loader
Foto

„Teleenciclopedia": Caii sălbatici din Valea Darkhad | VIDEO

Sâmbătă, 1 aprilie, de la ora 19.00 pe TVR1 - o nouă lecție a „Teleenciclopediei", cu informații din artă, istorie și geografie. Redifuzarea o puteți urmări luni, 3 aprilie, ora 11.00.

 

Teleenciclopedia

FRANÇOIS CLOUET: O DOAMNĂ ÎN BAIA SA (ep.1)

În a doua jumătate a secolului al XVI-lea, rafinamentul devenea „politică de stat” în Franța. Carol al IX-lea părăsise castelele de pe Loara, retrăgându-se în fastuosul palat Fontainebleau din regiunea Parisului. Tot atunci, François Clouet, pictorul oficial al regelui, realiza o lucrare plină de enigme, numită „O doamnă în baia sa” – operă emblematică pentru Renașterea franceză.

AMORURI BOEME: AMEDEO MODIGLIANI & JEANNE HÉBUTERNE (ep.1), premieră

Pricepută la desen, tânăra Jeanne Hébuterne visează la o carieră artistică şi decide să studieze artele frumoase la Académie Colarossi din Paris. Cu părul castaniu și tenul alb, i se spune „nucă de cocos”. Trăsăturile sale fascinează o seamă de artişti ai vremii, devenindu-le muză. În acest mediu avangardist îl întâlneşte inclusiv pe Amedeo Modigliani, un pictor italian, bolnăvicios din fire, încrezător în talentul său şi pus mereu pe harţă.

(w882) Teleencicl

Amedeo Modigliani și Jeanne Hébuterne, fotografiați în 1915 sau 1916 de Paul Guillaume, la Paris. (lejournaldesarts.fr)

CAVALERUL MONGOL (ep. 4)

La începutul lunii noiembrie, caii sălbatici din Valea Darkhad sunt măcelăriți şi vânduţi abatoarelor. Practica este tributară unei tradiții populare: se crede că datorită consumului de carne de cal, iernile sunt mai ușor de suportat. Odată cu prima ninsoare, la mijlocul lui noiembrie, turmele de iaci, oi şi capre încep cea mai lungă şi periculoasă migraţie, pe distanţe de sute de kilometri, din vale până în zonele înalte. (credit foto1: D. Staszewski, thediplomat.com)

ECOSISTEME: PANTANAL (ep.4), premieră

Din decembrie până în martie, ploile abundente și revărsările cursurilor de ape inundă zona. Este și sezonul „iubirii” pentru toate speciile habitatului. Hrană se găsește din belșug, iar prădătorii sunt ocupați. După o scurtă și temporară „idilă” cu tânărul yacaré, femela caiman depune 27 de ouă. 90 de zile, cât durează incubația, le va păzi de orice intruși ori „gurmanzi”, devotamentul care o va costa aproape un sfert din greutatea corporală.

***

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1