loader
Foto

Teleenciclopedia: De la încoronarea din Alba Iulia la Manuscrisul de Aramă

Sâmbătă, 23 iulie, la TVR 1 şi pe TVR+, ne-am întâlnit de la ora 18:50 cu emisiunea care adună curiozitatea şi cunoaşterea între filele ei, de decenii întregi – Teleenciclopedia.

 

Teleenciclopedia

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Sumarul ediţiei din 23 iulie este, ca de obicei la "Teleenciclopedia", divers şi bogat; vor afla lucruri noi sau se vor delecta cu amintiri din bibliotecă pasionaţii de istorie, arhitectură, botanică ori geografie.

Maria, o regină cu stil

(w882) ÃŽncoronar

Intrăm în atmosfera familiei regale a României prin intermediul câtorva minute ale Teleenciclopediei din 23 iulie, rememorând detalii de la ceremonia de încoronare a lui Ferdinand şi a Mariei, perechea regală a României Mari. Aflăm apoi cum a fost decorat interiorul Palatului Cotroceni după gustul reginei Maria. Este episodul cu care deschidem „prelegerile” ediţiei din această sâmbătă.

Blindaje naturale

Mergem mai departe: răsfoim paginile cunoaşterii sâmbătă seara la TVR 1 şi descoperim amănunte despre nevertebratele dotate cu „platoşe”: artropode, melci, coleoptere.

Ţara Galilor

(w882) Gaia roÅŸi

La Teleenciclopedia din 23 iulie, dăm de noi comori velşe, după cele din episoadele anterioare: pădurea Gregynog – un domeniu de peste 300 de hectare –, căprioarele din comitatul Radnor, crinul de Radnor (Gagea bohemica), ce creşte pe stâncile Stanner Rocks, eretele vânăt (Circus cyaneus), somonii (Salmo solar) şi găile roşii (Milvus milvus, foto) – excelente păsări răpitoare.

Manuscrisul de Aramă

(w882) DeÅŸertul

Deșertul Iudeii – cea mai joasă depresiune de pe Terra şi vatră a Țării Sfinte – ascunde, de peste 20 veacuri, un misterios artefact: Manuscrisul de Aramă. Îi aflăm istoria şi încercăm dezlegarea tainelor lui, la Teleenciclopedia din 23 iulie.

Sanatoriile puilor

,,Lory Park Zoo” a cunsocut o premieră națională: naşterea, în captivitate, a două odrasle din specia Puma concolor. Directoarea Matty Van Eck este îngrijorată pentru cea numită Wonky Tonk – care se dezechilibrează şi se împiedică des. Vom face cunoştinţă cu puii de pumă în ultima pagină a Teleenciclopediei de la acest sfârşit de săptămână.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan

O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

3:20 Telejurnal (R)

Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

(Reluare)

4:10 Oamenii şi legea (R)

Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Ileana Gaiță

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

(Reluare)
 
„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Doamna Lia de la farmacie – un nou vis împlinit, vineri, la TVR 1

Pe 19 aprilie, Lia Bugnar îşi joacă propriul rol – cel care ar fi putut fi însăşi viaţa ei, dacă scena nu ar fi ales-o. Basti Ţopescu îi ...

„Breaking Fake News!”: despre „Marea resetare”

Duminică, 21 aprilie, ora 19.00, la TVR 1, Marian Voicu va dezbate, cu psihiatrul Gabriel Diaconu, teoria conspirației prin care un „guvern ...

 

#tvr1