loader
Foto

"Teleenciclopedia": despre artă, natură și joc | VIDEO

Francisco de Goya, caii namibieni, jucariile și odiseea vulcanilor au fost subiectele propuse sâmbătă, 28 martie, de la ora 18.00, într-o nouă ediție a emisiunii "Teleenciclopedia", la TVR 1.

 

Teleenciclopedia

FRANCISCO DE GOYA – 2 MAI 1808, LA MADRID (ep.2/2)

Lupta madrilenilor împotriva mamelucilor – mercenari aduși din Imperiul Otoman – este înfățișată cu un tulburător realism de Francisco Jose de Goya y Lucientes (pictor al Curții Regale), în tabloul intitulat sugestiv: „2 Mai1808, la Madrid”.


CAII NAMIBIENI
(ep.2/5)

Caii din Namib trebuie să facă față extremelor termice, dar și prădătorilor feroce: hienele. Spre deosebire de cabaline, antilopele Oryx gazella (cărora li se mai spune gemsbok) au o armă redutabilă în luptele cu duşmanii naturali: coarnele, de aproape 85 cm lungime.

(w882)


DESPRE JUCĂRII. SUPER-MINGIUȚA

„Super-mingiuța”, creată de Norman Stingley într-un laborator de chimie, a câștigat inimile a milioane de copii, descrețind totodată frunțile celor de la Casa Albă și ale marilor corporatiști. Puțini știu că Super Bowl (marele eveniment sportiv american) poartă numele acestei jucării, preferate și de fetița faimosului promotor Lamar Hunt !

(w882)

ODISEEA VULCANILOR (ep.2)

Extincția dinozaurilor a reprezentat doar unul dintre efectele „punctului fierbinte”. Abisurile Oceanului Indian, influențate de temperaturile ridicate și amestecul de gaze și roci topite, au fost asemenea unui creuzet al vieții. Trei miliarde de ani, din ce în ce mai diversele forme de viață, au prosperat în apă.

(w882)

***

Emisiunea poate fi văzută în reluare în 29 martie, de la ora 00:35, la TVR 1.

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)

12:00 Teleshopping

 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

 

#tvr1