loader
Foto

"Teleenciclopedia": despre impresionism, Război Rece, spațiu și natură | VIDEO

Urmăriți o nouă ediție a emisiunii "Teleenciclopedia" sâmbătă, 12 decembrie, ora 18.50, la TVR 1 HD și TVR+!

 

Teleenciclopedia

EDGAR  DEGAS – FEMEI PE TERASA UNEI CAFENELE, SEARA (ep.1/2)

La 4 aprilie 1877, într-un apartament din apropierea Operei, se deschidea a treia expoziție a impresioniștilor, cu 18 participanți. Alături de Cézanne, Monet sau Renoir, Edgar Degas expunea o serie de pasteluri, câteva nuduri de femei și o pânză realizată cu ajutorul tehnicii monotipului: „Femei pe terasa unei cafenele, seara”.

(w882) razboi rec

RĂZBOIUL RECE (ep.4/5)

În 1947, Berlin devenea capitala spionajului mondial. La Kremlin, în 24 iunie 1948, Stalin dispunea blocarea infrastructurii de transport dintre cele două zone ale capitalei germane, dar, în cele din urmă, pe 12 mai 1949 se recunoștea învins și ridica blocada.

Peste nici două săptămâni, pe 23 mai 1949, zonele de ocupație britanică, americană și franceză se unificau sub numele de Republica Federală Germania (RFG). Sovieticii reacționează și la 7 octombrie 1949 apare, pe harta Europei, Republica Democrată Germană (RDG).

(w882) sonda spat

SONDE SPAȚIALE. VOYAGER 1 și 2 (ep.1/2)

La 5 septembrie 1977, NASA lansa sonda spațială Voyager 1, după ce, la 20 august, lansase Voyager 2. Misiunea lor oficială – explorarea giganților Jupiter și Saturn – trebuia să ia sfârșit după ce ar fi transmis date suficiente.

Având încă surse de energie, NASA a hotărât să le prelungească călătoria spațială. Astfel, la 25 august 2012, Voyager 1 a devenit prima navă spațială care a ieșit din heliosferă, intrând în mediul interstelar. Iar pe 5 noiembrie 2018, NASA a făcut anunțul că Voyager 2 a părăsit, la rândul ei, Sistemul Solar.

(w882) coleoptere

INSECTELE (ep. 4/5)

Coleoptera (cel mai înfloritor și mai divers ordin) numără peste 300.000 de specii de gândaci. O „vedetă” incontestabilă printre acestea este cărăbușul de bălegar (Scarabeus sacer), care construiește bile, folosite fie ca sursă de hrană, fie ca adăpost pentru reproducere. La capitolul vrednicie și bună organizare, fruntașe sunt furnicile și albinele!

***

 



Emisiunea va fi difuzată în reluare în data de 14 decembrie ora 01.00, la TVR 1 HD și TVR+.

Surse foto: playtech.ro, mixdecultura.ro, mnhn.fr

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait și Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

14:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Mircea Tudor – inventatorul care a cucerit lumea, un nou erou la „Români universali”

Pe 22 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu singurul om din lume premiat de două ori la prestigiosul Salon de Inventică de la Geneva. Un ...

Procedura în materia dreptului administrativ

Procedura în materia dreptului administrativ

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Ce este procedura în materie de contencios administrativ şi care sunt normele procedurale aplicabile? Într-un litigiu, care pot fi părţile ...

 

#tvr1