loader
Foto

Spectacolul eveniment „Regele moare”, cu Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ, la TVR 1 | VIDEO

Încă o şansă pentru telespectatori de a urmări, de acasă, un spectacol de o emoţie copleşitoare din repertoriul Teatrului Naţional Bucureşti. Duminică, 31 martie, de la ora 21.00, la TVR 1,  am intrat în universul fascinant al spectacolului, într-o seară specială de teatru TV.

 

Pentru a marca 30 de ani de la trecerea în nefiinţă a scriitorului Eugène Ionesco, precum şi Ziua Mondială a Teatrului, celebrată recent, Televiziunea Română şi Teatrul Naţional Bucureşti readuc pe micul ecran o producţie teatrală de excepţie, „Regele moare”, în interpretarea magistrală a actorilor Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ. Piesa poate fi urmărită la TVR 1 duminică, 31 martie, de la ora 21.00.

.
Scrisă în limba franceză de Eugène Ionesco şi tradusă în limba română de Vlad Russo și Vlad Zografi, piesa este considerată una dintre creațiile remarcabile ale dramaturgului și este o explorare a temelor legate de moarte și existență.

(w500)
.
„Regele moare”, spectacol regizat de Andrei și Andreea Grosu, reprezintă o experiență teatrală intensă. Într-o lume în care absurdul devine realitate, un rege - un om obișnuit -, se confruntă cu inevitabilitatea morții. Cu toate că nu se poate  pregăti cu adevărat pentru această călătorie, regele trăiește într-un univers neobişnuit. În timp ce moartea își face simțită prezența, lumea din jur se dezintegrează sub ochii săi. El trece prin etape de negare, acceptare, egoism, orgoliu, luciditate și apoi din nou negare - toate acestea culminând într-o falsă resemnare a muritorului, deoarece nimeni nu își poate accepta cu adevărat sfârșitul.

Distribuția spectacolului include, alături de cele două simboluri ale teatrului şi cinematografiei româneşti - Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuț, în rolurile principale, alte nume mari de actori precum: Ana Ciontea, Șerban Pavlu, Florentina Țilea și Richard Bovnoczki.

(w500)
.
„Piesa asta, Regele moare, nu mi s-a părut absurdă. Mi s-a părut o poveste de viaţă pe care o vom trăi cu toţii, fiecare, şi pe care mulţi au trăit-o, dar nu mai pot să ne comunice. Este o experienţă pe care înainte de a o face în viaţă, am făcut-o în piesa asta. Mă pregătesc exact pentru ce se pregăteşte şi Beranger, eroul pe care îl joc eu: exact pentru despărţirea de lumea asta şi plecarea într-un voiaj din care întoarcerea nu este planificată. Aşa că, sunt fericit că joc acest spectacol”, a declarat, în exclusivitate, maestrul Victor Rebengiuc, interpretul personajului principal.

„Pentru mine personal, „Regele moare”, este cel mai drag spectacol pe care l-am jucat vreodată la Teatrul Naţional”, a adăugat marea actriţă Mariana Mihuţ.

(w500)
.
„E un spectacol cu Victor Rebengiuc şi pentru mine, Victor Rebengiuc a fost aşa, un fel de a doua şcoală, a doua facultate. Am terminat facultatea, la Universitate şi apoi am intrat la Bulandra, unde l-am cunoscut pe Victor Rebengiuc, ca actor pe scenă şi coleg, mă rog, păstrând proporţiile pentru... şi coleg, şi atunci am jucat mult şi nu m-am săturat niciodată să joc cu el pe scenă. Şi mi-e foarte greu să separ spectacolul de personalitatea dumnealui şi de felul său de a face teatru. Şi, din punctul meu de vedere, spectacolul reprezintă, în primul rând pentru mine, o întâlnire, din nou şi din nou şi din nou, cu Victor Rebengiuc!”, mărturiseşte Şerban Pavlu - în „Regele moare”, în rolul doctorului, care e şi chirurg, călău, bacteriolog și astrolog.

„Pentru noi, Regele moare e un spectacol care înseamnă imens de mult în formarea noastră şi aici vorbesc nu doar despre partea profesională, ci şi de partea umană. Am avut parte de una dintre cele mai frumoase întâlniri din viaţa noastră: cu domnul Rebengiuc, cu doamna Mihuţ, cu Ana Ciontea, cu Şerban (Pavlu), o reîntâlnire şi cu Ricky (Richard Bovnoczki...) şi cu Flori – Florentina Ţilea, după prima noastră întâlnire cu ea şi ni s-a părut că a fost Jackpot, aşa. Chiar credem că a fost distribuţia ideală, a fost un lucru cursiv şi blând, un exerciţiu din care am învăţat enorm. S-a construit organic şi firesc, din toate părţile. A fost un lucru de echipă fantastic, care rămâne pentru noi un moment foarte mare în viaţa noastră”, a declarat Andreea Grosu, care, împreună cu Andrei Grosu semnează regia spectacolului „Regele moare”.

(w882).
.
Vă invităm, aşadar, duminică seară, de la ora 21.00, să explorăm împreună universul fascinant al spectacolului, într-o seară specială de teatru TV, prezentat de Casa de Producție a TVR. Este încă o şansă pentru telespectatori de a urmări de acasă un spectacol de o emoţie copleşitoare din repertoriul Teatrului Naţional Bucureşti.

TVR CULTURAL a difuzat în premieră spectacolul „Regele moare”, sâmbătă, 30 septembrie 2023.

 

 

 

 

11:00 Vedeta familiei

* Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Toti cei 32 de campioni au dovedit ca sunt cei mai buni si ca merita trofeul emisiunii oferit de juriul de profesionisti.

Acum este momentul sa castige inimile oamenilor obisnuiti(medici, profesori, manageri, ingineri, studenti, asistentietc..)

Cei care vor decide cine merita marele premiu si titlul“Campionul publicului” sunt 12 jurati, oameni obisnuiti, care nu au specializare in domeniul muzical.

Jurnalist Iulia IoaniţoaiaRegia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

12:30 Vis sau realitate? (R)

Prezintă Sebastian Felix Topescu

Regizor Iulia Stoian

Producător tv Mihai Răzuş

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1