loader
Foto

Galerie foto

„Să facem puţin curat, să facem loc speranţei!”, Ion Andrei Gherasim, la Nocturne

Pentru neuitare şi pentru un mic fascicul de lumină prin tenebrele trecutului, Marina Constantinescu a stat de vorbă pe Ion Andrei Gherasim, fost secretar personal al președintelui PNȚCD, Corneliu Coposu. La „Nocturne”, pe TVR 1, duminică, 19.03.

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Dacă generaţia tânără alege sau măcar visează la traiul într-o ţară străină, dacă pare că nu am dus nimic până la capăt, dacă timpul s-a scurs şi ne este din ce în ce mai greu să ne găsim busola, este şi pentru că n-am vorbit destul despre istoria adevărată şi reperele ei valoroase.

Am fost şi suntem văduviţi de informaţii esenţiale referitoare la istoria recentă. Pentru neuitare şi pentru un mic fascicul de lumină prin tenebrele trecutului, Marina Constantinescu, realizatorul emisiunii „Nocturne”, l-a invitat pe Ion Andrei Gherasim, fost secretar personal al președintelui PNȚCD Corneliu Coposu (liderul opoziției din România postcomunistă). La „Nocturne”, duminică, 19 martie, de la 00.00, la TVR 1.

(w882)

Invitatul primei ediţii a noului sezon „Nocturne” este nepotul lui Ilie Lazăr, cel mai tânăr semnatar al actului Unirii de la Alba Iulia şi cel care, în 1938, îl intâlnea prima dată pe Corneliu Coposu, pe atunci tânăr secretar al lui Iuliu Maniu. Cei doi aveau să facă ani grei de puşcărie. Care erau „motivele” detenţiei, la ce condiţii de trai, dacă se poate numi stfel, erau supuşi aceşti cetăţeni „periculoşi” pentru patrie, ne-a povestit astăzi, cu emoţie, cel care a preluat ştafeta de la bunic şi l-a însoţit pe Coposu cu un devotament remarcabil, mai ales în anii dificili de după 1990.

Corneliu Coposu – „Să facă politică cei care nu au nevoie de bani!”​

Ion Andrei Gherasim ne-a vorbit cu mult respect despre Corneliu Coposu, „un om care n-a vrut nimic pentru el” şi ne-a amintit câteva mărturisiri din testamentul acestuia: „Îmi pare bine că lichelismul nu m-a demoralizat. I-am iertat pe toţi cei care m-au chinuit.” De asemenea, ne-a împărtăşit viziunea acestui lider al ţărăniştilor în ceea ce priveşte politica: „Să facă politică cei care nu au nevoie de bani!”​

Este complicat să oferi claritate într-o lume în care predomină ceaţa, dar Ion Andrei Gherasim, prin toate acţiunile de la Fundaţia Coposu (al cărei preşedinte este) şi nu numai, luptă permanent cu manipularea şi cu discursurile care strâmbă istoria. Îl întristează, dar nu-l surprinde faptul că mai există oameni care cred că Regele Mihai a plecat cu trenuri pline de averi, din moment ce manualele sunt încă goale de conţinut la acest capitol.

Despre uriaşa personalitate a lui Corneliu Coposu, acest strateg şi neobosit luptător anti-comunist, despre cum era chemată la Securitate familia invitatului emisiunii după întâlnirile cu Coposu, despre cum Silviu Brucan a cerut condamnarea la moarte a liderilor ţărănişti, dar şi despre modele umane şi politice, duminică seara, cu Marina Constantinescu şi Ion Andrei Gherasim, la TVR 1.

(w882)

Realizator: Marina Constantinescu

Regizor artistic: Aurel Badea

Redactor: Oana Cucuruzeanu

18:00 Clanul Kennedy

Serial * (THE KENNEDYS-SUA, 2011)

Cu: Greg Kinnear, Katie Holmes, Tom Wilkinson, Barry Pepper

Episodul 6

* Dramă. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

*4 premii Emmy 2011 (pentru cel mai bun actor într-o miniserie-Barry Pepper, pentru coafură, machiaj şi mixaj de sunet)

X

19:00 Dincolo de alb şi negru

* Moderator Marian Voicu

Invitat Razvan Rughiniș, profesor la Universitatea Politehnica din București, Facultatea de Automatică și Calculatoare, și co-fondatorul programului de dezvoltare de noi produse digitale Innovation Labs.

Producători: Ioana Mureşan, Livia Serban-Iancu

Transmisiune directa

 
Cu „Ora Regelui” pornim într-o călătorie lungă de 150 de ani

În România trenurilor întârziate și a infrastructurii cu durata de viață depașită, jurnalista Irina Luca ne spune povestea construirii firului de ...

Florina Constantinescu: „Aş fi concurat, dacă mă lăsa mama...”

„Vedeta familiei”, show-ul micilor vedete muzicale, continuă la TVR 1 cu sezonul al doilea. În fiecare dimineaţă de sâmbătă, de la 9.30 (şi în ...

Mega-incendiile, o ameninţare globală – documentar în premieră la TVR1 | VIDEO

Joi, 23 martie, ora 21.00, la TVR1 și online pe TVR+, vedem documentarul „Mega-incendiile (INCENDIES GÉANTS ENQUÊTE SUR UN NOUVEAU FLÉAU - ...