loader
Foto

Galerie foto

Teleenciclopedia: Odiseea vulcanilor

Sâmbătă, 10 noiembrie, de la ora 19:00 aflăm cum a apărut jucăria kendama, descoperim stilul pictorului Delacroix, continuăm povestea cailor Namibieni şi facem o călătorie pe îndepărtatele insule vulcanice.

 

Teleenciclopedia

EUGÈNE DELACROIX – „FEMEI DIN ALGER ÎN APARTAMENTUL LOR” (ep.2/2)

În anul 1832, Eugène Delacroix devenea primul pictor francez care ajungea în Maroc și, totodată, căruia i se îngăduia să viziteze un harem. Grație tabloului său realist, dar și romantic în spirit, “Femei din Alger în apartamentul lor”, spectatorul pătrundea într-o lume nouă, lipsită de stereotipurile vremii.

Reluare din 21.04.2018

CAII NAMIBIENI (ep.3/5)

Continuăm povestea uimitorilor „supravieţuitori” din Deşertul Namib: 150 de cai, descendenţi ai celor folosiţi de armatele germană şi sud-africană, în Primul Război Mondial; pe lângă ei vom întâlni: șacali cu spate negru (Canis mesomelas), urși de mare cu capă, dar și găinuşe de nisip – atrase de singurul puț din Garub; în final, un cal bătrân e gata să „capituleze”, după ce a străbătut zeci de kilometri, în căutarea mănunchiurilor de iarbă uscată.

Reluare din 14.04.2018

DESPRE JUCĂRII. BILBOQUET

În secolul al XVI-lea, Bilboquet cucerea Europa, dar mai ales Franța. Japonezii l-au descoperit, și ei, în anul 1600, schimbându-i numele în kendama. Inițial „instrument” de antrenament pentru samurai, a căpătat, treptat, binecunoscuta formă actuală, foarte apreciată de copii!

Reluare din 21.04.2018

SUBIECTUL 4: ODISEEA VULCANILOR (ep. 4/9)

Pe îndepărtatele insule vulcanice, izolate timp de secole, fauna și vegetația au căpătat caracteristici unice. Zonele create de cele mai multe dintre punctele fierbinți au devenit nucleele unor medii cu o biodiversitate incredibilă, fiecare cu specii endemice și propriul lanț trofic.

Reluare din 21.04.2018

 

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

Emisiunea se transmite 10.11.2018, pe TVR1, la ora 19:00. Reluare în 11.11.2018, TVR 1, ora 06:30.

 

 

15:00 Opre Roma

* Emisiune cu şi despre comunitatea romă

Despre recunoasterea meritelor artistilor romi, femei lautarese, un muzeu virtual dedicat istoriei acestei etnii si despre muzica de ascultare, la racoare : Shamanelism, un proiect inedit al Institutului Goethe.

La interviul editiei, va fi alaturi de noi Iulian Stoian, sef serviciu politici publice in cadrul Agentiei Nationale pentru romi. Vom povesti despre proiectele acestei institutii si rolul pe care il joaca in promovarea etniei.

Producători: Oana Cârligel Crețulescu, Anamaria Tecuceanu Bobe

15:55 EURO polis

*Emisiune despre comunitățile etnice din România

Muzica și dansul la minoritățile nationale si povești din Sulina.

Producător Nicoleta Epure

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1