loader
Foto

Repartiţiile în epoca de aur - nou episod Adevăruri despre trecut

Vă mai amintiţi de „repartiţii”? Episodul al treilea din seria de documentare Adevăruri despre trecut ne-a împrospătat amintirile. Sâmbătă, 12 noiembrie, de la 14.30, la TVR 1 şi TVR+.

 

Adevăruri despre trecut

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În cel de-al treilea episod al seriei Adevăruri despre trecut, dezlegăm „blestemul repartiţiilor”.

După 26 de ani de democraţie, întâlnim din ce în ce mai des oameni care regretă fostul „sistem”. Toţi absolvenţii de şcoli de orice fel (postliceale sau facultăţi) aveau garantat un loc de muncă în epoca de aur. Dar ... născut şi crescut în „buricul oraşului”, cum se acomoda tânărul absolvent la viaţa departe de confortul casei părinteşti? Unde locuia? Şi ce mânca? Era repartiţia o bucurie? Sau un blestem? Răspunsurile vor veni de la câţiva oameni care sunt cunoscuţi astăzi pentru cu totul altceva decât pentru specializările dobândite în şcoli: Mircea Vintilă – cântăreţ folk, dar absolvent al Facultăţii de Construcţii; Mirela Voiculescu Fugaru – cântăreaţă şi, în acelaşi timp, medic stomatolog; Florin Iaru – astăzi scriitor, pe vremuri profesor de limba şi literatuura română; Lavinia Betea – atunci profesor de istorie, acum jurnalist şi Radu Gabriel – astăzi actor, înainte de 1990 – depanator tv.

Realizator: Roxana Tarhon

Producător: Raluca Rogojină

Din 29 octombrie, seria de documentare Adevăruri despre trecut a revenit la TVR 1cu noi episoade sâmbăta, de la 14.30. Despre ce însemna să supravieţuieşti în epoca de aur, despre ce însemna să rămâi om deşi trăiai duplicitar. Despre statul la cozi şi despre peştele de pe televizor. Despre “descurcăreală” şi despre a avea carne pe masă, duminica. Despre repartiţii. Despre Dacii şi curajul de a divorţa în anii ‘80. Despre toate acestea ne vom aminti sau vom afla în cele 8 episoade ale seriei Adevăruri despre trecut de la TVR 1.

Documentarele prezintă oameni care au trăit toate aceste experienţe pe viu sau prin intermediul părinţilor/bunicilor lor. În primul episod, la Adevăruri despre trecut am cunoscut familia Jagolea, o familie cu 11 copii, subiect de reportaj TVR în 1974 şi regăsită după 42 de ani de la prima filmare.

„Este despre tinereţea, adolescenţa şi maturitatea noastră. Sunt imagini care arată tarele anilor ‘60-‘70-‘80, scoase la iveală pentru prima dată de la întâia lor difuzare pe post. Adevăruri despre trecut e despre adevărul vostru! Arhiva TVR a reţinut enorm din ce-am trăit. Încercăm, după 60 de ani, să redăm măcar o parte. Din 29 octombrie la TVR 1, în fiecare sâmbătă, de la 14.30” (Raluca Rogojină).

 

Realizatori: Roxana Tarhon, Iulian Foişor, Aura Dobre, Marian Voicu, Ştefania Ţene.

Consultant de specialitate: Lavinia Betea

foto: evz.ro

3:15 Telejurnal (R)

Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

(Reluare)

4:05 Meteo (R)

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1