loader
Foto

Rolul procurorului în caz de malpraxis

Luni, 22 iulie, de la ora 13:00, Mihaela Olaru v-a propus să revedeți o ediție de colecție ”Oamenii și legea”, la TVR 1.

 

Oamenii și Legea

Când începe o anchetă în caz de malpraxis? Eroarea de diagnostic medical poate atrage răspunderea penală? Infecțiile nosocomiale se pot circumscrie răspunderii penale? Ce fel de obligații au cadrele medicale? Dar unitatea sanitară? Se poate soluționa un litigiu pe cale amiabilă? Răspunsul, în ediţia de marți, 14 mai, a emisiunii ,,Oamenii și legea”.

De la ora 13:00, invitata Mihaelei OLARU a fost Simona ANGHEL, prim-procuror adjunct.

(w882)Potrivit legii, există 3 tipuri de răspundere ce i se poate imputa personalului medical cu privire la fapta de malpraxis: răspunderea civilă – prin care se pot solicita daune morale și materiale; răspunderea disciplinară – prin care personalul medical poate chiar să fie exclus din profesie și interzicerea dreptului de practică; răspunderea penală – prin care, în cadrul procesului penal, se pot solicita daune materiale și morale.

(w882)Cea mai gravă formă de răspundere pentru personal medical în general, respectiv medicul în special, este răspunderea penală. Faptele pentru care aceștia pot să răspundă sunt ucidere și vătămare corporală din culpă. În cadrul procesului penal, persoana vătămată va putea formula o constituire de parte civilă până la începerea cercetării judecătorești, prin care va solicita repararea prejudiciului material și moral cauzat prin comiterea infracțiunii, solicitând obligarea inculpatului responsabil de malpraxis medical și a spitalului angajator la plata unor sume de bani.

(w882)Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

(w882)Ediția a fost difuzată în premieră pe 14 mai 2024.


***

MODERATOR

• av. Mihaela OLARU

JURNALIST TV

Raluca AMZĂR

REALIZATOR

Ileana GAIŢĂ

PRODUCĂTOR

Mihaela GRECU

 

9:45 Teleshopping

10:00 Exclusiv în România (R)

Prezintă Cristian Tabără

Producători: Cristian Tabara, Marin Găbudean

(Reluare)
 
Culoare, prospețime și bucurie: spectacolul copiilor pe scena Festivalului Internațional „Cântecele Munților”. Duminică, la TVR 1!

Copiii de la Școala de Dans Ioan Macrea și Ansamblul Folcloric Ceata Junilor ne invită la o „Călătorie în pași de dans” duminică, 20 octombrie. ...

Bogdan Tănasă – „Omul care construiește destine”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 18 octombrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...

Delia Botea – „Prietena celui mai bun prieten al omului”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 18 octombrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...

 

#tvr1