loader
Foto

„Teatrul nu este arta cuvântului, este arta acţiunii”

Luni, 14 decembrie, invitaţii Marinei Constantinescu la Nocturne - regizorul David Esrig şi actorul Florin Vidamski - au explicat „Drumul spre spectacol prin metoda David Esrig". Luni, 14 decembrie, de la ora 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În decembrie 2004, Marina Constantinescu realiza o ediţie Nocturne de excepţie cu marele actor Gheorghe Dinică. Întâlnirea de atunci se desprindea de momentul prezent, cei doi evocând, într-un exerciţiu de memorie personală, dar şi teatrală, vremurile în care actoria însemna un travaliu al minţii, al trupului şi al cuvântului. Adică toate cele enumerate în sintagma unanim acceptată: „metoda de lucru a lui David Esrig". Ediţia de luni, 14 decembrie a emisiunii Nocturne reprezintă împlinirea unui vis al Marinei Constantinescu. În studioul Nocturnelor poposesc regizorul David Esrig şi actorul Florin Vidamski, autorul cărţii „Drumul spre spectacol prin metoda David Esrig", lansată anul acesta în cadrul Festivalului Naţional de Teatru. Nocturne se difuzează luni, 14 decembrie, de la 23.30, la Nocturne de la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Regizorul David Esrig, personalitate marcantă a anilor '60-'70, obosit să i se tot interzică proiectele, s-a stabilit în străinătate. Dorinţa de a trăi liber a privat publicul mai tânăr de reale opere de artă, jucate dupa metoda elaborată de maestru.

(w882)

„Datorită unor actori ca Dinică şi Moraru, am reuşit să transform în realitate nişte visuri ale mele care mă ardeau pe interior", spune regizorul David Esrig. În foarte puţine linii, metoda Esrig presupune descompunerea textului, înseamnă laboratorul care duce la esenţa cuvântului, la descoperirea acţiunii ce aşteaptă în spatele unui script. E nevoie de minuţiozitate, răbdare, „aşezare” pe text, lucruri atât de rare în agitaţia contemporană. Sau, după cum însuşi regizorul o defineşte, „drumul de la informaţie la inspiraţie."

După 11 ani de la ediţia în care Gheorghe Dinică îl evoca atât de frumos pe mentorul său, David Esrig se destăinuie Marinei Constantinescu: „Uitându-te la societatea comunistă, n-avea cum să nu te apuce dorul de autentic."

(w882)

La Nocturne de la TVR, Florin Vidamski ne vorbeşte despre relaţia maestru-discipol, construită pas cu pas, despre munca de la ATHANOR, academia de teatru şi film înfiinţată de Esrig, locul unde au luat naşstere generaţii întregi de actori germani. „Drumul către Athanor a fost iniţiatic, relatia cu maestrul s-a amplificat", punctează Florin Vidamski.

„Teatrul nu este arta cuvântului, este arta acţiunii", crede David Esrig. Despre libertate şi responsabilitate, într-un fragment din istoria teatrului, luni seară, de la 23.30, la Nocturne de la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

(w882)

Despre Nocturne:

De peste 14 ani, Nocturne intră în sufletele acelor oameni pentru care speranţa într-o lume mai bună nu a încetat să existe. Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1 şi TVR HD.

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile."

Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe TVR+, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe facebook.com/NocturneTVR.

 

 

18:00 Punctul critic

Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala.

Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

Prezintă Bogdan Muzgoci

Co-moderator Nadine Vlădescu-jurnalist TVR

*Predicţiile, între ştiinţă şi pseudoştiinţă

Invitaţi:

Prof. Adrian Mitroi, doctor in finante comportamentale,

Psiholog Radu Lecca,

Anca Dimancea, specialist Feng Shui

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik,

Raluca Alecu

Producatori: Raluca Neagu, Florenţa Dăscălescu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1