loader
Foto

SĂNĂTATE: Recomandări pentru pacienții cu afecțiuni oncologice

Povara acestei perioade a căzut greu și pe umerii celor ce aveau deja afecțiuni destul de grave, precum bolnavii oncologici. Despre acest subiect ne oferă informații pe dr. Cristina Ileana Berteanu-manager clinica de oncologie.

 

Vreau să fiu sănătos!

1.Doamna doctor, ce a adus această izolare pentru pacienții oncologici?

dr. Cristina Berteanu: Având în vedere Ordinul Comandantului Acțiunii Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de urgență nr. 74527/23.03.2020 privind instituirea unor măsuri necesare pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2 la nivelul unităților sanitare publice și private, CNAS a stabilit printr-un ordin că medicii curanți vor decide cazurile pentru care se continuă tratamentul. În cadrul programelor naționale de sănătate curative există afecțiuni care Nu reprezintă urgențe de gradul I, dar care necesită continuarea tratamentelor/investigațiilor. Dintre acestea fac parte chimioterapia și radioterapia pacienților cu afecțiuni oncologice și investigația PET-CT, necesară stabilirii conduitei terapeutice a bolnavilor cu afecțiuni oncologice. Astfel a fost posibilă continuarea terapiei oncologice, în mod special a celei adjuvante și neoadjuvante. Aceasta a fost facută conform programărilor, dacă starea clinico-biologică a pacienților a permis acest lucru. Orice întarziere în administrarea terapiei duce la scăderea șanselor de supraviețuire a pacienților, de aceea trebuie găsit un compromis rezonabil între riscul de infecție cu SARS-Cov-2 și continuarea administrării terapiei oncologice. În condițiile adoptării Stării de urgență se consideră că pacienții oncologici sunt urgențe de ordinul II, conform art. 8 din Anexa 2 a decretului cu privire la instituirea stării de urgență.

(w235) Dr Cristin2.Mulți dintre pacienți au de făcut ședințe de chimio și radioterapie? Există o variantă prin care pot fi ajutați pentru a evita expunerea?

dr. Cristina Berteanu: Se instituie măsuri plecând de la următoarele premise:

1. Contaminarea poate fi facută atât de la pacient către personalul medico-sanitar, cât și de la personalul medico-sanitar către pacient.

2. Este imperios necesar ca personalul medical să beneficieze de măsuri sporite de protecție pentru a evita contaminarea/îmbolnavirea.

3. Se scurtează la maximum interacțiunea între medic/personal sanitar și pacientul oncologic, respectiv a contactului între pacienții veniți în clinică.

4. Trebuie luate toate măsurile necesare la planificarea pacienților astfel încât să se minimizeze timpul petrecut în unitatea sanitară.

3.Riscul de a contacta coronavirusul este mai mare pentru acești pacienți. Cum le asigurați accesul la tratament din punctul de vedere al siguranței normelor de igienă?

dr. Cristina Berteanu: Se evită transmiterea virusului și prin scurtarea timpului în sălile de așteptare (consultație). Toți pacienții oncologici din sălile de așteptare trebuie să poarte măști, care sunt puse la dispoziție de clinica noastră. Se păstrează o distanță de minimum 2 metri între pacienți. Programarea pacienților se face la intervale de 20-30 de minute și recoltarea analizelor se face etapizat, pe ore, în așa fel încât să nu existe simultan în sala de așteptare sau în zona de spitalizare de zi mai mulți pacienți, pentru a nu compromite distanța de siguranță de 2 m. În cabinetul de consultație distanța dintre medic și pacient este de minimum 2 m, iar timpul consultației se scurtează la maximum. Unitatea sanitară asigură echipament de protecție suficient și complet: măști FFP2, N95, ecran protector facial sau ochelari, halat, mănuși, bonetă, botoși, dezinfectanți etc. Pentru medici și personalul medico-sanitar, care va purta în mod continuu echipamentul de protecție, se testează periodic personalul asimptomatic din oncologie (de exemplu la 7 zile). Pentru a se scurta durata de staționare a pacienților spitalizați se inlocuiesc schemele de tratament prelungit (de exemplu: PEV 4-6 ore, scheme ziua 1-3, sau 1-5 cu alternative mai scurte 1-2 zile (atunci când este posibil), administrarea imunoterapiei la 4 saptamani sau a bifosfonaților la 3 luni sau a schemelor săptămânale cu cele la 21 zile. Se efectueaza zilnic triajul epidemiologic al personalului, care trebuie să respecte precauțiunile standard, să prevină accidentele prin înțepare și tăiere și să gestioneze în condiții de șiguranță deșeurile. Se curăță și dezinfectează mediul cu soluții pentru suprafețe, dar și prin nebulizare.

4.Multe dintre serviciile oferite de clinicile private sunt decontate de stat. Se vor continua aceste decontări și în perioada următoare?

dr. Cristina Berteanu: Rambursarea serviciilor medicale în cadrul Programului național de oncologie, cu subprogramul de Radioterapie și PET-CT nu a fost afectată și sperăm că nu va avea de suferit.

5.V-ați gândit la o modificare a circuitelor în clinică dupa încheierea stării de urgență, astfel încât protecția pacienților să fie una realizată în termeni cât mai siguri?

dr. Cristina Berteanu: Sunt create și în prezent circuite separate pentru personal, pacienții oncologici și pacienții fără patologie neoplazică. În cazul pacienților oncologici testati pozitiv Covid-19, tratamentul oncologic trebuie oprit, iar pacienții sunt îndrumați către centrele specializate. Pentru pacienții oncologici suspecți clinic de infecție Covid-19 s-au elaborat protocoale prin care aceștia pot fi testati la cerere, atunci cand solicitarea vine din partea medicului ONCOLOG.

Beatrice Cioba-producător emisiunea „Vreau să fiu sănătos”

17:15 Prinţul Jumong

Prinţul Jumong (JUMONG, PRINCE OF THE LEGEND-Coreea de Sud, 2006)

Cu: Song Il-Kook, Han Hye-jin, Kim Seung-su

*Dramă istorică. Considerat fondatorul regatului Goguryeo, unul dintre cele trei regate istorice coreene-în anul 37 î. Hr.-Jumong a devenit un adevărat mit, un erou care a schimbat istoria, numit în legendele populare „regele sfânt de la Răsărit”. Şi totuşi, puţine detalii clare se ştiu despre viaţa lui, aşa încât adevărul istoric se împleteşte adesea cu ficţiunea şi cu elemente fantastice din mitologia asiatică. Povestea serialului începe în jurul anului 60 î. Hr., când dinastia chineză Han cucerise triburile din peninsula Coreea, iar Haemosu, liderul rebelilor, se îndrăgosteşte de frumoasa Yuhwa, fiica unui şef de clan. Deşi cei doi nu vor putea rămâne împreună, din iubirea lor vine pe lume Jumong. Douăzeci de ani mai târziu, tatăl şi fiul se reîntâlnesc, iar tânărul se maturizează şi devine un excelent luptător sub îndrumarea lui Haemosu. Când acesta este asasinat chiar de fraţii vitregi ai lui Jumong, viitorul prinţ jură să-şi răzbune tatăl şi să alunge dinastia Han de pe tron, dedicându-şi întreaga viaţă îndeplinirii acestui ţel. Redactor Anca Radu

18:30 Punctul critic

(redifuzare) Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala.

Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

Prezintă Bogdan Muzgoci

Co-moderator Izabela Marinescu

Alergiile, mereu mai multe și mai grave

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik,

Raluca Alecu

Producatori: Beatrice Cioba, Florenţa Dăscălescu. Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

 
Dreptul de proprietate prin uzucapiune

Dreptul de proprietate prin uzucapiune

publicat: miercuri, 26 iunie 2024

Cum putem dobândi dreptul de proprietate prin uzucapiune sau prin posesia de lungă durată? Cum poate fi contestat acest drept şi cine este ...

Sophia Loren e „Frumoasa morăriţă”, la „Telecinemateca”, pe TVR 1 | VIDEO

Marţi, la „Telecinemateca”, ne delectăm cu o comedie ai cărei protagonişti sunt Sophia Loren şi Marcello Mastroianni. Pe Carmela, soţia morarului ...

Sarah Nicole Smith – „Mama de peste 9 mări și 9 țări”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 27 iunie, de la ora 18.30, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi ...

 

#tvr1