SĂNĂTATE: Recomandări pentru pacienții cu afecțiuni oncologice
joi, 30 aprilie 2020
Povara acestei perioade a căzut greu și pe umerii celor ce aveau deja afecțiuni destul de grave, precum bolnavii oncologici. Despre acest subiect ne oferă informații pe dr. Cristina Ileana Berteanu-manager clinica de oncologie.
Spital - pacienti - analize

1.Doamna doctor, ce a adus această izolare pentru pacienții oncologici?

dr. Cristina Berteanu: Având în vedere Ordinul Comandantului Acțiunii Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de urgență nr. 74527/23.03.2020 privind instituirea unor măsuri necesare pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2 la nivelul unităților sanitare publice și private, CNAS a stabilit printr-un ordin că medicii curanți vor decide cazurile pentru care se continuă tratamentul. În cadrul programelor naționale de sănătate curative există afecțiuni care Nu reprezintă urgențe de gradul I, dar care necesită continuarea tratamentelor/investigațiilor. Dintre acestea fac parte chimioterapia și radioterapia pacienților cu afecțiuni oncologice și investigația PET-CT, necesară stabilirii conduitei terapeutice a bolnavilor cu afecțiuni oncologice. Astfel a fost posibilă continuarea terapiei oncologice, în mod special a celei adjuvante și neoadjuvante. Aceasta a fost facută conform programărilor, dacă starea clinico-biologică a pacienților a permis acest lucru. Orice întarziere în administrarea terapiei duce la scăderea șanselor de supraviețuire a pacienților, de aceea trebuie găsit un compromis rezonabil între riscul de infecție cu SARS-Cov-2 și continuarea administrării terapiei oncologice. În condițiile adoptării Stării de urgență se consideră că pacienții oncologici sunt urgențe de ordinul II, conform art. 8 din Anexa 2 a decretului cu privire la instituirea stării de urgență.

(w235) Dr Cristin2.Mulți dintre pacienți au de făcut ședințe de chimio și radioterapie? Există o variantă prin care pot fi ajutați pentru a evita expunerea?

dr. Cristina Berteanu: Se instituie măsuri plecând de la următoarele premise:

1. Contaminarea poate fi facută atât de la pacient către personalul medico-sanitar, cât și de la personalul medico-sanitar către pacient.

2. Este imperios necesar ca personalul medical să beneficieze de măsuri sporite de protecție pentru a evita contaminarea/îmbolnavirea.

3. Se scurtează la maximum interacțiunea între medic/personal sanitar și pacientul oncologic, respectiv a contactului între pacienții veniți în clinică.

4. Trebuie luate toate măsurile necesare la planificarea pacienților astfel încât să se minimizeze timpul petrecut în unitatea sanitară.

3.Riscul de a contacta coronavirusul este mai mare pentru acești pacienți. Cum le asigurați accesul la tratament din punctul de vedere al siguranței normelor de igienă?

dr. Cristina Berteanu: Se evită transmiterea virusului și prin scurtarea timpului în sălile de așteptare (consultație). Toți pacienții oncologici din sălile de așteptare trebuie să poarte măști, care sunt puse la dispoziție de clinica noastră. Se păstrează o distanță de minimum 2 metri între pacienți. Programarea pacienților se face la intervale de 20-30 de minute și recoltarea analizelor se face etapizat, pe ore, în așa fel încât să nu existe simultan în sala de așteptare sau în zona de spitalizare de zi mai mulți pacienți, pentru a nu compromite distanța de siguranță de 2 m. În cabinetul de consultație distanța dintre medic și pacient este de minimum 2 m, iar timpul consultației se scurtează la maximum. Unitatea sanitară asigură echipament de protecție suficient și complet: măști FFP2, N95, ecran protector facial sau ochelari, halat, mănuși, bonetă, botoși, dezinfectanți etc. Pentru medici și personalul medico-sanitar, care va purta în mod continuu echipamentul de protecție, se testează periodic personalul asimptomatic din oncologie (de exemplu la 7 zile). Pentru a se scurta durata de staționare a pacienților spitalizați se inlocuiesc schemele de tratament prelungit (de exemplu: PEV 4-6 ore, scheme ziua 1-3, sau 1-5 cu alternative mai scurte 1-2 zile (atunci când este posibil), administrarea imunoterapiei la 4 saptamani sau a bifosfonaților la 3 luni sau a schemelor săptămânale cu cele la 21 zile. Se efectueaza zilnic triajul epidemiologic al personalului, care trebuie să respecte precauțiunile standard, să prevină accidentele prin înțepare și tăiere și să gestioneze în condiții de șiguranță deșeurile. Se curăță și dezinfectează mediul cu soluții pentru suprafețe, dar și prin nebulizare.

4.Multe dintre serviciile oferite de clinicile private sunt decontate de stat. Se vor continua aceste decontări și în perioada următoare?

dr. Cristina Berteanu: Rambursarea serviciilor medicale în cadrul Programului național de oncologie, cu subprogramul de Radioterapie și PET-CT nu a fost afectată și sperăm că nu va avea de suferit.

5.V-ați gândit la o modificare a circuitelor în clinică dupa încheierea stării de urgență, astfel încât protecția pacienților să fie una realizată în termeni cât mai siguri?

dr. Cristina Berteanu: Sunt create și în prezent circuite separate pentru personal, pacienții oncologici și pacienții fără patologie neoplazică. În cazul pacienților oncologici testati pozitiv Covid-19, tratamentul oncologic trebuie oprit, iar pacienții sunt îndrumați către centrele specializate. Pentru pacienții oncologici suspecți clinic de infecție Covid-19 s-au elaborat protocoale prin care aceștia pot fi testati la cerere, atunci cand solicitarea vine din partea medicului ONCOLOG.

Beatrice Cioba-producător emisiunea „Vreau să fiu sănătos”

 • 11:30
  #Creativ
  Realizator Claudia Spătărescu Producător Anamaria Pleşcan
 • 12:00
  Replay
  Moderator Marian Olaianos Producător Daniela Enăchescu
 • 13:00
  Ediţie specială
  *Bilant cazuri coronavirus
 • 13:15
  Exclusiv în România
  / Producători: Cristina Madgearu şi Marin Găbudean
 • 14:00
  Telejurnal
  * Sport*Meteo Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Producător Violeta Iorgulescu
 • 14:30
  Ora regelui
  *Prezintă: Bogdan Șerban-Iancu Yacht Club Regal Român a oferit titlul de Comodor Custodelui Coroanei, precum predecesorilor Majestății Sale, Regele Ferdinand, Regele Carol al II-lea și Regele Mihai. Majestatea Sa Margareta a conferit decorații regale unor personalități ale vieții publice. Cîteva instituții și organizații au primit Înaltul Patronaj al Majestății Sale și al Alteței Sale Regale Principele Radu. Copiii de la centrele Generații și voluntarii vîrstnici se confruntă cu o nouă provocare: lecțiile on-line. UCIN și UNITER, două dintre cele mai importante competiții culturale și-au ales cîștigătorii. La Sinaia, va fi amplasat, anul viitor, un monument cu bustul Regelui Mihai, la 100 de ani de la nașterea Sa. Un proiect însemnat pentru Domeniul Regal este și cel de refacere a aleilor din jurul Castelui Peleș. Concertul pe care Ateneul Român îl găzduiește anual, în 25 octombrie a fost, încă de la prima ediție, darul Principesei Margareta pentru tatăl său, dar s-a dovedit, și un dar pentru România, fondurile strînse din vînzarea biletelor îndreptîndu-se spre Programul ”Tinere Talente”. Producător Lidia Voicu Realizatori: Diana Ilica, Adelina Dumitrescu
 • 15:30
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 16:00
  Lumea azi
  *Prezintă Ioana Dumitrescu Realizator Ioana Dumitrescu Producători: Anca Lăzărescu, Octavian Manciu Transmisiune directă
 • 16:30
  Banii tăi
  Prezentator şi realizator Monica Ghiurco Producător Otilia Găinar Transmisiune directă
 • 17:00
  Vedeta populară
  (I)Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 17:55
  Vedeta populară
  (II) Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 18:50
  Teleenciclopedia
  * Diego Velazquez-Las Meninas (ep.2/2) Sub tablourile din fundalul capodoperei Las Meninas, se evidențiază, prin luminozitate, unul cu figurile lui Filip al IV-lea şi a soției sale, Maria Ana de Austria. Însă, ele nu sunt reprezentate pe o pânză, ci se reflectă într-o oglindă. Iată indiciul care ne dezvăluie subiectul picturii lui Velázquez. „Oglinda avea scopul de a atrage în interiorul tabloului ceea ce era străin acestuia.”-remarca filosoful francez Michel Foucault. * Conferința de la Ialta (ep.2/5) În 5 februarie 1945, la Palatul Livadia din Ialta (Crimeea) avea loc a doua rundă de negocieri, în formula Roosevelt-Churchill-Stalin. Primul subiect din agendă: soarta și administrarea Germaniei, precum și despăgubirile pe care trebuia să le plătească învingătorilor. * Sonde spaţiale : planetele interioare (ep.2/2) (Premieră) Anterior începuturilor epocii moderne a studiului spațiului, se credea că, având dimensiuni similare cu ale Pământului, „vecina” Venus este primitoare. În realitate, numeroși vulcani aruncă în atmosfera densă gaze toxice, efectul de seră generează temperaturi ce ar lichefia plumbul, iar corpul uman ar fi zdrobit de presiune, instantaneu. Dintre cele 13 sonde sovietice din seria Venera, opt au aterizat, patru transmițând imagini. A urmat saga fantasticelor misiuni Vega, tot sovietice, care urmăreau amplasarea unor baloane în straturile superioare ale atmosferei venusiene, unde temperaturile sunt apropiate celor terestre. Ulterior, câteva sonde au izbutit să cartografieze aproape întreaga suprafață a planetei: „americanca” Magellan, cea a Agenției Spațiale Europene, Venus Express, și mai recent, Akatsuki Venus Climate Orbiter, construită de japonezi. * Insula Rottnest (ep. 7/10) (Premieră) În general pașnice, quokka reușesc să coabiteze fără probleme cu speciile „vecine”, cum ar fi... şopârlele Egernia kingii. Șerpii tigru de pe Insula Carnac și-au adaptat „meniul” „specificului local”: puii din numeroasa colonie de pescăruși argintii. De fapt, la venirea primăverii, toate zburătoarele, „băștinașe” sau „venetice” în insulele Australiei Occidentale, cunosc o veritabilă explozie demografică, iar cuplul de vulturi pescar formează o „familie-model”... Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca. Producător Oana Haşegan
 • 19:45
  Sport
 • 19:51
  Meteo
 • 19:56
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:00
  Telejurnal
  * Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 21:10
  Masca de argint
  Film * Masca de argint ( România, 1985) Regia Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin , Ion Besoiu * Aventuri. În timpul unui banchet fastuos, oferit de un bancher prea darnic, are loc un conflict în care sunt împuşcaţi doi oameni. Asasinul este înveşmântat exact ca justiţiarul Mărgelatu şi spune că acţionează în numele Frăţiei. Rosetti şi ceilalţi membri ai societăţii Frăţia consideră că Mărgelatu şi-a pierdut minţile şi-şi trimit cel mai bun om în căutarea lui. Redactor Gabriela Onea
 • 23:00
  Dosar România
  / Producător Răzvan Butaru
 • 00:00
  Profesioniştii... cu Eugenia Vodă
  ...cu Eugenia Vodă *Best of Invitat Emilia Popescu Emisiune de Eugenia Vodă
 • 01:00
  Lumea azi
  Prezintă Ioana Dumitrescu Realizator Ioana Dumitrescu Producători: Anca Lăzărescu, Octavian Manciu
 • 01:30
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 02:00
  Masca de argint
  ( România, 1985) Regia Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin , Ion Besoiu Aventuri. Redactor Gabriela Onea
 • 03:45
  Viaţa satului
  Partea I Producător Viorel Popescu
 • 03:50
  Meteo
 • 03:55
  Telejurnal
  Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru ATENŢIE! Se schimbă ora! Ora 04,00 devine ora 03,00
 • 05:00
  Viaţa satului
  Partea a II-a Producător Viorel Popescu
 • 05:55
  Imnul României