loader
Foto

Romanaţi – minuni şi false minuni. În noua ediţie „Exclusiv în România”, la TVR 1 | VIDEO

De la căruţa cu proşti răsturnată la Caracal, până la bijuteriile arhitectonice construite în fostul Romanaţi în secolul trecut, „Exclusiv în România” ne-a dezvăluit minunile Romanațiului. Cristina Şoloc şi Cristian Tabără ne-au fost gazde pe 14 aprilie, de la ora 17.00, la TVR 1.

 

Cristian Tabără
Cristina Şoloc
Exclusiv în România

Un loc atât de încărcat de istorie, încât, pe oriunde calci sau pe oriunde sapi, ies la iveală urme ale trecutului...

Cristi Tabără și Cristina Șoloc ne-au invitat să explorăm minunile şi falsele minuni ale Romanaţiului duminică, 14 aprilie, de la ora 17.00, la TVR 1, în noua ediţie „Exclusiv în România”.

(w882)

Cristina Şoloc la Cetatea Sucidava

(w882)

Basilica Sucidava

Pe 14 aprilie, călătorim în județul Olt sau fostul județ Romanați, plin de vestigii care dovedesc că acest ținut a fost locuit încă din preistorie. „Doar că, în ciuda acestor dovezi, locul a dobândit o faimă oarecum negativă. De care are parte, de exemplu, orașul Caracal, cunoscut mai degrabă pentru minunile lui. Pentru că lumea pare mai degrabă preocupată de această latură anecdotică decât de trecutul cu adevărat important al acestui oraș, care ar putea avea și un viitor mult mai bun, dacă nu și-ar tot promova aceste minuni”, e de părere Cristina Şoloc, jurnalista „Exclusiv în România”. Cât de justificate sunt și dacă nu cumva ar fi mai bine să fie înlocuite cu alte tipuri de povești despre Caracal și împrejurimi ne vorbeşte istoricul Dana Nicula, director al Muzeului Romanațiului.

(w882)

Dr. Dana Nicula, directorul Muzeul Romanaţiului

Şi dacă ați fost curioşi să aflaţi cine erau „proștii” din căruța care s-a răsturnat la Caracal și de ce cifra 4 de la ceasurile din acest oraș este reprezentată de 4 linii, în loc de IV (roman), ați fost prezenţi duminică după-amiază, la TVR 1.

(w882)

Mirela Trandafir, director Cetatea Sucidava

Cu Cristi Tabără şi Cristina Şoloc descoperim şi prima cetate romană de apărare de pe plaiurile noastre - Cetatea Sucidava, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO și care se află în orașul Corabia. Mirela Trandafir, directorul cetății, ne explică totul despre viața în perioada romană târzie. Pentru mai multă energie, bem apă din fântâna secretă, o bijuterie inginerească unică în perioada romană. Și tot aici vedem urmele unui alt unicat mondial: prima fostă autostradă a antichității, construită de Constantin cel Mare, trecea Dunărea pe la Sucidava.

(w882)

Fântana secretă, Cetatea Sucidava

(w882)

Podul lui Constantin cel Mare

La „Exclusiv în România” căutăm și urme istorice vii... pentru că momentul 1848, foarte important în această zonă și foarte prezent, a lăsat urmași. Renumitul popă sau preot Radu Șapcă, cel care a mobilizat la vremea respectivă revoluționarii din sudul românesc, are stră-strănepoți. Se numesc tot Șapcă și sunt tot revoluționari în felul lor. I-am cunoscut duminică, la TVR 1.

(w882)

Aflăm despre popa Şapcă, cu urmaşul Gicu Şapcă

Tot în Caracal am admirat bijuteriile arhitectonice construite aici în secolul trecut, cele 134 de clădiri de patrimoniu. „La începutul secolului XX, odată cu dezvoltarea portului Corabia și comerţului (tranzitarea cerealelor), Romanațiul a devenit grânarul României. Ba mai mult, la Caracal se stabilea bursa grâului din întreaga Europă, aşa că cei mai mulţi moșieri își construiau case aici, iar vara veneau la moșie. Ne-am bucurat să vă spunem povestea câtorva case boierești, a superbului Teatru Național Caracal, dar și a Parcului Constantin Poroineanu, al treilea parc natural din Europa”. (Cristi Tabără)

(w882)

Teatrul Naţional Caracal

Majoritatea clădirilor vechi și a bisericilor din Caracal au fost construite cu cărămizi de Antina, din cetatea Romula, peste care s-a ridicat localitatea Dobrosloveni, unde, și în prezent, săpăturile arheologice dezvăluie nu doar urme ale romanilor, ci și urme ale culturii Vădastra, din perioada neolitică.

(w882)

ceramică Ionel Cococi

(w882)

Meşterul olar Ionel Cococi din Vădastra

Împreună cu echipa „Exclusiv în România” şi arheologul Sabin Popovici am vizitat situl Romula, din satul Reșca, iar apoi, în comuna Vădastra, am descoperit ceramica de Vădastra, reînviată, după 7000 de ani, de faimosul olar Ionel Cococi. El este cel care ne-a arătat cum își construiau vasele înaintașii nostri din perioada preistorică. Şi tot aici l-am cunoscut şi pe meșterul cojocar Dumitru Liceanu, Tezaur Uman Viu UNESCO.

(w882)

Pieptare şi cojoace realizate de Dumitru Liceanu

Așadar, o călătorie interesantă, din trecut până în prezent, duminică, 14 aprilie, la „Exclusiv în România”. De la ora 17.00, pe TVR 1.

5:45 Floarea nopţii (R)

(KNIGHT FLOWER/NIGHT BLOOMING FLOWER-Coreea de Sud, 2024) Episodul 9

Cu: Lee Hanee, Lee Jong-won, Kim Sang-joong, Lee Ki-woo

*Dramă romantică, serial de aventuri. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
„Petrecere... cu cântec!”, ediţie specială de Paşti! Nicolae Furdui Iancu aniversează 45 de ani de carieră

Iuliana Tudor ne-a invitat să sărbătorim cele patru decenii şi jumătate de cântec ale vocii Ţării Moţilor împreună cu Mariana Ionescu ...

Ediţie de colecţie „Tezaur folcloric”, de Paşti la TVR 1 | VIDEO

Vasilica Dinu, Elena Mimiș Trancă, Aurelia Popescu Preda, Leontina Fărcaș, Gheorghe Roșoga, Polina Gheorghe, dat şi alţi tineri și talentați ...

„Cum dai mielu'?” - Ediţie specială de Paşti „Gala umorului”, la TVR 1 | VIDEO

Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba ne-au propus momente umoristice din arhivă care ne-au readus în atenţie marii actori ai comediei româneşti: Amza ...

 

#tvr1