loader
Foto

Galerie foto

„Suntem conştienţi că ţine şi de noi să apropiem publicul tânăr de muzica clasică”

E convingerea unuia dintre cei trei tineri şi talentaţi violoncelişti români, premiaţi la cele mai importante concursuri de muzică clasică. Cornelius Zirbo, Constantin Borodin şi Ștefan Cazacu au fost invitaţii Marinei Constantinescu la „Nocturne”, pe TVR 1.

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Duminică, la „Nocturne”, Marina Constantinescu a stat de vorbă cu trei tineri şi foarte talentaţi violoncelişti, premiaţi la cele mai importante concursuri de muzică clasică – Cornelius Zirbo, Constantin Borodin şi Ștefan Cazacu.

(w882)

Cornelius s-a născut la Cluj, acum 24 de ani. I-a fost foarte greu să plece de acasă, a pierdut multe relaţii de prietenie, dar a fost nevoit să facă această alegere pentru că, pe atunci, Clujul nu avea o şcoală care să „producă violoncelişti de calitate”. S-a transferat la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”, București, urmând ulterior studiile de licență în cadrul Universității Naționale de Muzică București, la clasa maestrului Marin Cazacu. După ani şi ani de studiu şi disciplină, Cornelius se poate lăuda că, alături de instrumentul faţă de care nu a simţit dragostea din prima, a cucerit publicul de pe patru continente.

„Simt că a crescut interesul pentru muzică clasică (...) Oamenii conştientizează mai mult importanţa spiritualului”, este de părere Cornelius Zirbo. Cu toate acestea, tânărul violoncelist recunoaşte: „Am obosit de atâta zbatere. Mi-am propus să fac totul foarte bine şi să nu mă gândesc la ziua de mâine”, Cornelius Zirbo.

Constantin Borodin, cel care crede despre Bach că înseamnă „rugăciune”, s-a născut în Republica Moldova, la Chişinău, în 1994. După absolvirea liceului, Constantin s-a mutat la București și a început studiile la clasa profesorului Marin Cazacu. De-a lungul anilor, a beneficiat de două burse Erasmus ce i-au permis aprofundarea studiilor muzicale: prima, la Conservatorul Regal din Gent, iar a doua, la Universitatea de Arte din Berlin.

(w882)

„Suntem conştienţi că ţine şi de noi să apropiem publicul tânăr de muzica clasică”, afirmă tânărul şi talentatul Constantin Borodin.

Născut în anul 1994, Ştefan Cazacu şi-a început la doar 6 ani formarea muzicală, alături de tatăl său, cunoscutul violoncelist Marin Cazacu. A urmat studiile de licență și de master la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa unui alt important violoncelist român: Răzvan Suma.

(w882)

„Ideea de performanţă rimează cu sacrificiul”, spune Ştefan Cazacu. Pentru el, începuturile ca violoncelist nu au fost sigure, dimpotrivă. Abia în clasa a zecea, datorită profesoarei sale, a hotărât că acest instrument reprezintă drumul în viaţă.

Duminică seara, la „Nocturne”, ne-am bucurat sufletele cu trei dintre cei mai de succes tineri, cu har enorm, ai acestei ţări şi am încercat să aflăm dacă mai este artistul un susţinător al comunităţii sau ar trebui să fie exact invers? Sau, poate, soluţia este o îngemănare a celor două variante...​

 

21:00 Vis la Paris

Moderatori: Irina Păcurariu şi Costin Deşliu

Invitaţi:

Mihai Covaliu, Preşedinte COSR,

George Boroi, Comitetul executiv COSR-secretar general

Octavian Morariu-preşedinte Rugby Europe , membru CIO, fost preşedinte COSR

Ana Maria Brânză, Virgil Ianţu

Producători: Daniela Enăchescu şi Valentina Stelescu

22:55 Jocurile Olimpice

*Învingătorii. Episodul 5

Producător Daniela Enăchescu

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Sâmbăta Mare vă invităm să cunoașteți ”Doctori fără de arginți”. Într-o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”, de la ora 7:00, pe TVR 1.

 

#tvr1