Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, la „Universul Credinței”
joi, 30 ianuarie 2020
Duminică, 2 februarie, ați urmărit o nouă ediție „Universul Credinței”, de la ora 07:00, pe TVR1, TVR Moldova, TVR Internațional și online pe TVR+. Prima parte a emisiunii începe la ora 7:00, iar cea de-a doua, de la ora 8:00.

Ediția din această duminică a fost prezentată de Andrei Victor Dochia.

În prima parte a emisiunii, puteți urmări: “Jurnalul Universul Credinței”:

Octava de rugăciune

În București și în alte capitale europene s-a desfășurat săptămâna trecută Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștină. Reprezentanții Bisericilor implicate în dialogul ecumenic s-au reunit în rugăciune pentru a da mărturie despre Hristos și despre învățătura Sa unei lumi marcate de secularism și ateism.  Un reportaj de Vlad Matache si Ciprian Dumea.

(w640)

Corespondență prin Skype, din Chile, cu jurnalistul Ciprian Dumea, care  se află într-o călătorie misionară în această țară în care activează trei preoți misionari franciscani români.

(w640)

Sfântul Iosif cel Milostiv

Vreme de douăzeci și șapte de ani, Mitropolitul Iosif Naniescu a păstorit cu multă vrednicie Mitropolia Moldovei. Poporul l-a numit Iosif cel Sfânt și Milostiv. Și asta pentru că sfințenia vieții și milostenia, pe care le-a cunoscut de tânăr, i-au marcat activitatea și existența. În vremurile de acum, dominate de materialism, egoism și individualism, Sfântul Iosif poate deveni un exemplu pentru fiecare dintre noi, aceia care dorim să ne unim cu semenii noștri prin iubire și milostenie. Un reportaj de Estela Dincă.

(w640)

Casă nouă pentru o familie nevoiașă

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, Parohia Ortodoxă Română Timișoara Iosefin și Fundația parohială „Preot Ioan Olariu”, sprijinite de preoții slujitori și de credincioși, începeau pe 24 iulie 2019 lucrările de construire a unei case pentru o familie nevoiașă din comuna Orțișoara. La 6 luni de la de la demararea lucrărilor a fost săvârșită slujba de binecuvântare a noii case, în prezența Părintelui Mitropolit Ioan al Banatului. A consemnat Ileana Gaiță.

(w640)

“Surparea ordinii creștine “

În urmă cu 20 de ani, părintele profesor Constantin Galeriu întemeia în parohia Sfântul Silvestru din capitală grupul „Conștiințe în slujirea cu iubire a Adevărului”. Erau invitați să conferențieze intelectuali mărturisitori, conștiințe creștine ale vremii, națiunii și Bisericii noastre. După plecarea la cele veșnice a părintelui Galeriu, în anul 2003, activitatea grupului a fost suspendată. Întâlnirile au fost reluate prin conferința cu tema “Surparea ordinii creștine“. Invitat:  jurnalistul Răzvan Bucuroiu. A consemnat Rafael Udriște.

Sfânta Matrona de la Moscova

În anul 2018, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat hotărârea de a înscrie în calendarul Bisericii noastre pe Sfânta Matrona de la Moscova. În cursul acestei săptămâni Catedrala Arhiepiscopală din Constanța a găzduit sfintele moaște ale Fericitei Matrona. A consemnat Estela Dincă.

(w640)

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi

În fiecare an, în data de 30 ianuarie, întreaga lume ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz și Ioan Gură de Aur, cei mai mari învățători și păstori ai Bisericii, care au trăit în secolul IV . După ani de dispute între comunitățile creștine, legate de cine este mai mare dintre cei trei ierarhi, s-a hotărât, în urma visului pe care l-a avut episcopul Ioan Evhaitul, ce a păstorit în timpul împăratului bizantin Alexios I Comnenul, ca în fiecare an, la data de 30 ianuarie, să se facă cinstirea comună a celor trei ierarhi.

(w640)

Ileana Gaiță, Paula Tăbîrcă și Estela Dincă ne vor relata cum au fost sărbătoriți acești trei mari sfinți ai ortodoxiei  în mai multe locuri din țară: Alba Iulia, Timișoara, Iași, Galați și Constanța.

Vom fi în direct prin skype de la Iași cu Arhimandrit Dosoftei Șcheul, Marele Eclesiarh al Catedralei, care ne va relata despre sărbătoarea Întâmpinării Domnului, care este și hramul Catedralei Mitropolitane.

La rubrica “Sărbătorile Săptămânii” Silviu Andrei Vlădăreanu ne va vorbi despre cele mai importante sărbători ale săptămânii pe care o începem.

(w640)

“Editorialul săptămânii” - jurnalistul Răzvan Bucuroiu va fi prezent prin skype pentru a ne spune punctul său de vedere asupra celor mai importante evenimente ale vieții duhovnicești, dar și ale realității ecleziale ale momentului.

(w640)

“Presarea presei”. Părintele Eugen Tănăsescu va face și în această ediție, în direct, prin Skype, o revistă a presei.

(w640)

În partea a II-a a emisiunii Universul Credinței, începând cu ora 8, puteți urmări:

Reportajul Universul Credinței, semnat de Paula Tăbîrcă, despre mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi, cel mai vizitat monument medieval din capitala Moldovei, fiind considerată o capodoperă a arhitecturii eclesiastice românești.

(w640)

“Bucuria Credinţei”. Părintele Constantin Necula și Andrei Victor Dochia încheie seria emisiunilor din Dobrogea cu o ediție specială realizată la Tulcea.

***

Producător: Andrei Victor Dochia

 • 09:30
  1, 2, 3 şi afli tot ce vrei!
  *Emisiune educativ-distractivă pentru copii. In fiecare sâmbătă dimineaţa, cât timp părinţii îşi beau în tihnă cafeaua, copiii vor avea parte de întalnirea mult asteptată cu prietenenii lor: Maia, Ioana, şoricelul Grig şi bufniţa Luni şi vor afla răspunsurile la nenumăratele lor „De ce-uri?“ Impreună învaţă şi se distrează. Realizator Irina Mohora Producător Mihaela Căciuleanu
 • 10:00
  Vreau să fiu sănătos!
  * Moderator Sonja Argint-Ionescu Suplimente indicate copiilor in perioade de examene Invitat-dr.Iolanda Vivisenco-medic primar pediatru, doctor in medicina-vorbim despre cum sa ii invatam pe copii sa respecte regulile de igiena Transplantul de cord Castraveti pentru diabetici Invitat-dr.Anca Mihalcea, medic sp.geriatru-despre stres si imbatranirea prematura Influenta postului asupra organimsului Crioterapia Invitat-prof.Alexandru Culcea-fondator al Scolii Intregului-despre rolul imaginilor in autocontrol Sport-Cum amelioram durerile de genunchi Tips-Cum desfacem mierea Jurnalişti: Carmen Vrabete, Dana Armasu, Grigore Vârsta A colaborat Alina Laura Anghel Regia artistică Luminiţa Iordănescu Producător Beatrice Cioba
 • 11:00
  Levintza prezintă
  *Emisiunea “Levintza prezintă” își propune să celebreze creativitatea, bunul gust și esteticul. Creatoarea de modă Doina Levintza face o incursiune în lumea stilului şi a eleganței, dar și a istoriei modei. Vom descoperi în această emisiune noile tendințe în fashion şi ce propuneri au creatorii internaționali pentru sezonul toamnă-iarnă 2020-2021, având în vedere perioada dificilă prin care trece întreaga lume. Realizatori: Doina Levintza, Claudia Nicolau Producător Luiza Fulea
 • 11:30
  #Creativ
  Realizator Claudia Spătărescu Producător Anamaria Pleşcan
 • 12:00
  Eu pot!
  Prezintă Anca Mazilu * Emisiunea aceasta este o poartă către o viaţă mai senină. Este un curs condensat despre linişte şi fericire. Pentru că fericirea este noua formă de succes! Realizator şi producător Anca Mazilu
 • 13:00
  Ediţie specială
  *Bilant cazuri coronavirus Transmisiune directa
 • 13:15
  Exclusiv în România
  Producători: Cristina Madgeru, Marin Găbudean
 • 14:00
  Telejurnal
  * Sport*Meteo Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Producător Violeta Iorgulescu
 • 14:30
  Ora regelui
  * Producător Lidia Voicu
 • 15:30
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 16:00
  Lumea azi
  *Prezintă Ioana Dumitrescu Realizator Ioana Dumitrescu Producători: Anca Lăzărescu, Octavian Manciu Transmisiune directă
 • 16:30
  Banii tăi
  Prezentator şi realizator Monica Ghiurco Producător Otilia Găinar Transmisiune directă
 • 17:00
  Vedeta populară
  (I)Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 17:55
  Vedeta populară
  (II) Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 18:50
  Teleenciclopedia
  Gustave Courbet-atelierul artistului (ep.2/2) (R din 13.06.2020) Pentru chipurile din tabloul Atelierul artistului, Gustave Courbet a recurs și la tehnica fotografiei. Deși intenția critică a pânzei e de necontestat, lucrarea nu și-a dezvăluit toate tainele și contradicțiile-cum însuși autorul afirma: „Tabloul e destul de misterios. Să ghicească cine ce vrea.” Consultant de specialitate acad. Răzvan Theodorescu Lectura Mihai Gruia Sandu Editor imagine Dragoș Oproiu * Războiul Rece (ep. 3/5) (R din 14.03.202) După nici jumătate de an de la Conferința de la Ialta, o altă conferință-cea de la Potsdam-reconfigura taberele. Înfrânt în alegeri, Winston Churchill a fost înlocuit de laburistul Clement Attlee-moment ce marca intrarea Marii Britanii într-un con de umbră. Tot atunci, Harry Truman afla despre reușita testării primei bombe atomice (Proiectul Trinity). În estul Europei, Stalin își continua marșul triumfal al comunismului prin alegeri trucate și lovituri de stat „cosmetizate”. Consultant de specialitate: General dr. Mihail E. Ionescu Lectura Iulia Verbancu. Traducere Sanda Sersescu Editor imagine Dragoș Oproiu * Ochiul Beiului și Cascada Beușnița În partea de sud a Munţilor Aninei, din judeţul Caraş-Severin, se află Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița-loc cu misterioase și neasemuit de frumoase comori, precum Ochiul Beiului și Cascada Beușnița. Lectura Mircea Neacșa Editori imagine: Cornel Tudorache, Dragoș Oproiu * Insectele (ep. 3/5) (R din 16.11.2019)- Fluturii (ordinul Lepidoptera) își asigură cele mai bune căi de adaptare și supraviețuire de-a lungul fiecărui stadiu al evoluției. Tactica simulării este folosită de aproape toate speciile, vertebrate sau nevertebrate. Unele insecte au aspect de bastonaș și ating dimensiuni impresionante, camuflându-se și stând complet nemișcate ore, chiar zile. Libelulele, pe de altă parte, sunt extrem de agile și de iuți, fiind capabile să se acupleze chiar în timpul zborului. Consultant de specialitate Alexandru Marinescu Traducere Anca Bănărescu Editor imagine Dragoș Oproiu Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca. Producător Oana Haşegan
 • 19:45
  Sport
 • 19:51
  Meteo
 • 19:56
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:00
  Telejurnal
  * Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 21:10
  Arhiva de Aur
  Teatru TV * O scrisoare pierdută de I L Caragiale Spectacol preluat de la teatrul „ Lucia Sturdza. Bulandra” In distributie: Victor Rebengiuc, Mariana Mihut, Fory Etterle, Petre Gheorghiu, Dem Radulescu, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Jean Reder, Simion Hetea, Stefan Banica, Aurel Cioranu Costume Doris Jurgea, Regia de montaj Alexandru Capuşneac, Operator sef Edwiga Adelman Regia artistica si decorurile Liviu Ciulei *Pierdută, o scrisorică de amor de la o persoană importantă, becher, către o doamnă din lumea "bună", dezlănţuie un bulversant cameleonism politic, care răvăşeşte toată urbea, în plină campanie de alegeri parlamentare. O viziune regizorala memorabila semnata de Liviu Ciulei. Caragiale , cu a sa scrisoare pierduta, revine in forta, la fel de proaspat si actual. Redactor George Mladen
 • 23:45
  Dosar România
  Realizator Cristina Ţilică Producător Răzvan Butaru
 • 00:45
  Profesioniştii... cu Eugenia Vodă
  ...cu Eugenia Vodă *Best of Invitată Maria Labiş Emisiune de Eugenia Vodă
 • 01:45
  Lumea azi
  Prezintă Ioana Dumitrescu Realizator Ioana Dumitrescu Producători: Anca Lăzărescu, Octavian Manciu
 • 02:15
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 02:40
  Sport
 • 02:50
  Meteo
 • 02:55
  Telejurnal
  Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 03:45
  Viaţa satului
  Partea I Producător Viorel Popescu
 • 05:00
  Viaţa satului
  Partea a II-a Producător Viorel Popescu
 • 05:55
  Imnul României