loader
Foto

Galerie foto

Târgul de la Fechetău. În căutare de comori sau doar de chilipiruri | VIDEO

Duminică, 30 octombrie, de la ora 15:30, la TVR 1, Cristi Tabără ne-a propus să descoperim noi destinaţii "Exclusiv în România".

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

În acest nou episod "Exclusiv în România" am descins în forță la Târgul de Antichități și Vechituri de la Negreni, județul Cluj.

Este cel mai mare târg de acest fel din Sud-Estul Europei și se ține în fiecare an în a doua săptămână a lunii octombrie. Târgul de la Fechetău, cum este el cunoscut de către localnici, are o tradiție de secole și este raiul colecționarilor de vechituri.

(w882) 77uuu

(w882) 2

Se spune că nimeni nu a plecat vreodată de la târg fără să vândă sau să cumpere ceva. Mii de oameni vin la acest târg - în căutare de comori sau doar de chilipiruri.

În apropiere de Negreni se află cetatea de la Bologa, o fortăreață strategică, ce a fost construită ȋn urmă cu peste de 700 de ani, cu rolul de a proteja defileul Crișului Repede. După ani de zile în care a stat în paragină, cetatea a fost reabilitată, iar acum este deschisă publicului.

(w882) 3

Tot la Bologa am vizitat o moară veche de 150 de ani. Șase generații de morari au dat o pâine bună oamenilor din zonă, însă în ultimii ani nimeni nu a mai venit să macine cereale.

Florica Geran, ultima morăriță din Bologa, nu a distrus moara și, împreună cu fiica ei, Mihaela Potra, au transformat moara și vâltoarea familiei într-un veritabil muzeu al satului. Astăzi, moara din Bologa este o poveste de succes!

(w882) uuii

De la Bologa ne-am întors la Negreni, unde “Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni” ne-a încântat cu dansuri și cântece tradiționale.

(w882) 4

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

22:30 Vis sau realitate?

Prezintă Sebastian Felix Topescu

În acest nou sezon, Basti Țopescu îşi propune să fie și mai aproape de telespectatori, oferindu-le o pauză pentru a visa. În fiecare ediție, Basti se transformă în „creatorul de visuri”, invitând câte o celebritate să pășească alături de el în lumea fanteziei, pentru a-și împlini visul cel mai nebunesc pentru o zi. Datorită formatului nou și calității emisiunii, "Vis sau Realitate" a fost nominalizată la categoria “Original Formats” în cadrul premiilor “Pitch and Play Live!” și se bucură de un succes în continuă creștere.

Invitat Dan Frînculescu

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

23:00 Cu ai mei! (R)

Interviuri realizate într-o atmosferă relaxată cu vedete ale folclorului românesc, despre viaţa lor de dincolo de scenă.

Producător Iuliana Tudor

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1