loader
Foto

Românii, pe podium în clasamentul celor mai… sedentari europeni. Ce-i de făcut? | VIDEO

„Nutriţia şi obezitatea la români” a fost tema ediţiei speciale „Dosar România” de joi, 16 mai. Mihai Rădulescu şi invitaţii lui - Anca Alungulesei, terapeut în nutriție; Alin Popescu, medic sportiv, coordonatorul lotului național de rugby şi Dorin Chioţea, jurnalist sportiv - au căutat şi propus soluţii de la ora 22.00, la TVR 1.

 

Mihai Rădulescu
Dosar România

La recenta campanie de recrutare în Armata Română, un sfert dintre cei aproape 6.500 de candidați au fost eliminați din start, pentru că... au „picat” proba fizică. Nu au fost în stare să alerge 2 km… „Chiar așa de rău să stăm la capitolul mișcare?, ne-am întrebat… și ne-am uitat pe cifre. Așa am văzut că, în ultimul deceniu, cel puțîn, am fost mereu pe podium în clasamentul celor mai… sedentari între europeni. Ultimul Eurobarometru realizat pe această tema arată că 62% dintre români nu practică niciun sport sau vreo activitate fizică.

Într-un procent similar, suntem supraponderali. 58% dintre adulții români se află în această situație, conform ultimului raport al Organizației Mondiale a Sănătății”, de aici a pornit moderatorul Mihai Rădulescu dezbaterea „Dosar România”.

(w882)

Așadar, statisticile ne arată că suntem, peste jumătate din populație, sedentari și supraponderali. Cum s-a ajuns aici? E o chestiune de mentalitate, nu privim mișcarea ca pe un mod de viață? Avem obiceiuri alimentare proaste? Unde greșim? Și unde duc toate acestea? Ne îmbolnăvim mai ușor. Nu mai realizăm performanțe în sport - și nu numai... Ce-i de făcut?

(w882)

Sunt întrebări la care echipa „Dosar România” a căutat să obțină răspunsuri. Mihai Rădulescu şi invitații săi ne-au invitat să le aflăm la ediția specială „Dosar România” despre nutriţia şi obezitatea la români - joi, 16 mai, ora 22.00, la TVR 1.

„Disciplină, de la mic la mare” – ar putea fi soluţia!

Anca Alungulesei, terapeut în nutriție; Alin Popescu, medic sportiv, coordonatorul lotului național de rugby şi Dorin Chioţea, jurnalist sportiv discută un subiect arzător: din ce în ce mai mulți copii și tineri au o problemă reală cu greutatea (aproximativ 25% dintre ei se confruntă cu această problemă reală cu greutatea). Ne plasăm pe locul 2 în Europa la capitolul obezitate copii, din păcate.

(w882)

Medicii recomandă un stil de viață sănătos, cu o farfurie echilibrată, mese regulate și activitate fizică susținută. Terapeutul în nutriție Anca Alungulesei subliniază că părinții trebuie să fie atenți la sănătatea copiilor și să nu aștepte până când kilogramele devin vizibile. La rândul său, medicul sportiv Alin Popescu, coordonatorul lotului național de rugby, spune că obezitatea este o boală, iar una dintre greşelile de alimentaţie cele mai frecvente este consumul alimentelor care conţin zahăr. „Consumăm mai mult zahăr decât poate procesa pancreasul nostru. Soluția este educația, organizarea - disciplină, de la mic la mare”.

(w882)

Tot medicul sportiv Alin Popescu pune accentul pe importanţa modelelor. Avem sportivi de performanță în România care au devenit adevărate modele pentru generațiile mai tinere. Unul dintre ei este Andreea Răducan - campioană olimpică și multiplă campioană mondială la gimnastică. În prezent, ea lucrează la Fundația Olimpică Română, unde promovează importanța mișcării și a sportului.

(w882)

Iar jurnalistul sportiv TVR Dorin Chioţea a adus în discuţie o altă perspectivă: faptul că nici statul nu încurajează mișcarea. O arată, printre altele, situația precară a bazelor sportive din România, lăsate de izbeliște sau ajunse pe mâna rechinilor imobiliari.

(w882)

Ce avem de făcut? Cum schimbăm în bine starea de sănătate a populaţiei României şi cum educăm tinerii pentru a se bucura de sănătate pe termen îndelungat am aflat urmărind „Dosar România” joi, de la ora 22.00, la TVR 1.

 

18:30 Punctul critic

Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala.

Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

Prezintă Bogdan Muzgoci

Tema: Scriitor in Romania (dialog cu scriitori din gen diferite-trecut, prezent)

Producator-Mimi Necula

Co-moderator-Nadine Vladescu-Jurnalist TVR

Invitati:​Mihai MITRICĂ, Director Executiv Bookfest

Liviu G,Stan, scriitor
Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik,

Raluca Alecu

Producatori: Mimi Necula, Florenţa Dăscălescu. Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Transmisiune directă

19:35 Jocurile Olimpice

* Eroii. Episodul 13

Producător Daniela Enăchescu

 
 TVR transmite dezbaterea candidaţilor la conducerea Comisiei Europene

România se numără printre cele 10 ţări care adresează întrebări candidaţilor la preşedinţia Comisiei Europene. Dezbaterea va fi transmisă în ...

Miercuri, 22 mai, ora 13.00, Mihaela Olaru vă invită la o nouă ediție a emisiunii "Oamenii și Legea" la TVR 1.

Arome și povești la malul mării. Călătorie care anunţa vara, la „Exclusiv în România”

Cine spune că la mare poți doar să te bucuri de statul la plajă? Cristi Tabără și Ilinca Ciobanu merg în zona Mării Negre pentru a ne arăta cât ...

 

#tvr1