loader
Foto

Galerie foto

Sora lui Aurel Vlaicu, prima „aviatoare din lume” | VIDEO

Avea aproape 5 ani, iar Aurel Vlaicu a luat-o să o „daine” cu planorul construit în şura casei părinteşti. Cea de-a opta ediţie a emisiunii „Adevăruri despre trecut” a fost despre Aviaţia Militară Română.

 

Adevăruri despre trecut

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

„Avion cu motor / Ia-mă şi pe mine-n zbor”! Aşa cântă fermecaţi toţi copiii privind avioanele ce lasă dâre albe desenate pe albastrul cerului. Lucru deloc imposibil azi. Cu un bilet de avion, poţi călători aproape oriunde îţi doreşti în lumea mare.

Nu la fel se întâmpla cu mai bine de 100 de ani în urmă. Dar Valeria Vlaicu, sora cea mică a pilotului Aurel Vlaicu, a fost printre norocoşii acestei lumi! Ea poate fi considerată prima „aviatoare din lume”.

(w882)

Valeria Vlaicu, sora pilotului Aurel Vlaicu

Folosind planorul, făurit împreună cu fratele său, Ion, în şura casei părinteşti, Aurel Vlaicu şi-a aşezat surioara de nici 5 ani atunci, în cochilia planorului, în scorbura ce avea să fie numită apoi carlingă (în noua tehnică a construcţiilor aeronautice ce atunci se năştea), înlocuind buturuga folosită.

Într-un interviu pentru emisiunea Televiziunii Române Album duminical din 1974, sora lui Aurel Vlaicu mărturisea cum a fost să zboare pentru prima dată, deşi avea doar 4 anişori: „Am venit de-acasă după fratele meu şi i-am zis să mă daine şi pe mine. El m-a luat în braţe, m-o pus acolo în avion şi băieţii au tras de funii, iar avionul s-o ridicat. Şi mie tare mi-o plăcut acolo sus, în avion, că mă daină (leagănă) şi pe mine! Şi mi-o părut tare bine”.

Pe lângă acest interviu, la Adevăruri despre trecut din 4 noiembrie, ați putut asculta, graţie bogatei arhive a TVR, declaraţiile fiului Valeriei Vlaicu, poveştile mecanicului lui Aurel Vlaicu, cel care l-a ajutat la construirea primelor sale avioane – Vlaicu I şi Vlaicu II, dar şi mărturisirile nepoatei lui Aurel Vlaicu, Maria Osain (într-un scurt interviu realizat în luna august a acestui an) despre cum au fost persecutaţi urmaşii inventatorului şi pilotului român de către regimul comunist.

(w882)

Maria Osain, nepoata lui Aurel Vlaicu

La 25 august 1910, Aurel Vlaicu a fost primul pilot care a zburat peste o capitală. S-au scurs 110 ani de la acel moment unic, emoţionant, când întreg Bucureştiul l-a aclamat. Şi tot 110 ani s-au împlinit de când România a devenit a doua ţară din lume, după Franţa, care a transmis un mesaj militar cu ajutorul zborului. În 27 septembrie 1910, Aurel Vlaicu a reuşit să transporte cu avionul său, Vlaicu I, un mesaj cifrat, de la Slatina la Piatra-Olt. Tot în acest an, 2020, se împlineşte un secol de la înfiinţarea „Aeroclubului Regal al României”. Şi, de asemenea, sunt 40 de ani de când, pe cerul, dar şi pe pământul Africii, urmaşii lui Vlaicu au reprezentat „raza de lumină” a Aviației Militare Române.

(w882)

Într-un nou episod al seriei Adevăruri despre trecut, realizatoarea Roxana Iordache ne-a propus o privire plină de culoare asupra şcolii române de aviaţie, deşi unele imagini din Arhiva TVR au păstrat mărturii în alb şi negru ale momentelor importante ale aviaţiei române.

Ediţia a opta a sezonului 10 Adevăruri despre trecut ne-a dezvăluit şi povestea misterioasă a şcolii de pilotaj care a format aviaţia militară angoleză, misiune care a primit numele de cod „Sirius”. „Misiunii Sirius” i se datorează înfiinţarea „Şcolii Naţionale de Aviaţie Militară din Angola”.

Ce a însemnat „Operaţiunea Sirius”?

(w882)

Nicolae Ceauşescu dorea cu orice preţ ca România să nu mai aibă nicio datorie externă. Războiul civil din Angola, o confruntare locală între comuniştii aflaţi la putere şi rebelii din mişcarea UNITA, sprijiniţi de SUA, i s-a părut fostului dictator un mod de a mai aduna nişte milioane de dolari. S-a oferit să închirieze africanilor o şcoală de pilotaj care să pregătească formarea unei aviaţii militare angoleze. Scopul misiunii, care a primit numele de cod „Sirius”, era să antreneze soldaţi, iar avioanele rămâneau armatei angoleze.

(w882)

Nicolae Ceauşescu se considera un reprezentant de marcă al pacifismului mondial, şi tocmai de aceea operaţiunea a avut un caracter secret, iar aviatorii au fost „metamorfozaţi” în consilieri civili ai unei firme a Securităţii, „Romconsult”. În februarie 1981, cei aproximativ 150 de români, majoritatea militari, dar şi câţiva civili, au fost trimişi în baza din oraşul Negage. În Angola, şi-a pierdut viaţa maiorul-instructor de zbor Gheorghe Preda. Mai multe despre ce a însemnat „Operaţiunea Sirius”, în ediţia din 4 noiembrie Adevăruri despre trecut.

Realizator - Roxana Iordache

Producător - Raluca Rogojină

15:00 Opre Roma

* Emisiune cu şi despre comunitatea romă

Copiii si teatru, filme care pot schimba vieti, educatie non-formala, renasterea scolilor de meserii si parteneriate cu institutii ale statului, sunt subiectele editiei. Dedicam luna martie femeii rome, cea care mentine familia, conserva viitorul comunitatii si educa mostenitorii traditiilor si culturii rome. Invitata emisiunii va fi alaturi de noi una dintre cele mai cunoscute reprezentante a minoritatii rome. Mariana Buceanu Costache, consilier in cadrul Agentiei Nationale pentru Romi.

Producători: Anamaria Bobe Tecuceanu, Oana Roşca Creţulescu

15:55 EURO polis

*Emisiune despre comunitățile etnice din România

Producător Nicoleta Epure

 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Spectacolul eveniment „Regele moare”, cu Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ, se vede la TVR 1 | VIDEO

Este încă o şansă pentru telespectatori de a urmări, de acasă, un spectacol de o emoţie copleşitoare din repertoriul Teatrului Naţional ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

 

#tvr1