loader
Foto

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, la „Universul Credinței”

Duminică, 2 februarie, ați urmărit o nouă ediție „Universul Credinței”, de la ora 07:00, pe TVR1, TVR Moldova, TVR Internațional și online pe TVR+. Prima parte a emisiunii începe la ora 7:00, iar cea de-a doua, de la ora 8:00.

 

Andrei - Victor Dochia
Universul credinţei

Ediția din această duminică a fost prezentată de Andrei Victor Dochia.

În prima parte a emisiunii, puteți urmări: “Jurnalul Universul Credinței”:

Octava de rugăciune

În București și în alte capitale europene s-a desfășurat săptămâna trecută Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștină. Reprezentanții Bisericilor implicate în dialogul ecumenic s-au reunit în rugăciune pentru a da mărturie despre Hristos și despre învățătura Sa unei lumi marcate de secularism și ateism.  Un reportaj de Vlad Matache si Ciprian Dumea.

(w882)

Corespondență prin Skype, din Chile, cu jurnalistul Ciprian Dumea, care  se află într-o călătorie misionară în această țară în care activează trei preoți misionari franciscani români.

(w882)

Sfântul Iosif cel Milostiv

Vreme de douăzeci și șapte de ani, Mitropolitul Iosif Naniescu a păstorit cu multă vrednicie Mitropolia Moldovei. Poporul l-a numit Iosif cel Sfânt și Milostiv. Și asta pentru că sfințenia vieții și milostenia, pe care le-a cunoscut de tânăr, i-au marcat activitatea și existența. În vremurile de acum, dominate de materialism, egoism și individualism, Sfântul Iosif poate deveni un exemplu pentru fiecare dintre noi, aceia care dorim să ne unim cu semenii noștri prin iubire și milostenie. Un reportaj de Estela Dincă.

(w882)

Casă nouă pentru o familie nevoiașă

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, Parohia Ortodoxă Română Timișoara Iosefin și Fundația parohială „Preot Ioan Olariu”, sprijinite de preoții slujitori și de credincioși, începeau pe 24 iulie 2019 lucrările de construire a unei case pentru o familie nevoiașă din comuna Orțișoara. La 6 luni de la de la demararea lucrărilor a fost săvârșită slujba de binecuvântare a noii case, în prezența Părintelui Mitropolit Ioan al Banatului. A consemnat Ileana Gaiță.

(w882)

“Surparea ordinii creștine “

În urmă cu 20 de ani, părintele profesor Constantin Galeriu întemeia în parohia Sfântul Silvestru din capitală grupul „Conștiințe în slujirea cu iubire a Adevărului”. Erau invitați să conferențieze intelectuali mărturisitori, conștiințe creștine ale vremii, națiunii și Bisericii noastre. După plecarea la cele veșnice a părintelui Galeriu, în anul 2003, activitatea grupului a fost suspendată. Întâlnirile au fost reluate prin conferința cu tema “Surparea ordinii creștine“. Invitat:  jurnalistul Răzvan Bucuroiu. A consemnat Rafael Udriște.

Sfânta Matrona de la Moscova

În anul 2018, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat hotărârea de a înscrie în calendarul Bisericii noastre pe Sfânta Matrona de la Moscova. În cursul acestei săptămâni Catedrala Arhiepiscopală din Constanța a găzduit sfintele moaște ale Fericitei Matrona. A consemnat Estela Dincă.

(w882)

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi

În fiecare an, în data de 30 ianuarie, întreaga lume ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz și Ioan Gură de Aur, cei mai mari învățători și păstori ai Bisericii, care au trăit în secolul IV . După ani de dispute între comunitățile creștine, legate de cine este mai mare dintre cei trei ierarhi, s-a hotărât, în urma visului pe care l-a avut episcopul Ioan Evhaitul, ce a păstorit în timpul împăratului bizantin Alexios I Comnenul, ca în fiecare an, la data de 30 ianuarie, să se facă cinstirea comună a celor trei ierarhi.

(w882)

Ileana Gaiță, Paula Tăbîrcă și Estela Dincă ne vor relata cum au fost sărbătoriți acești trei mari sfinți ai ortodoxiei  în mai multe locuri din țară: Alba Iulia, Timișoara, Iași, Galați și Constanța.

Vom fi în direct prin skype de la Iași cu Arhimandrit Dosoftei Șcheul, Marele Eclesiarh al Catedralei, care ne va relata despre sărbătoarea Întâmpinării Domnului, care este și hramul Catedralei Mitropolitane.

La rubrica “Sărbătorile Săptămânii” Silviu Andrei Vlădăreanu ne va vorbi despre cele mai importante sărbători ale săptămânii pe care o începem.

(w882)

“Editorialul săptămânii” - jurnalistul Răzvan Bucuroiu va fi prezent prin skype pentru a ne spune punctul său de vedere asupra celor mai importante evenimente ale vieții duhovnicești, dar și ale realității ecleziale ale momentului.

(w882)

“Presarea presei”. Părintele Eugen Tănăsescu va face și în această ediție, în direct, prin Skype, o revistă a presei.

(w882)

În partea a II-a a emisiunii Universul Credinței, începând cu ora 8, puteți urmări:

Reportajul Universul Credinței, semnat de Paula Tăbîrcă, despre mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi, cel mai vizitat monument medieval din capitala Moldovei, fiind considerată o capodoperă a arhitecturii eclesiastice românești.

(w882)

“Bucuria Credinţei”. Părintele Constantin Necula și Andrei Victor Dochia încheie seria emisiunilor din Dobrogea cu o ediție specială realizată la Tulcea.

***

Producător: Andrei Victor Dochia

17:00 Gări de poveste

(redifuzare) Gări în oraşe port

Producător Ruxandra Ţuchel

18:00 Clanul Kennedy

Serial * (THE KENNEDYS-SUA, 2011)

Cu: Greg Kinnear, Katie Holmes, Tom Wilkinson, Barry Pepper

Episodul 6

* Dramă. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

*4 premii Emmy 2011 (pentru cel mai bun actor într-o miniserie-Barry Pepper, pentru coafură, machiaj şi mixaj de sunet)

X

 
Cu „Ora Regelui” pornim într-o călătorie lungă de 150 de ani

În România trenurilor întârziate și a infrastructurii cu durata de viață depașită, jurnalista Irina Luca ne spune povestea construirii firului de ...

Florina Constantinescu: „Aş fi concurat, dacă mă lăsa mama...”

„Vedeta familiei”, show-ul micilor vedete muzicale, continuă la TVR 1 cu sezonul al doilea. În fiecare dimineaţă de sâmbătă, de la 9.30 (şi în ...

Mega-incendiile, o ameninţare globală – documentar în premieră la TVR1 | VIDEO

Joi, 23 martie, ora 21.00, la TVR1 și online pe TVR+, vedem documentarul „Mega-incendiile (INCENDIES GÉANTS ENQUÊTE SUR UN NOUVEAU FLÉAU - ...