. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

(Reluare)
 
Alienarea parentală. Efectele pe termen lung asupra copilului

Miercuri, 21 februarie, revedem o ediție a emisiunii ”Oamenii și legea” moderată de Mihaela Olaru. Ora 13:00, pe TVR 1.

Miercuri, 21 februarie, de la ora 21:00, la TVR1 vă aşteptăm la un film poliţist, ecranizarea romanului "Maigret tend un piege" de Georges Simenon.

De 60 de ani pe scenă, FLORICA BRADU este ANIVERSATĂ LA TVR 1

Concertul aniversar la 60 de ani de carieră ai interpretei de muzică populară, desfăşurat la Teatrul de Stat din Oradea, poate fi urmărit la TVR ...

 

#tvr1