loader
Foto

Punerea sub interdicție - Tutela specială

Persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale sunt protejate de lege! Am recapitulat în ediţia de luni, 12 februarie, a emisiunii „Oamenii si legea” informații despre măsurile de ocrotire adecvate pentru astfel de persoane: asistență pentru încheierea actelor juridice, mandat de ocrotire, consiliere judiciară și tutelă specială.

 

Oamenii și Legea

(w882)De la ora 13:00, pe TVR 1, invitata Mihaelei OLARU este ANDREEA CRISTEA, avocat.

(w882)Potrivit legii, tutela specială este dispusă pentru o perioadă de timp ce nu poate depăși 5 ani, iar prin excepție, în cazul în care deteriorarea facultăților mintale ale persoanei ocrotite este permanentă, instanța poate dispune prelungirea măsurii pentru o durată mai mare, care însă nu poate să depășească 15 ani. Dosarul trebuie să cuprindă: proba cu înscrisuri, anchetă socială, raport psihologic și expertiză medico-legală IML pentru stabilirea deteriorării totale a facultăților mintale. Cauza se soluționează cu participarea obligatorie a procurorului, de către judecătoriile competente teritorial de la domiciliul persoanei a cărei ocrotire se solicită.

Orice persoană care are capacitatea deplină de exerciţiu poate desemna prin act unilateral sau convenţie, încheiate în formă autentică, persoana care urmează a fi numită tutore pentru a se îngriji de persoana şi bunurile sale în cazul în care ar fi pusă sub consiliere judiciară sau tutelă specială.

(w882)

Ediția s-a difuzat în premieră în 18 octombrie 2023.

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

MODERATOR
av. Mihaela OLARU

JURNALIST TV
Raluca AMZĂR

REALIZATOR
Ileana GAIŢĂ

PRODUCĂTOR
Mihaela GRECU

 

 

 

11:15 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

11:20 Fata cu cartea

.Editia 52

Producator Nadine Vladescu

 
Claudiu Lucaci: „La JO Los Angeles din 1984, am văzut forța sportului românesc şi pe unii dintre cei mai mari sportivi ai noștri”

În această vară, Jocurile Olimpice aduc sportul de elită şi eroii lui alături de inima ta!... Te provocăm să intri în arena celei mai mari ...

Sportivii români, în direct la TVR, de la Jocurile Olimpice. David Popovici, Simona Radiş, Ancuţa Bodnar şi Eliza Samara concurează din primul weekend

Jocurile Olimpice Paris 2024 sunt în plină desfăşurare, iar în weekend-ul 26-28 iulie, telespectatorii îi pot vedea, în direct la TVR 1 şi TVR ...

Vă așteptăm la o nouă ediție "Teleenciclopedia" sâmbătă, 27 iulie, de la ora 18:55, la TVR 1.

 

#tvr1