loader
Foto

Galerie foto

Teleenciclopedia: De la Castelul din Balcic la Civilizaţia Anasazi

Sâmbătă, 30 iulie, la TVR 1 şi pe TVR+, de la ora 18:50, Teleenciclopedia ne-a adus noi subiecte de istorie,  arhitectură şi geografie.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+ timp de șapte zile de la difuzare.

Maria, o regină cu stil - Palatul regal de la Balcic

În 1924, Regina Maria vizita Balcicul pentru a doua oară, la insistenţele pictorului Alexandru Satmari. Acesta cunoştea bine zona deoarece era vizitată de mulţi pictori importanţi, în acea perioadă.

Un an mai târziu începea construcţia domeniului de la Balcic, Regina îndrăgostindu-se pur şi simplu de oraş. Arhitecţii Augustino şi Amerigo, din Italia, împreună cu decoratorul de grădini Jules Jany din Elveţia, au terminat construcţia în anul 1936.

Castelul, numit şi „Cuibul Liniştit” („Quiet Nest” sau „Tenha Juvah” în limba turcă), este de fapt o vilă cu pereţi albi şi acoperişuri cu ţiglă roşie.

(w882) Regina Mar

Interiorul Castelului este extrem de modest. Pereţii sunt văruiţi în alb, încăperile au uşi masive din lemn sculptat, păstrate din perioada reginei. În încăperile acestuia vedeţi dulapuri pictate, oglinzi, scaune şi un şemineu. Baia de marmură, cu cada îngropată în piatră, cu chiuveta şi măsuţa de toaletă s-au păstrat intact.

Grădina din jurul Castelului nu este un simplu staţiu ci un adevarat domeniu, întins pe un deal. Parcul, amenajat la comanda Reginei de către specialişti, a fost transformat într-o grădină botanică.

(w882) Gradina Ba

TVR 1 vă invită la o călătorie în timp şi spaţiu, alături de Teleenciclopedia, pentru a afla povestea Castelului din Balcic.

Lumi acvatice

În această ediţie, vă prezentăm heteropterele, larvelele muştelor Simuliidae, melcii marini, zooplanctonul, fitoplanctonul şi păianjenii Argyroneta aquatica.

Ţara Galilor

În vestul ţinutului dunele adăpostesc şopârlele de câmp. Mai spre nord, în estuarul Mawddach, dar şi la Cors Fochno întâlnim „făpturi minunate”, majoritatea păsări „imigrate” din Europa.

(w882) Vidra

În râurile din preajmă, îşi fac aparţia vidrele, iar la Aberystwyth, aproximativ 30 de mii de grauri oferă minunate „spectacole aeriene”, în miezul iernii.

Civilizaţia Anasazi

Acum o mie de ani, pe tărâmul Patru Colţuri - numit astfel deoarece se afla la intersecția statelor americane Arizona, Utah, Colorado, şi New Mexico - trăiau indienii anasazi.

(w882) anasazi

Anasazi sunt consideraţi strămoşii indienilor Pueblo. Perioada de maximă înflorire a acestei civilizaţii se întinde între anii 200-1300 d.Hr., însă apariţia acestei culturi datează cu cel puţin câteva secole înaintea erei noastre.

Sanatoriile puilor

Matty Van Eck, directoarea Lory Park Zoo din Africa de Sud, află că „protejata” sa, puma Wonky Tonk, suferă de paralizie cerebrală. Boala este incurabilă, dar nu fatală - ceea ce înseamnă că suferinda va avea nevoie de îngrijiri speciale toată viaţa.

(w882) Puma

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan

O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producător Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Doamna Lia de la farmacie – un nou vis împlinit, vineri, la TVR 1

Pe 19 aprilie, Lia Bugnar îşi joacă propriul rol – cel care ar fi putut fi însăşi viaţa ei, dacă scena nu ar fi ales-o. Basti Ţopescu îi ...

„Breaking Fake News!”: despre „Marea resetare”

Duminică, 21 aprilie, ora 19.00, la TVR 1, Marian Voicu va dezbate, cu psihiatrul Gabriel Diaconu, teoria conspirației prin care un „guvern ...

 

#tvr1