Sărbătoarea Sfântului Nicolae, la "Universul Credinţei"
joi, 05 decembrie 2019
Duminică, 8 decembrie, ați putut urmări o nouă ediție a emisiunii „Universul Credinței”, de la ora 7:00, pe TVR1, TVR 1 HD, TVR MOLDOVA, TVRi și online pe TVR+.

În prima parte a emisiunii, Andrei Victor Dochia v-a prezentat Jurnalul Universul Credinței”:

 • Este deja a doua săptămână din postul Crăciunului pentru credincioşii romano-catolici. Continuăm seria meditaţiilor cu părintele Iosif Tiba, asupra acestui timp adresat familiei. Astăzi se aprinde a doua lumânare a coroanei de advent.
 • Reînhumare. Pe 4 decembrie au fost aduse şi reînhumate la Cimitirul Bellu din Bucureşti osemintele familiei Ilie Lazăr, iar acest eveniment a constituit un moment şi de aducere-aminte a faptelor bravului om de stat, avocat  şi nu în ultimul rând, cel mai tânăr semnatar al Actului Unirii de la 1918, de fondare a Statului naţional unitar român şi, ulterior, parlamentar al Partidului Naţional Român. Slujba religioasă a fost oficiată de PS Mihai Frăţilă, Episcop Greco-Catolic de Bucureşti.

(w640)

 • Filarmonica de stat din Arad a găzduit de curând o manifestare culturală care a avut ca scop promovarea tradiţiei şi spiritualităţii satului arădean. Manifestarea, intitulată ,,Poveste dintr-un sat – Şezătoare culturală” a fost organizată de Arhiepiscopia Aradului  împreuna cu Asociaţia Culturală „Cantarad”.

(w640)

 • De Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Preasfintitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale a sfinţit Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Johannesburg, Africa de Sud, primului locaş de cult românesc de pe continentul african.

(w640)

 • Pe 4 decembrie a fost sărbatorit Sfântul Cuvios Gheorghe, stareţul Mânăstirii Cenica şi duhovnic al Sfântului Calinic. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul l-a instalat pe noul stareţ al aşezământului monahal, protosinghelul Vasile Parjol. O scurta consemnare a acestui eveniment a realizat-o colegul nostru Corneliu Vlad Matache.

(w640)

 • De ziua Sf. Nicolae, în Arhiepiscopia Dunării de Jos, dar mai cu seamă, în municipiul Brăila, care îl are ca protector, au avut loc o serie de pelerinaje, evenimente sociale, filantropice şi culturale care merită toată atenţia noastră. A consemnat Lucia Toader.

(w640)

 • Biserica Sfântul Gheorghe Nou este în sărbătoare, pentru că unul dintre ocrotitorii săi este Sf. Nicolae. Vechiul lăcaş voievodal al Martirilor Brâncoveni adăposteşte zilele acestea, alături de racla cu o parte din mâna Sf. Nicolae şi capul Sf.Teodor Stratilat, adus de reprezentanţi ai Bisericii Elene. A consemnat Lucia Toader.
 • (w640)

 • Tămăduitoare de boli, apărătoare împotriva încercărilor vieţii, aducătoare de ploaie, protectoare a animalelor, dar şi a viilor, patroană a copiilor dar şi a tinerilor, Sfânta Muceniţă Filofteia sau Sfântuliţa, cum o numesc argeşenii pe ocrotitoarea lor, veghează de la Mânăstirea Curtea de Argeş, întreaga Ţară Românească. Şi aceasta de mai bine de 600 de ani. Mai multe amănunte vom afla de la Părintele arhimandrit Caliopie, starețul mânăstirii Curtea de Argeș.

(w640)

 • La rubrica Sărbătorile Săptămânii Silviu Andrei Vlădăreanu ne-a adus cele mai importante sărbatori ale săptămanii pe care o începem.
 • Editorialul săptămânii - jurnalistul Răzvan Bucuroiu ne-a prezentat un punct de vedere asupra celor mai importante evenimente ale vieții duhovnicești, dar și ale realității ecleziale ale momentului.
 • Presarea presei. Părintele Eugen Tănăsescu a făcut și în această ediție, în direct prin Skype, o revistă a presei.
 • Pelerinaj la Betleemul românilor, Peştera Sfântului Apostol Andrei. În fiecare an, pe 30 noiembrie, zeci de mii de credincioşi vin în pelerinaj la Peştera Sfântului Apostol Andrei, un Betleem al românilor. Echipa Universul credinţei v-a prezentat în direct pe TVR 3, în cadrul unei ediţii special, Liturghia de hram cu intervenţii video în direct din Peştera în care a vieţuit Sfântul Andrei. Colegii noștri, Daniel Vistorovschi și Corneliu Vlad Matache, v-au prezentat o sinteza a principalelor momente ale sărbătorii!

Partea a II-a a emisiunii Universul Credinţei a început la ora 8.00.

 • Documentar Universul Credinței: Cristina Andrei v-a invitat să urmăriţi episodul al II-lea al serialulului ,,Arsenie Boca, de la biografie la sinaxar” .

(w640)

 • ,,Bucuria Credinței: Andrei Victor Dochia și Pr. Constantin Necula continuă parcursul prin Dobrogea, pe urmele sfinților români. În acest episod au vorbit la Biserica Sf Atanasie de la Niculițel, despre tămăduirea femeii gârbove.

(w640)

Coordonatori: Ileana Gaiță și Corneliu Vlad Matache

Producător: Andrei Victor Dochia

***

În fiecare duminică dimineață urmăriți emisiunea „Universul Credinței”, de la ora 07:00, pe TVR1, TVR Moldova, TVR Internaţional și online pe TVR+. Prima parte a emisiunii începe la ora 7:00, iar cea de-a doua parte de la 8:00, pe TVR1, TVR Moldova, TVR Internațional și online pe TVR+.

 

 

 • 09:30
  1, 2, 3 şi afli tot ce vrei!
  *Emisiune educativ-distractivă pentru copii. In fiecare sâmbătă dimineaţa, cât timp părinţii îşi beau în tihnă cafeaua, copiii vor avea parte de întalnirea mult asteptată cu prietenenii lor: Maia, Ioana, şoricelul Grig şi bufniţa Luni şi vor afla răspunsurile la nenumăratele lor „De ce-uri?“ Impreună învaţă şi se distrează. Realizator Irina Mohora Producător Mihaela Căciuleanu
 • 10:00
  Vreau să fiu sănătos!
  * Moderator Sonja Argint-Ionescu Suplimente indicate copiilor in perioade de examene Invitat-dr.Iolanda Vivisenco-medic primar pediatru, doctor in medicina-vorbim despre cum sa ii invatam pe copii sa respecte regulile de igiena Transplantul de cord Castraveti pentru diabetici Invitat-dr.Anca Mihalcea, medic sp.geriatru-despre stres si imbatranirea prematura Influenta postului asupra organimsului Crioterapia Invitat-prof.Alexandru Culcea-fondator al Scolii Intregului-despre rolul imaginilor in autocontrol Sport-Cum amelioram durerile de genunchi Tips-Cum desfacem mierea Jurnalişti: Carmen Vrabete, Dana Armasu, Grigore Vârsta A colaborat Alina Laura Anghel Regia artistică Luminiţa Iordănescu Producător Beatrice Cioba
 • 11:00
  Levintza prezintă
  *Emisiunea “Levintza prezintă” își propune să celebreze creativitatea, bunul gust și esteticul. Creatoarea de modă Doina Levintza face o incursiune în lumea stilului şi a eleganței, dar și a istoriei modei. Vom descoperi în această emisiune noile tendințe în fashion şi ce propuneri au creatorii internaționali pentru sezonul toamnă-iarnă 2020-2021, având în vedere perioada dificilă prin care trece întreaga lume. Realizatori: Doina Levintza, Claudia Nicolau Producător Luiza Fulea
 • 11:30
  #Creativ
  Realizator Claudia Spătărescu Producător Anamaria Pleşcan
 • 12:00
  Eu pot!
  Prezintă Anca Mazilu * Emisiunea aceasta este o poartă către o viaţă mai senină. Este un curs condensat despre linişte şi fericire. Pentru că fericirea este noua formă de succes! Realizator şi producător Anca Mazilu
 • 13:00
  Ediţie specială
  *Bilant cazuri coronavirus Transmisiune directa
 • 13:15
  Exclusiv în România
  Producători: Cristina Madgeru, Marin Găbudean
 • 14:00
  Telejurnal
  * Sport*Meteo Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Producător Violeta Iorgulescu
 • 14:30
  Ora regelui
  * Producător Lidia Voicu
 • 15:30
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 16:00
  Lumea azi
  *Prezintă Ioana Dumitrescu Realizator Ioana Dumitrescu Producători: Anca Lăzărescu, Octavian Manciu Transmisiune directă
 • 16:30
  Banii tăi
  Prezentator şi realizator Monica Ghiurco Producător Otilia Găinar Transmisiune directă
 • 17:00
  Vedeta populară
  (I)Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 17:55
  Vedeta populară
  (II) Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 18:50
  Teleenciclopedia
  Gustave Courbet-atelierul artistului (ep.2/2) (R din 13.06.2020) Pentru chipurile din tabloul Atelierul artistului, Gustave Courbet a recurs și la tehnica fotografiei. Deși intenția critică a pânzei e de necontestat, lucrarea nu și-a dezvăluit toate tainele și contradicțiile-cum însuși autorul afirma: „Tabloul e destul de misterios. Să ghicească cine ce vrea.” Consultant de specialitate acad. Răzvan Theodorescu Lectura Mihai Gruia Sandu Editor imagine Dragoș Oproiu * Războiul Rece (ep. 3/5) (R din 14.03.202) După nici jumătate de an de la Conferința de la Ialta, o altă conferință-cea de la Potsdam-reconfigura taberele. Înfrânt în alegeri, Winston Churchill a fost înlocuit de laburistul Clement Attlee-moment ce marca intrarea Marii Britanii într-un con de umbră. Tot atunci, Harry Truman afla despre reușita testării primei bombe atomice (Proiectul Trinity). În estul Europei, Stalin își continua marșul triumfal al comunismului prin alegeri trucate și lovituri de stat „cosmetizate”. Consultant de specialitate: General dr. Mihail E. Ionescu Lectura Iulia Verbancu. Traducere Sanda Sersescu Editor imagine Dragoș Oproiu * Ochiul Beiului și Cascada Beușnița În partea de sud a Munţilor Aninei, din judeţul Caraş-Severin, se află Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița-loc cu misterioase și neasemuit de frumoase comori, precum Ochiul Beiului și Cascada Beușnița. Lectura Mircea Neacșa Editori imagine: Cornel Tudorache, Dragoș Oproiu * Insectele (ep. 3/5) (R din 16.11.2019)- Fluturii (ordinul Lepidoptera) își asigură cele mai bune căi de adaptare și supraviețuire de-a lungul fiecărui stadiu al evoluției. Tactica simulării este folosită de aproape toate speciile, vertebrate sau nevertebrate. Unele insecte au aspect de bastonaș și ating dimensiuni impresionante, camuflându-se și stând complet nemișcate ore, chiar zile. Libelulele, pe de altă parte, sunt extrem de agile și de iuți, fiind capabile să se acupleze chiar în timpul zborului. Consultant de specialitate Alexandru Marinescu Traducere Anca Bănărescu Editor imagine Dragoș Oproiu Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca. Producător Oana Haşegan
 • 19:45
  Sport
 • 19:51
  Meteo
 • 19:56
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:00
  Telejurnal
  * Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 21:10
  Arhiva de Aur
  Teatru TV * O scrisoare pierdută de I L Caragiale Spectacol preluat de la teatrul „ Lucia Sturdza. Bulandra” In distributie: Victor Rebengiuc, Mariana Mihut, Fory Etterle, Petre Gheorghiu, Dem Radulescu, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Jean Reder, Simion Hetea, Stefan Banica, Aurel Cioranu Costume Doris Jurgea, Regia de montaj Alexandru Capuşneac, Operator sef Edwiga Adelman Regia artistica si decorurile Liviu Ciulei *Pierdută, o scrisorică de amor de la o persoană importantă, becher, către o doamnă din lumea "bună", dezlănţuie un bulversant cameleonism politic, care răvăşeşte toată urbea, în plină campanie de alegeri parlamentare. O viziune regizorala memorabila semnata de Liviu Ciulei. Caragiale , cu a sa scrisoare pierduta, revine in forta, la fel de proaspat si actual. Redactor George Mladen
 • 23:45
  Dosar România
  Realizator Cristina Ţilică Producător Răzvan Butaru
 • 00:45
  Profesioniştii... cu Eugenia Vodă
  ...cu Eugenia Vodă *Best of Invitată Maria Labiş Emisiune de Eugenia Vodă
 • 01:45
  Lumea azi
  Prezintă Ioana Dumitrescu Realizator Ioana Dumitrescu Producători: Anca Lăzărescu, Octavian Manciu
 • 02:15
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 02:40
  Sport
 • 02:50
  Meteo
 • 02:55
  Telejurnal
  Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 03:45
  Viaţa satului
  Partea I Producător Viorel Popescu
 • 05:00
  Viaţa satului
  Partea a II-a Producător Viorel Popescu
 • 05:55
  Imnul României